Kako NA POLETJE pripraviti svoj AVTO (le tako bo vožnja VARNA & UDOBNA)

18. 6. 2019 Promocijsko sporočilo

Medtem ko smo na poletje z bolj intenzivnim gibanjem in lažjo prehrano pripravili svoje telo, je čas, da se posvetimo tudi svojemu prijatelju na štirih kolesih. Preverimo, ali je vse v najlepšem redu za varno in udobno vožnjo v najbolj vročih dneh leta, in seveda ukrepajmo, če ni.

V osnovi lahko vozilo pregledamo sami, a če želimo zares temeljit in zanesljiv pregled in pripravo oziroma če potrebujemo zahtevnejši servis, se raje obrnimo na strokovno osebje v pooblaščenih servisih.

Z avtom pod prho!

Pred poletjem je zelo dobrodošlo, da vozilo temeljito očistimo. Lotimo se stekel, tesnil stekel in predvsem tudi elementov podvozja, če tega še nismo storili, da z njih speremo ostanke zimskega časa, kot je sol za posipanje cestišč.

Posvetite se pnevmatikam

Poleti vozniki pogosto podcenjujemo pomembnost ustreznih pnevmatik, čeprav morajo biti te kot edina vez med vozilom in cestiščem obvezno ves čas v brezhibnem stanju. Preverite jih, tlak v njih naj bo skladen s priporočeno vrednostjo (zapisana je na stebričku voznikovih vrat). Bodite pozorni tudi na obrabljenost pnevmatike, pri čemer upoštevajte indikatorje na pnevmatiki in pa starost pnevmatike. Prav zaradi obrabljene pnevmatike lahko namreč pride tudi do tako imenovanega akvaplaninga, ko pnevmatika zaradi prevelike količine vode na cestišču izgubi stik s podlago, saj nima dovolj velikega profila, da bi odvodnjavala vodo na cestišču. 

Je z brisalci vse v redu?

Življenjska doba brisalcev je odvisna od več dejavnikov. Tanka in občutljiva gumica mora biti zelo prožna in brez poškodb, da lahko svoje delo opravlja brezhibno. Roka brisalcev namreč opravi zelo veliko premikov in vsaka najmanjša napaka na gumici se pozna pri kakovosti brisanja stekla. Metlice brisalcev je priporočljivo zamenjati najmanj dvakrat na leto – pred zimo in nato po njej.

In pozor, pozor! Napolnite posodo za tekočino za čiščenje vetrobranskega stekla z ustrezno tekočino. Letna tekočina mora na primer učinkovito raztapljati ostanke mrčesa. Preverite tudi šobe, da niso morda zamašene. Svetujemo, da imate vsaj en liter tekočine vedno v prtljažniku, saj lahko med poletnimi potepanji porabimo več tekočine za čiščenje stekel.

V Citroënovi servisni mreži najdete ponudbo nepogrešljivih izdelkov za vroče dni, ki so cenovno zelo ugodni. Imenujejo se Citroën izdelek meseca. Do konca julija je tako vsem skrbnim voznikom (ne samo voznikom Citroënovih vozil) na voljo tekočina za čiščenje vetrobranskih stekel za le 1,25 evra.

Ste pomislili na talne obloge?

Predvsem ženske vedo, da jih je že kdaj zaskrbelo, ko so se s peto čevlja zataknile v tepih, in to med vožnjo. Talne obloge morajo biti vsekakor ustrezno nameščene in pritrjene, saj lahko v nasprotnem primeru povzročimo celo nesrečo. Tepih, ki 'pleše', se lahko namreč zatakne ob pedalo (npr. ob zavorno pedalo), s čimer ogrožamo svojo varnosti in varnost drugih udeležencev v prometu.

Če so tepihi dotrajani, si čim prej priskrbite nove in ustrezne za vaš model avta. V Citroënovi servisni mreži so na voljo tepihi, ukrojeni prav za vaš model vozila Citroën. In do konca avgusta jih dobite kar 40 % ceneje (za člane kluba MyCITROËN plus).

Opremite se

Za ustreznost vozila poleti pa seveda poskrbite tudi z obvezno opremo v vozilu, to so varnostni trikotnik, prva pomoč z veljavnim rokom (za pretečeni rok je plačilo kazni), popoln komplet žarnic. V prtljažniku so priporočljivi še: rezervna količina tekočine za vetrobransko steklo, gasilni aparat, vlečna vrv, baterijska svetilka …

Priporočljivi pregledi na servisu

Ko ste opravili vse, česar ste se lahko lotili sami, pa svoje vozilo za neoporečno varnost odpeljite še 'na zdravniški pregled'. Na pooblaščenih servisih Citroën lahko opravite vse naslednje pomembne preglede:

menjavo olja in filtra za olje

pregled akumulatorja/sistema polnjenja akumulatorja, saj njegovo energijo troši tudi visoka zunanja temperatura

pregled ploščic in zavornih diskov ter zavorne tekočine, blažilnikov (amortizerjev)

diagnostični pregled računalnikov (elektronskih sistemov)

pregled mehanske obrabe in varnosti ter virtualno kontrolo ključnih sklopov vozila, podvozja

Po soglasju s stranko na servisu poskrbijo tudi za menjavo obrabljenih delov v skladu s priporočili iz servisne knjižice proizvajalca in za dolivanje vseh tekočin (razen goriva).

Na pooblaščenih servisih Citroën pa si poleg tega zagotovite še pregled delovanja klimatske naprave, prezračevalnih filtrov in filtra zraka potniškega prostora ter količino hladilnega plina. In, ne nazadnje, tudi razkuževanje (dezinfekcija) klimatske naprave je pomembno! V sistemu klimatske naprave se namreč med delovanjem ustvarja kondenz, in tako nastanejo ustrezne razmere za razvoj mikroorganizmov, kar neprijetno vpliva na počutje in zdravje potnikov v vozilu. Mreža Citroën ponuja vse to: pregled, dezinfekcijo in polnjenje klime.

Pravočasno se odločite za pregled delovanja klimatske naprave na pooblaščenih servisih Citroën, in to za samo osvežujočih 9,90 evra. Storitev, ki je na voljo do 31. avgusta, velja za vse voznike (ne samo voznike vozil Citroën). 

Da pa bodo počitniška potepanja res brezskrbna, poleg obvezne opreme poskrbite še za dodatno opremo! Vsi nosilci za kolesa (tako strešni kot za na kljuko) so do konca avgusta članom kluba MyCITROËN plus na voljo kar 40 % ceneje.
Značke: Citroën