Kako negovati sobne rastline

Kako negovati sobne rastline (foto: Profimedia) Profimedia
19. 2. 2011

Pomlad je čas, ko je treba sobne rastline presaditi in jih tako oskrbeti z novo hrano.

Uporabite prilagojeno zemljo, ki ima dodana hranila mineralnega izvora. V času rasti in cvetenja tako ni potrebno dognojevanje. Presajeno rastlino takoj zalijte z vodo.

Zamia

Je mesnatolistnata rastlina, ki je zelo trpežna, saj potrebuje malo vode in svetlobe. Lepo vam bo uspevala tudi v prostoru, kjer ni veliko svetlobe.

Zamia

Vijolica

Zalivamo enkrat na teden, vedno spodaj v podstavek ali na dno okrasnega lončka. Ko se napije, je treba odvečno vodo odliti. Z odpadlim listkom lahko vzgojite novo rastlino. Listek postavite v kozarec z vodo, ko dobi koreninice, ga posadite v zemljo.

Vijolica

Orhideja

Orhideja ne potrebuje veliko vode. Velikokrat je največja napaka, da jo zalijemo preveč in tako utopimo. Visoki lončki, v katere je posajena, imajo funkcijo odtekanja vode. Najbolj razširjena vrsta je Panelopsis. Ima značilne vidne koreninice, ki jih uporablja za dovajanje kisika.

Orhideja

Primula

Trobentice vas razveselijo zgodaj spomladi. Lahko jih imate zunaj, saj dobro prenašajo jutranji mraz. Potrebujejo svetlobo in vlago. So najbolj razširjena vrsta cvetočih lončnic, saj so cenovno zelo dostopne.

Primula

Fikus benjamin

Enkrat na 14 dni potrebuje vodo. Značilno za fikus benjamin je, da mu odpadejo listki, če ga pustite na prepihu. Potrebuje polovično svetlobo, torej ne sme biti na okenski polici.

Fikus benjamin