Kako pitje vode pomaga pri hujšanju?

Kako pitje vode pomaga pri hujšanju? (foto: Profimedia) Profimedia
17. 5. 2022

Ste vedeli, da s pitjem vode lahko pripomorete k hujšanju? Preverite, kako.

Večja poraba kalorij

Tudi v mirovanju naše telo porablja energijo. Koliko energije pa slednje porabi, je odvisno od večih dejavnikov. V kolikor si želite, da vaše telo v mirovanju porabi več kalorij, poskrbite, da skozi dan popijete dovolj vode.

V eni od raziskav so odkrili, da se je v 10 minutah od pitja 0,5 litra vode poraba energije v mirovanju povečala za 24 - 30 %. Ta učinek je držal vsaj 60 minut, zato je priporočljivo, da vsako uro popijete nekaj vode.

Več drugih študij je spremljalo ljudi s prekomerno telesno težo, ki so nekaj tednov pili 1 - 1,5 litra vode na dan. Ugotovili so znatno zmanjšanje teže, indeksa telesne mase (ITM), obsega pasu in telesne maščobe.

Zmanjšanje apetita

Ste tudi vi že kdaj slišali, da pitje vode pripomore k zmanjšanju apetita? Nekateri ljudje zato sploh pred obrokom spijejo nekaj vode, da potem med samim obrokom zaužijejo manj hrane.

Stroka je to prepričanje že nekajkrat preiskovala in ugotovljeno je bilo, da voda res lahko pripomore k zmanjšanju apetita. To se je še posebej izkazalo pri ljudeh v srednjih letih in pri starejših posameznikih. 

Manj zaužitih kalorij

Znano je, da imajo sladkane pijače določeno energijsko vrednost, medtem ko jih voda nima. Če torej namesto sladkih pijač uživate vodo, boste s tem zmanjšali svoj energijski vnos in posledično tudi izgubili kak odvečni kilogram.

Kako popiti dovolj vode?

Sploh v poletnih dneh je tudi za zdravje pomembno, da zaužijete dovolj vode. Poskrbite torej, da dnevno dovolj popijete. V kolikor vam to ni v navadi si lahko pomagate z raznimi triki:

  • Na svojo pisalno mizo si nalepite listek, ki vas bo opomnil na to, da pijete;
  • Pri sebi imejte vedno stekleničko vode;
  • Na telefonu si nastavite vsako uro opomnik, da je čas za pitje.

Poskrbite za svoje zdravje, obenem pa lahko izgubite tudi odvečne kilograme ter izboljšate svoje počutje.

Povzeto po healthline.com