12 nasvetov, kako se med prazniki ubraniti odvečnih kilogramov

12 nasvetov, kako se med prazniki ubraniti odvečnih kilogramov (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
22. 12. 2013

Božična večerja ima po grobih ocenah od tri tisoč do pet tisoč kalorij, odvisno od tega, kaj in koliko priboljškov si boste privoščili. Te kalorije so za povprečnega človeka, ki v službi večinoma sedi, dovolj za skoraj dva dni.

Vendar pa se verjetno strinjamo, da glavni krivec za nekaj dodatnih kilogramov, ki si jih pridelamo decembra, ni kriva le večerja, temveč druge dobrote, ki jih v prazničnem času ne manjka.

Če ste bili spomladi pridni in pazili na prehrano zaradi poletja in če ste se poleti pazili, ker se vidi več golega telesa, sta jesen in zima navadno čas, ko se kakšen kilogramček vrne. Dnevi se krajšajo, kratke rokave zamenjajo puloverji ter plašči in čokolada se še bolj prileže, kot kadar je zunaj toplo. Vendar je to tudi čas, ko se moramo prijeti v roke, in ne čas, ko se lahko razpustimo.

Pri tem vam lahko pomagajo naslednji nasveti. Veliko jih že poznate, vendar pa je pomembno, da jih tudi upoštevate.

1. Zajtrkujte

Ljudje, ki ne zajtrkujejo, imajo več težav s težo kot tisti, ki redno zajtrkujejo. Vsi veste, kakšen občutek je, ko greste nakupovat s praznim želodcem ali ko s praznim želodcem sedete za polno mizo. Zakaj bi torej čakali, da ste pošteno lačni, preden nekaj pojeste?

Zlato pravilo je z razlogom zlato. Pet manjših obrokov zaleže bolj kot trije ali dva velika!

2. Naj bo v vsakem obroku tudi malo zelenjave

Vlaknine namreč pospešujejo hujšanje. Seveda je težko vsak dan pojesti dve solati, zelenjavno prilogo in še zelenjavno juho, vendar pa se ni prav nič težko poleg slanega zajtrka navaditi pojesti še rdečo papriko.

Bolj za 'hec', kot da bi se najedli, lahko glodate korenček. Zaradi tega morda ne boste siti, boste pa pojedli malo več vlaknin.

Naj postane navada, da poleg vsake slane hrane pojeste še nekaj zelenjave. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da pri kosilu najprej pojejte zelenjavo in šele nato drugo hrano.

3. Jejte počasi, saj boste tako pojedli manj

Prav tako se boste prej počutili siti. Seveda je ta predlog mogoče upoštevati le, ko niste preveč lačni. Torej, upoštevajte tudi nasvet številka 1.

4. Potrudite se poslušati svoje telo

Ni treba vedno pojesti vsega, kar je na krožniku. Na srečo živimo v družbi izobilja in večina nas prave lakote sploh ne pozna.

Hrane vam ne bo zmanjkalo, nikamor ne bo izginila. Ne najejte se do mrtvega, le toliko, da se počutite dobro.

5. Velikost porcij v restavracijah je določena s standardi in niso prav velike

To pomeni, da bi ob takšni količini hrane, če bi bila pripravljena doma, večina ljudi brez težav vzdrževala normalno telesno težo. Težava se skriva v načinu priprave hrane, v omakah in prilogah.

Ste vedeli, da večina menz že kuhane testenine polije z oljem, da se bolj svetijo in da imajo boljši okus? Ko jeste zunaj, velja splošno pravilo, da je za obrok dovolj polovična porcija.

6. Ko kuhate doma, lahko uporabite trike

Krompirjevemu pireju na primer primešajte malo cvetače. Večina razlike v okusu ne bo opazila, pri kalorijah pa se bo poznalo.

Nekaj nasvetov za manj maščobe v prazničnih jedeh boste našli na povezavi Namigi za manj maščobe v božičnih jedeh.

7. Pijte več, kot ste navajeni, pa s tem ne mislimo alkohola

Če boste dobro hidrirani, boste žejo manjkrat zamenjali za lakoto.

Z veliko vode se boste prav tako izognili alkoholnemu mačku, ki je decembra skoraj neizogiben.

8. Pred obilno večerjo si privoščite gibanje

Več kalorij boste porabili čez dan, več izgubljene energije bo telo nadomestilo s hrano in manj jo bo shranilo v maščobne zaloge.

Pred službenimi in domačimi praznovanji pojdite na sobno kolo ali steper, pogumni pa se toplo oblecite in odtecite en krog po soseski.

9. Če boste imeli le eno večerjo na teden, se to skoraj ne bi smelo poznati

Če pa boste ob večerjah dodali še obisk stojnic, prigrizke v pisarni in pri prijateljih, se vam bo slabo pisalo.

Hrano poskusite omejiti na obroke. Če imate zajtrk ob 7. uri, do malice ob 10. uri ne jejte ničesar. Med obroki lahko pijete nesladkane čaje, kavico, če je brez mleka in sladkorja, in seveda vodo.

10. Ne odrekajte se hrani brez potrebe

Vsak dan lahko brez skrbi za svojo težo pojeste za 150 kalorij sladkarij. Če si kakšen dan privoščite malo več, tudi ne bo hudega.

Najpogosteje pa se zgodi, da se čemu predolgo odrekamo in nato ob prvi priložnosti pojemo neverjetne količine dobrot, za katere smo se prikrajšali. Zveni znano?

11. Prigrizki so v decembru sovražnik številka 1

Mize so polne piškotov, bombonjere na vsakem koraku in tudi nazdravlja se vsepovprek. Hrana naj bo razporejena na obroke.

Če želite jesti piškote ali bombonjero, ki ste jo dobili za darilo, jo pojejte namesto kosila. Nikakor pa ne kosila in bombonjere za povrhu.

12. Jejte s priborom

Kadar jemo s priborom, jemo boj zbrano, počasi in se hrane tudi bolj zavedamo. Tako pojemo manj in smo bolj siti.

Vendar ne pozabite, pomembno je to, kar jeste vse leto. Mesec dni napačne hrane vam ne bo naredil velike škode, prav tako kot vam tudi mesec dni diete ne bo prinesel popolnega telesa.

Zmernost v decembrskih dneh ne bo škodila, vseeno pa si lahko privoščite kašen kozarček ali piškot več kot sicer. Navsezadnje ni vse v kalorijah, nekaj je tudi v dobrem počutju in uživanju življenja.

Napisala Mojca Cepuš, nutricionistka; foto: Shutterstock