Kako živeti brez obžalovanj?

Kako živeti brez obžalovanj? (foto: profimedia) profimedia
10. 11. 2018

Kaj obžalujete? Je na seznamu veliko stvari, ali le kakšna tu in tam? Naučite se živeti tako, da boste obžalovali čim manj zamujenih trenutkov.

Kaj lahko storite, da se boste kadarkoli ozrli nazaj in rekli, da živite dobro življenje? Da ste naredili, kar ste hoteli in da (skoraj) ničesar ne obžalujete?

Vsak dan se trudite postati boljša oseba

Zagotovo imate vizijo o sebi, kakšni želite postati. Da bi bila ta bolj na dosegu roke, se morate zanjo truditi prav vsak dan in ne le po novem letu ali takrat, ko si obljubite, da boste napredovali. Delajte majhne korake in prej kot se boste zavedali, boste prehodili veliko razdaljo. Če želite na primer postati prijaznejši ali opravljati delo, s katerim boste pomagali drugim, že danes raziščite, ali v vašem okolišu potrebujejo prostovoljce. Pa kaj potem, če se bo delo pričelo šele čez dva meseca? Pomagajte pri nošenju vrečk iz trgovine, prodajalki namenite kakšno lepo besedo in pohvalite okusno kosilo. Zlahka najdete na tone majhnih dejanj, ki bodo širila prijaznost in polepšala dan.

Dobro investirajte čas

Časa ne morete dobiti nazaj, niti ga zavrteti in popraviti napak, čeprav bi si tega močno želeli. Zato ga investirajte pametno in vsaj tako previdno, kot to počnete z denarjem. Nikoli vam ne bo žal trenutkov, ki jih boste preživeli s prijatelji in družino, ali pa tistih, ko boste nekomu priskočili na pomoč. Izogibajte pa se negativnih stvari, kot je opravljanje in prepiranje po nepotrebnem. Slej ko prej vam bo postalo žal in takrat ne boste morali vzeti nazaj izrečenih besed.

Zdrava tekmovalnost ni primerjanje

Med zdravo tekmovalnostjo in nenehnim primerjanjem zeva velik prepad. Eno vas potegne v pozitivno smer, drugo pa v negativno. Kaj boste izbrali? Če želite biti srečni, se vsekakor nehajte primerjati s prijatelji, sodelavci in popolnimi neznanci. Delajte to, kar vas veseli in v tem postanite čimboljši, ne da bi se ozirali na druge. Zdrava mera tekmovalnosti vam včasih lahko da dodaten zagon, vendar z njo nikakor ne pretiravajte. Uporabite jo le kot začimbo, ki popestri dogajanje.

Vedno zastavljajte nove, višje cilje

Če ste dosegli, kar ste si želeli in trenutno nimate novih ciljev, vas lahko hitro potegne v začaran krog vsakdanjikov. Imeli boste občutek, da vedno delate iste stvari in kmalu bo vse skupaj postalo dolgočasno. Ne boste imeli motivacije, veselja do dela in poguma stopiti iz cone udobja, saj nimate nič, za kar bi se trudili. Cilji lahko iz vas potegnejo najboljše, kar zmorete, zato jih ne zanemarite. Tekač mora na primer po sezoni maratonov stremeti k novim športnim dosežkom, drugače bo z vadbo verjetno prenehal, saj ne vidi več smisla.

Ne prelagajte pomembnih odločitev

Želite postati bolj zdravi, a to lahko še počaka. Radi bi se lotili ustvarjalnega projekta doma, ampak ne danes. Nekoč boste počistili kuhinjo in izločili nezdrava živila, vendar je trenutno na sporedu vaša najljubša nadaljevanka … Če ne danes, kdaj boste vse to storili? Ko rečete, da bo nekaj prišlo na vrsto drugič, v resnici ne določite datuma in ure, ampak stvar premaknete za nedoločen čas. Prekinite s to navado in takoj zberite motivacijo za tisto, kar bi radi naredili. Če imate premalo časa za pospravljanje kuhinje, lahko v vrečo postavite le nekaj sladkarij in se odločite, kaj boste z njimi naredili. Ali preverite odpiralni čas tržnice in določite, kdaj se boste tja odpravili. Nihče ne bo naredil koraka naprej namesto vas. Za pozitivne spremembe se boste morali potruditi sami.

Preverite tudi: