Katera je najsrečnejša država na svetu?

Katera je najsrečnejša država na svetu? (foto: Profimedia) Profimedia
27. 3. 2022

Že deseto leto zapored na to vprašanje odgovarja posebna skupina Organizacije združenih narodov – in ta narod je zmagal že peto leto zapored!

Poročilo, ki ga vsako leto pod okriljem ZN objavi Mreža rešitev za trajnostni razvoj (Sustainable Development Solutions Network), vsebuje podatke 146 držav in med drugim vključuje stopnjo velikodušnosti, svobodo odločanja o življenju, zaznavanje korupcije v vladi in podjetjih ter tudi meritve pozitivnih in negativnih čustev.  

In ponovno je prvo mesto zasedla Finska.
Sledile so:

2. Danska,

3. Islandija,

4. Švica,

5. Nizozemska.

6. Luksemburg,

7. Švedska,

8. Norveška,

9. Izrael,

10. Nova Zelandija.

11. Avstrija

12. Avstralija

13. Irska

14. Nemčija

15. Kanada

16. Združene države Amerike

17. Združeno kraljestvo

18. Češka

19. Belgija

20. Francija

Poročilo vsebuje seznam najsrečnejših držav med letoma 2019 in 2021, ki so ga strokovnjaki ustvarili na podlagi večletnega anketiranja in podrobne analize rezultatov anket.

Kot je v poročilu za javnost povedal prof. John Helliwell, sourednik poročila, nam to ne pokaže le, kako pomembna sta človečnost in zaupanje, hkrati lahko vidimo tudi, kako sta prispevala k dobremu počutju med pandemijo.

Poročilo izpostavlja tudi pomen zaupanja v druge ljudi in v javne ustanove ob vstopu v tretje leto pandemije. Ugotovljeno je bilo, da so imele države z višjo stopnjo institucionalnega zaupanja, pa tudi s konkretnimi cilji za zajezitev virusa in z izvajanjem ustreznih orodij, tudi nižjo stopnjo smrtnosti med pandemijo.

Kje na lestvici je Slovenija?

Slovenci smo zasedli 22. mesto in višje od vseh naših sosednjih držav razen Avstrije. Italijani so zasedli 31. mesto, Hrvati 47. mesto, Madžari 51. mesto.

Srbija se je uvrstila na 43. mesto, Bosna in Hercegovina pa na 67. Rusija je 80., Ukrajina pa 98. Zadnje mesto je zasedel Afganistan.

Vir: World Happiness Report

Preverite še: