Tako bi morali shranjevati kavo, da ohranite svežino: mnogi počnejo napako, zaradi katere kava izgubi na kakovosti

9. 5. 2025
Tako bi morali shranjevati kavo, da ohranite svežino: mnogi počnejo napako, zaradi katere kava izgubi na kakovosti (foto: Profimedia)
Profimedia

Kje in kako hraniti kavo? Ali se kava lahko pokvari? Preverite, kaj pravijo strokovnjaki.

Kako in kje hranite kavo, ni vseeno. Če želite vsak dan uživati v najboljšem okusu, je prav shranjevanje ključno. Veliko ljudi vrečko svojo vrečjko preprosto pospravi v kuhinjsko omarico in na to pozabi. A če vprašate poznavalce, tako početje hitro vpliva na kakovost.

"Pravilno shranjevanje močno vpliva na okus kave," pravi Samuel Klein sodelavec pri podjetju Partners Coffee. "Kava je občutljiva na zrak, toploto, vlago, svetlobo in močne vonjave – vse to sčasoma poslabša njeno kakovost. Če te vplive omejimo, kava dlje časa ostane okusna. Ni treba veliko truda, le nekaj premisleka, kam in kako jo postavite, pa bo razlika očitna."

Kam torej shraniti kavo?

"Najboljše mesto za kavna zrna je hladen, temen in suh prostor – na primer kuhinjska omarica, ki ni blizu virov toplote ali hrane z močnim vonjem," pojasnjuje Klein. Zanimivo je, da mnogi kavo pospravijo v omarico v bližino štedilnika, zaradi česar je kava izpostavljena toploti in vlagi: zaradi tega kava izgubi na kakovosti. Prav tako kave ni priporočljivo hraniti ob oknu oziroma na kuhinjskem pultu.

Strokovnjak ob tem dodaja, da je kavo najbolje shraniti v embalaži, v kateri ni dovoda zraka. Uporabite lahko posebne posode, namenjene shranjevanju kave.

Še posebej občutljiva je mleta kava. "Ko je kava enkrat zmleta, je veliko bolj občutljiva na zrak – ima večjo površino, zato aromatične spojine hitro izhlapijo," opozarja Klein. "Če uporabljate že zmleto kavo, jo shranite v neprodušni posodi, na hladnem in temnem mestu. A če imate možnost, je vedno bolje, da kavo zmeljete tik pred pripravo – razlika v okusu je velika."

Kava v hladilniku?

Nekateri kavo shranjujejo v hladilniku ali zamrzovalniku, a to ni vedno dobra ideja. "V splošnem je običajna shramba boljša izbira kot hladilnik ali zamrzovalnik," pravi Klein. "Hladna temperatura lahko povzroči kondenzacijo, še posebej pri menjavi okolja, kar kavo navlaži in povzroči postan okus."

Še ena težava: vonjave. "V hladilniku in zamrzovalniku je veliko različnih vonjev, ki jih kava zlahka vpije," dodaja Klein. "Če pa že želite zamrzniti kavo, to storite premišljeno – razdelite jo na majhne porcije v neprodušnih posodicah ali vakuumskih vrečkah in jih shranite v zadnji del zamrzovalnika, kjer je temperatura enakomerna. Ven vzemite le toliko, kot boste takoj porabili."

Ali se kava pokvari?

Nepravilno shranjena kava sicer redko splesni ali zgnije, a se vseeno »pokvari« – po okusu. "Kava ne propade v klasičnem smislu, a sčasoma izgubi okus. Ko je dlje časa izpostavljena zraku, postane pusta, brez arome ali celo 'kartonastega okusa'," pojasnjuje Klein. 

Vir: realsimple.com

Kako se hitro in učinkovito znebiti mravelj? Pomagajte si z naravnim trikom