Ključ do doživetja nepozabnega dopusta v Supetru na Braču!

31. 7. 2019 Promocijsko sporočilo

Morje, poletje, aktiven dopust, odlična gastronomija in zanimivi dogodki? Dalmacija je prava izbira! Supetar vas pričakuje na severni strani otoka Brača z bogato ponudbo doživetij na prostem, ki so ključ do nepozabnih doživetij. Pohodniška tematska steza Herkules vas iz središča Splitske pripelje do kamnoloma z reliefom Herkulesa v skali. Tu so pridobivali kamen za Dioklecijanovo palačo v Splitu.

Zgodovino otoka najbolje spoznate v Puščavi Blaca in Muzeju otoka Brača v Škripu v stolpu Radojković iz 16. stoletja z rimskim mavzolejem. Legenda pravi, da sta tu pokopani Valerija in Priska, žena in hči rimskega cesarja Dioklecijana.

V Škripu vsekakor obiščite edinstven Muzej oljčnega olja. Bistven del dediščine je kompleks farne cerkve iz 17. stoletja v središču mesta in klapsko petje, ki je od 2012 pod zaščito UNESCA. V Supetru tradicijo med drugim ohranjata moška klapa Turanj in ženska klapa Alegrija.

Za popolno doživetje je treba ugoditi tudi brbončicam in obiskati eno izmed restavracij z oznako „OTOŠKA KUHINJA Supetar“, kjer ponujajo domače jedi. Na meniju je daleč naokrog znana in cenjenja braška jagnjetina, morske specialitete, odlično vino sorte plavac mali, oljčno olje in avtohtone jedi, kot sta vitalac in torta hraćopuša.

Za dodatno navdušenje med sezono so tu zanimivi dogodki, kot je 35. Supetarsko poletje, večeri dalmatinskih otoških klap (15. 06. – 14. 09.), Vo'isa Music Festival (03. – 05. 08.) na plaži Acapulco ali Mednarodni festival igranega filma Brač Film Festival (07. – 09. 08.) s filmskimi projekcijami, delavnicami in poletno filmsko šolo.

14. septembra bodo v Supetru na še enem Mednarodnem braškem poletnem karnevalu oblast spet prevzele maškare iz celotne regije.