Kolagen UP za življenje brez bolečin

Kolagen UP za življenje brez bolečin (foto: FOTO: promocijski material) FOTO: promocijski material
30. 10. 2019 Promocijsko sporočilo

Sodite med tiste, ki jih pestijo obraba sklepov, bolečine v kolenih ali pa bolečine neznanega izvora?

Bolečine v sklepih so vsakdanji spremljevalec številnih, saj gre za eno najpogostejših vrst bolečin, ki jih občutimo ljudje v vseh življenjskih obdobjih, še posebej pa starejši. Najpogosteje gre pri bolečinah za eno od osteoartritičnih obolenj ali pa za kakšno poškodbo. Bolečine v sklepih se rade pojavljajo pri športnikih in rekreativcih, ki sklepe obremenjujejo na neprimeren način.

Bolečine, ki so posledica artroze, so lahko zelo neprijetne in predstavljajo oviro pri vsakdanjih dejavnostih. Taka simptomatika nastopi, ko se razvije obraba kolka. Posledica tovrstne obrabe je bolečina, ki je običajno zjutraj močnejša, z aktivnostjo pa nekoliko manjša, kar pa ne zmanjša obstoječe težave.

Obraba sklepov je v mlajših letih lahko genetsko pogojena, lahko gre za obremenjujočo in neprimerno rabo sklepov, ali pa je, podobno kot pri starejših, problem drugje. Naravni kolagen za sklepe predstavlja snov, ki hrustančno in vezivno tkivo ohranja prožno in zdravo. Žal pa z leti pride do upada te snovi in s tem do deformacij ter posledično bolečin.

Kaj imajo skupnega kolagen in sklepi?

Kolagen predstavlja velik gradnik različnih tkiv v telesu človeka. Približno četrtina telesa je namreč sestavljena ravno iz tega posebnega proteina, najdemo pa ga v koži, mišicah, vezeh, kosteh itd. Največkrat o njem slišimo v povezavi s kožo in preprečevanjem staranja. Zelo pomembna, če ne še bolj, pa je tudi vloga, ki jo igra v povezavi z mišicami in sklepi. To je še posebej bistvena informacija za vse, ki jih pestijo kakršnekoli težave povezane s sklepi, bodisi zaradi kakšne poškodbe, velikega obremenjevanja bodisi zaradi naravnega in s starostjo pogojenega procesa obrabe, ki mu kdaj botrujejo tudi različne bolezni.

Kaj pa prehranski dodatki in kolagen?

Študije kažejo, da lahko v primeru podobnih težav vnetne procese in bolečine v sklepih zmanjšamo tako, da uživamo ustrezne prehranske dodatke, ki vplivajo na to, da se kolagen v telesu hitreje sintetizira oz. proizvaja. Le-ta namreč spodbudi obnovo tkiv povezanih s tovrstnimi težavami. Zgodi se lahko obnova hrustanca v kolenu, kar je zagotovo olajšanje za vse, ki se spopadate s tovrstnimi bolečinami.

Praktično vse vrste prehranskih dodatkov na trgu, ki imajo kot sestavino naveden ta posebni protein, so živalskega izvora, saj tudi pri živalih tako kot pri človeku velik del telesa predstavlja ravno ta beljakovina, ki pa jo predelajo tako, da jo lahko zaužijemo.

Žal so tovrstni dodatki primerni le za tiste, ki uživajo živalske izdelke in žal gre velikokrat za živali, ki niso iz ekološke reje, dodana pa so tudi razna sladila in snovi, ki marsikomu povzročajo težave. Tudi okus takih dodatkov marsikomu ne ustreza, zato se ljudje zanje velikokrat raje ne odločijo.

Ker so dodatki največkrat namenjeni preprečevanju gubic in drugih vidnih znakov staranja, gre najpogosteje za kolagen tipa I. Tega je namreč v telesu največ in ko začne njegova tvorba po približno 25. letu starosti upadati, se na koži začnejo pojavljati prve gubice in druge nevšečnosti.

Naravni kolagen za sklepe in kožo v enem izdelku

K sreči pa na trgu obstaja tudi inovativni izdelek Kolagen UP, ki ga je razvilo slovensko podjetje Malinca. Sestavine so popolnoma veganske, saj niti ena ni živalskega izvora, poleg tega pa so tudi iz ekološke pridelave, brez glutena, brez laktoze in brez vsakršnih sladil in sladkorjev, kar je pomembna informacija za vse, ki se želite izogniti vnosu tovrstnih snovi v telo. Izdelek je tudi popolnoma brez okusa, kar razveseljuje tudi tiste, ki jih moti okus proteinskih napitkov in podobnih dodatkov.

Izdelek podjetja Malinca omogoča, da telo svoj izredno pomemben gradnik telesa tvori čisto samo, in sicer s pomočjo aminokislin in naravnih rastlinskih izvlečkov, ki ob podpori številnih študij kažejo pozitivne učinke na procese v telesu in to ne le v povezavi s kožo, ampak tudi s sklepi. Čeprav ga izdelek pravzaprav ne vsebuje, bi lahko rekli, da gre za naravni kolagen za sklepe in kožo. Telo bo namreč iz njega vzelo snovi, ki jih potrebuje in jih porabilo tam, kjer mu jih primanjkuje. Če je torej potrebna obnova hrustanca v kolenu, bo dodatne snovi lahko uporabilo za to. Posledica pa bo manjša bolečina.

Kako lahko telo uporabi snovi, ki se nahajajo v izdelku Kolagen UP?

Osnova za tvorbo hrustanca in vezi oz. tekočine, ki se nahaja v sklepih, je drug kolagen, kot pa je tisti, ki se nahaja v koži. Pri njem gre namreč za tip I. Ta, ki tvori sklepni hrustanec in vezi, pa je označen kot tip II.

Ta tip predstavlja ogromen delež sklepnega hrustanca in tekočine. Po nekaterih informacijah tudi do 95 %. Lahko bi torej rekli, da je skoraj ves hrustanec v sklepih narejen iz te esencialne beljakovine. Tvori namreč vlakna, iz katerih je sestavljena vlaknasta mreža, ki zagotavlja trdnost in prožnost tkiva.

Tip I, ki je najpogosteje oglaševan in ga najdemo na trgovskih poličkah v obliki dodatkov živalskega izvora, je običajno narejen tako, da ga telo razgradi na aminokisline take velikosti, ki ustrezajo koži in ne sklepom. Poskrbeti moramo torej za to, da telo dobi take aminokisline, ki bodo pomagale graditi proteine tipa II.

Ko zaužijemo živalsko obliko dodatkov, se morajo dolgoverižne beljakovine najprej v vsakem primeru razgraditi na aminokisline, drugače jih telo ne more uporabiti. Šele ko ima telo na voljo te aminokisline, jih lahko uporabi za izgradnjo svojih lastnih gradnikov telesa. Lažja, kot je uživanje živalskih dodatkov, je skrb za to, da dobimo tiste snovi, ki jih telo lahko uporabi za sintezo in iz njih gradi kolagen, ki tvori hrustanec in veziva, ki sklepom omogočajo trdnost in prožnost. Z inovacijo, ki so jo razvili v podjetju Malinca, je to končno mogoče doseči le s pomočjo naravnih snovi rastlinskega izvora in skrbno izbranih aminokislin.

Z močjo narave proti bolečinam v sklepih

Pri sintezi igrata še posebej pomembno vlogo dve aminokislini. To sta lizin in prolin. Obe sta poleg glicina, ki je še eden od gradnikov najbolj zastopanega proteina v sklepih, prisotni v veganskem prehranskem dopolnilu rastlinskega izvora Kolagen UP, ki ga je slovenskemu trgu prvo ponudilo podjetje Malinca.

Pri lizinu gre za eno od esencialnih aminokislin, to pomeni, da je telo ne more tvoriti samo in jo moramo nujno vnesti v telo. Dokazano je tudi, da je z leti potrebujemo vedno več, da bi lahko opravljala svojo nalogo in da bi se lahko tvoril telesu lasten kolagen. Če se torej želimo čim bolj izognili težavam, kot je obraba kolka oz. obraba sklepov nasploh, moramo poskrbeti, da nam lizina ne primanjkuje.

Pri dodatkih živalskega izvora količina aminokislin, ki jih lahko telo pridobi, vedno variira, odvisno od tipa in strukture pa tudi ne moremo vedeti, koliko katere snovi bo telo lahko izkoristilo. Uživanje takih ali drugačnih prehranskih dodatkov pa samo po sebi tudi ne bo pomagalo, če je različnim stanjem pridruženo še pomanjkanje vitamina C, brez katerega se zadostna sinteza žal ne bo zgodila.

Kolagen UP zato vsebuje tudi naravni vitamin C. Nahaja se v ekstraktu šipka, za katerega je že dolgo znano, da je zaveznik v boju proti bolečinam in da lahko že sam po sebi stori veliko za naravni kolagen za sklepe in celo poskrbi, da bo obnova hrustanca v kolenu ali drugje resnično omogočena. Je tudi močan naravni antioksidant.

Z antioksidanti pa je nabit tudi izvleček zelenega čaja. Njegovi polifenoli lahko zmanjšujejo vnetne procese, raziskave pa so pokazale, da naj bi tudi upočasnjevali deformacijo oz. propad hrustanca. V veliko pomoč je tudi vsem, ki se borijo z revmatoidnim artritisom. Visoko podporo zdravju sklepov nudi tudi bambusov ekstrakt, saj vsebuje silicijev dioksid v naravni obliki. Le-ta je namreč sestavni del kosti, hrustanca, mišic, sklepov itd. Pomembno vlogo igra tudi, ko telo tvori kolagen in pomaga ohranjati zdravje kosti. Če kosti niso zdrave in prihaja do deformacij, se posledično deformirajo tudi sklepi, kar vodi v bolečine, kmalu pa se lahko pojavi še obraba sklepov.

Dodano vrednost izdelka predstavlja izvleček pšeničnega ekstrakta, ki skrbi predvsem za navlaženost od znotraj in za lepo kožo. Ko torej s pomočjo izdelka Kolagen UP skrbimo za zdravje sklepov hkrati skrbimo tudi za zdravje kože, kakšna guba manj pa tudi zagotovo ne zmoti.

Preventiva je boljša kot kurativa

Vsi, še posebej pa zelo aktivni ljudje, rekreativni in tudi profesionalni športniki, bi morali že v mladosti poskrbeti za zadosten vnos snovi, ki podpirajo zdravje kosti in sklepov. Na ta način bi bilo tudi v starosti veliko manj težav, kot sta pogosta obraba kolka ali kolen, ki jim botruje s starostjo pogojena zmanjšana proizvodnja beljakovine, ki jo imenujemo kolagen. Obnova hrustanca v kolenu ali drugje je namreč zahteven proces, ki ga še vedno raziskujejo številni znanstveniki. Čisto odpraviti se je ne da, veliko pa lahko storimo s pravilno prehrano, skrbjo za to, da telo pospešeno izdeluje svoj lasten kolagen in z rednimi aktivnostmi, ki ohranjajo mišice močne. Te namreč omogočajo razbremenitev sklepov. Skrbeti je treba tudi za primerno telesno težo, ker lahko prekomerna teža močno obremenjuje sklepe. Pogosto so ji pridružene še šibke mišice, kar je zopet recept za težave.

Pomembno je torej, da smo fizično aktivni in da skrbimo za primerno prehrano. Če je mogoče, je dobro, da nam oseba, ki se s tem ukvarja, pokaže, kako se pravilno gibati, saj s tem zmanjšamo možnost poškodb. Ker pa prehrana, če se še tako trudimo, pogosto ne vsebuje dovolj snovi, ki so nujno potrebne, da bi naši sklepi ostali zdravi tudi pozno v starost, pa si lahko pomagamo s prehranskimi dodatki, kot je Kolagen UP.

In če so težave že prisotne?

Ko so težave v obliki osteoartritisa in drugih sklepnih obolenj že prisotne, je še posebej pomembno, da damo telesu vse snovi, ki jih potrebuje, da bi zopet pospešeno izdelovalo kolagen. Kolagen UP je v tem primeru edinstvena in inovativna rešitev, ki lahko marsikomu olajša življenje. Vsakdanje dejavnosti ob zmanjšani bolečini bodo razveselile tako rekreativce, ki jih bolečina pri teku ali drugih športnih dejavnostih ne bo več ovirala, kot tudi tiste, ki si jesen življenja želijo preživeti aktivno in brez bolečin.

Za življenje brez bolečih sklepov obiščite www.malinca.si/kolagen-up.html in spoznajte Kolagen UP. Na voljo pa je tudi v vseh drogerijah dm.