Koliko časa preživite z družino?

Koliko časa preživite z družino? (foto: profimedia) profimedia
3. 5. 2018

Ker družinsko življenje mnogi postavljajo kot eno glavnih prioritet, bi moral biti čas preživet kvalitetno. Pa je (žal) mnogokrat samo bežen trenutek, ki ga delite s telefonom ali delom. Poskrbite, da si boste znali vzeti čas samo za družino.

Družina je tista, ki nas podpira, ko pademo in se skregamo s prijatelji. Sprejema nas takšne, kot smo in nas ima brezpogojno rada. Zato si bližnje osebe zaslužijo, da jim namenite nekaj svojega časa in ustvarite lepe spomine.

Največja sovražnika kvalitetno preživetega časa z družino sta običajno delo in pametni telefon. Ko skušate usklajevati pregledovanje elektronske pošte in igranje z otroki, vam bo slej ko prej spodletelo. Prav tako otroci budno spremljajo vsak vaš gib, zato obstaja velika verjetnost, da vas bodo začeli posnemati. Da bi se temu izognili, določite pravilo, da so družinski dogodki na prvem mestu. Takrat nihče ni upravičen do surfanja po spletu ali opravljanja dela, ki lahko počaka. Če ne gre drugače, se dogovorite, da takrat pustite telefone in druge elektronske naprave doma, medtem ko se odpravite ven na skupno aktivnost. Ko bo družinski čas postal enako pomemben kot službeni sestanek, se boste zlahka odpovedali motečim dejavnikom.

Nekaj predlogov za družinske aktivnosti na prostem:
  • Pojdite raziskat park, v katerem se običajno ne zadržujete
  • Naredite svoj lov na zaklad
  • S kolesi se odpravite v naravo
  • Naredite turnir košarke, nogometa, odbojke …
  • Pobrskajte za zanimivimi dogodki v vašem kraju
  • Obiščite cvetoč Volčji Potok, živalski vrt, izvir reke …
  • Odpravite se v gore (ali na bližnji hrib)

Skupne aktivnosti vas bodo povezale in okrepile družinske vezi, zato naj bodo redno na urniku. Zapišite jih v koledar in poskrbite, da ne boste načrtovali drugih obveznosti, ki bi se lahko prikrivale. Da boste pripravljeni na vse vremenske razmere, pripravite nekaj rezervnih aktivnosti, ki jih lahko izvajate v zaprtem prostoru. Vzpostavite tudi navado, da službene stvari pustite v službi, kar bo pozitivno vplivalo  na druga področja življenja in zmanjšalo stres, ki ga doživljate vsak dan.