Kot ulito: Ali je velikost pomembna ali ni?

Kot ulito: Ali je velikost pomembna ali ni? (foto: Profimedia) Profimedia
28. 2. 2002

Ali je velikost pomembna ali ni, bi bilo na tem mestu resnično nesmiselno razpredati. Zato bo še najpametneje, če nam verjamete, da je. Vsaj ko gre za oblačenje. S prekratkimi hlačami in srajčnimi rokavi, ki vam plahutajo iz suknjiča, pač ne boste ustvarili najboljšega vtisa.

Da je včasih pomembna že stotinka sekunde, ve vsak, ki se vsaj malce zanima za šport. Prav tako, no skoraj tako, usoden je pri vaši garderobi lahko že slab centimeter. Izkušene bodo v hipu opazile za malenkost prekratek rokav ali za las preozek plaš? Velik del skrivnosti dobrega oblačenja se namreč skriva v preprostem dejstvu, da vam mora biti tisto, kar imate na sebi, prav.

V nadaljevanju vam ponujamo nekaj zlatih nasvetov, ki vam utegnejo še kdaj priti prav.

Plašči

Ozrite se malce okoli sebe. Ugotovili boste, da je življenje pravzaprav lepo in da večina moških nosi prevelike plašče.

Predlagamo vam, da:

  • kupite plašč, ki je le za številko večji od številke vaše obleke, saj se bo tako lepo prilegal vaši ramenski liniji;
  • poiščete model z ravno prav podloženimi rameni, da boste še videti naravno;
  • plašče, ki segajo do kolen, prihranite za prosti čas, za poslovne priložnosti pa izbirajte tradicionalne modele, ki segajo do sredine meč.

Puloverji

Pri puloverjih igra pomembno vlogo njihova teža. Težji, zimski puloverji morajo biti dovolj prostorni, da pod njimi lahko nosite lažja oblačila, ter dovolj udobni, da lahko prosto premikate roke.

Tanjši puloverji, ki jih nosite pod suknjiči, se lahko bolj oprimejo telesa, pa tudi rokavne odprtine morajo počivati višje na ramenih.

Primerna dolžina puloverjev naj bi bila kakšen centimeter pod pasom, tam, kjer so medenične kosti.

Pozor: v prekratkem puloverju vas utegnejo zamenjati za umetnostnega drsalca.

Očala

Pri očalih je najpomembnejša oblika okvirjev. Izberite takšne, ki bodo omilili tiste poteze vašega obraza, ki bi jih karikaturist poudaril. Saj razumete, kajne?

Če je vaš obraz okrogel, kot pri glavnem junaku risanke Charlieju Brownu, pomerite očala z bolj štirioglatimi okvirji.

Če je vaš obraz štirioglat, kot obraz Barta Simpsona, so za vas najprimernejši okrogli in ovalni okvirji.

Če imate poudarjeno spodnjo čeljust, izberite široke, oglate okvirje, ki bodo vaše poteze uravnovesili.

Če imate kratek in širok nos, poiščite očala s prečko, ki počiva visoko na njem. Če pa je vaš nos dolg, skorajda orlovski, preprosto poiščite model z nizko ležečo prečko.

Če ste zelo svetle polti in imate svetle lase, bodo poudarjeni, odebeljeni okvirji morda za vas premočni. Raje izberite očala s kovinskimi ali z želvovinastimi okvirji, prav tako primerni bodo tudi moderni modeli brez okvirjev.

Rokovice

Čeprav je čas zledenelih prstov že mimo, ne bo odveč, če se spomnimo tudi zvestih spremljevalk hladnih dni - rokavic. Če so rokavice pretesne, vas ne bodo dovolj grele, pretok krvi pa bo oviran.

Preprost trik pri pomerjanju: nataknite si rokavico in stisnite roko v pest. Okoli prstov vas ne sme vezati ali tiščati.

Suknjiči

Odlično se prilegajoč suknjič je popolno stilsko orožje. V njem boste v hipu videti elegantno, hkrati pa boste prekrili maščobne blazinice.

Rokav suknjiča mora segati do zapestne kosti, sraj? na manšeta pa mora biti za centimeter in pol daljša.

Če imate poudarjena ramena ali obilnejše roke, poskrbite, da bo rokav suknjiča padal v ravni, mehki liniji. Moškim z atletsko postavo se namreč na mestu, kjer je rokav všit v telo suknjiča, lahko pojavi izboklina.

Ravno prav dolg suknjič naj bi pokrival polovico telesa. Če boste izbrali malce daljši model, boste videti nižji kot v resnici, v prekratkem suknjiču pa se utegnete komu zdeti kot šolarček.

Če je vaša glava večja, kot so glave vaših kolegov, potem gotovo že veste, da so nekoč velike glave povezovali z velikimi možgani, kar je seveda pomenilo več jo pamet. Da pa boste videti bolj skladni (in ker so znanstveniki ugotovitve kraniometrije že zdavnaj ovrgli), vendarle raje izberite suknjič, ki je v ramenih ukrojen za kanček širše. Če je vaša glava videti manjša od drugih, pa poišč ite suknjič s čim bolj ravnimi rameni.

Ne glede na to, koliko gumbov ima vaš suknjič , je ključ nega pomena le en - pasni gumb. Ta naj bo v višini vašega popka.

Če, kot več ina moških, nosite v notranjem žepu suknjič a vse od etuija za očala do avtomobilskega ključ a, potem napolnite žep, tudi ko pomerjate nov suknjič. In nikar vsega skupaj ne pozabite v žepu, zlasti če se za suknjič ne boste odločili.

Čevlji

Gotovo ste že ugotovili, da se številke čevljev pri posameznih prodajalcih razlikujejo bolj kot katerikoli drug del garderobe.

Nakupujte popoldne. Najbrž ste že slišali, da stopala proti koncu dneva rahlo zatečejo. Saj veste, bolje je imeti zjutraj malce prevelike čevlje kot pa pretesne po kosilu.

Sprednji del stopala mora udobno počivati v najširšem delu čevlja, tako da ga med hojo zlahka prepogibate. Poskrbite, da bo v čevlju toliko prostora, da boste še lahko rahlo premikali prste.

V nasprotju s splošnim prepričanjem čevljev ni treba razhoditi, saj se usnje s časom ne bo raztegnilo. Z vsakim nošenjem se bo le razširilo in po njem spet skrčilo.

Pri čevljih z vezalkami bodite še posebej pozorni na to, da med stranema na vrhu čevlja razmik ni več ji od centimetra.

Ko boste kupovali pohodniške ? evlje, raje izberite par, ki je za številko več ji od vaših obićajnih čevljev. Vaša noga bo zaradi ve? urne hoje verjetno zatekla in takrat nam boste hvaležni.

Hlače

Na uredništvu menimo, da so preozke hlače glavni krivec za številne težave v naši družbi. Udarite nazaj z ravno prav velikimi hlačami.

Najtežje je ugotoviti pravi pasni obseg. Poskusite lahko z naslednjo ukano: med pomerjanjem hlač se za nekaj trenutkov usedite. Ker se obseg vašega pasu, hkrati z vašimi boki, v sedečem položaju poveča, vam bo v preozkih hlačah neudobno.

Spodnji rob hlač se mora dotikati vrha čevljev in pri tem oblikovati drobno gubo. To boste dosegli tako, da hlače pomerite brez čevljev. Če se zadaj dotikajo tal in če ne nosite visokih pet, bi morale biti dovolj dolge.

Gube na zgornjem delu hlač morajo biti sploščene. Če se, medtem ko vzravnano stojite, odprejo, to pomeni, da so vaše hlače preozke.

Nasvet: ne kupujte preozkih hlač z namenom, da boste v kratkem shujšali. Raziskave kažejo, da se to nikoli ne zgodi.

Zavihki? Odvisno od sezone. Guba naj poteka naravnost po sredini hlač nice, čez sredino pogačice in pristane na sredini vašega čevlja. Če je pomaknjena navzven, boste videti širši.

Srajce

Ko gre za klasično belo srajco, so pravila stroga. Svetujemo vam, da ne kupujete na pamet, temveč če je le mogoče, srajco pomerite. Drugače utegnete domov prinesti srajco, ki vam bo preozka okoli vratu, rokavi pa vam bodo predolgi.

Srajca vam je okoli vratu ravno prav, če lahko, ko je vrhnji gumb zapet, med ovratnik in vrat vstavite dva prsta. Pri tem ne pozabite, da se skoraj vse srajce po prvem pranju skrbijo.

Saj vemo, da se ponavljamo, a ne brez razloga: srajčna manšeta mora za dober centimeter gledati iz rokava vašega suknjiča, ta pa naj bi segal do zapestne kosti. Bo zdaj šlo?

Pazite, da vam srajca ne bo preozka v trupu. Tudi kadar sedite in premikate roke, se morate počutiti svobodno.

Manšeta mora biti dovolj ozka, da vam ne zdrsne navzdol, ko roko skrčite.

Eva Hassl

Značke: moda plašči