Lepotni ideali: 4 vsakodnevne navade, ki škodujejo vašemu dobremu počutju

18. 11. 2023
Deli
Pretirani lepotni ideali lahko škodujejo. (foto: Profimedia)
Profimedia

Že nekaj časa je opaziti porast nerealnih lepotnih standardov, ki jih je moč zaznati v medijih, modi, na socialnih omrežjih in tako rekoč skoraj na vsakem koraku. 

Zaradi nenehno spreminjajočih se trendov, ki ves čas na prikrit in odkrit način vsiljujejo nove telesne standarde, se morda niti ne zavedate, kako zelo vsakdanja tehnologija vpliva na to, kakšen pogled imamo na svoja telesa in kako gledamo na druge ljudi.

Katere stvari neverjetno slabo vplivajo na telesno samopodobo?

1. Facebook

Platforma družbenih medijev, s katero so se pričela socialna omrežja razvijati, je poleg velike porabe časa, povezan tudi z razhodi in ločitvami. Raziskovalci so ugotovili tudi šokanten podatek, da več časa kot mlade ženske preživijo na Facebooku, bolj obsedene postanejo glede svojih prehranjevalnih in vadbenih navad. Pri tem ni izvzeto niti primerjanje svojega telesa z drugimi, dvomi o sebi, navsezadnje pa gumb všeč mi je, marsikomu pomeni nekakšno sprejemanje.  

2. Socialni računi znanih osebnosti na Instagramu

Mnoge znane osebnosti na svojih socialnih omrežjih objavljajo fotografije, ki so nerealno spremenjene, predelane in stremijo k popolnosti. To ima negativen vpliv na mnoge sledilce, ki jim želijo biti podobni.

3. Resničnostne oddaje

Resničnostni šovi kot so The Biggest Loser in The Bachelor, prikazujejo resnične ljudi, toda veliko oddaj ima že vnaprej pripravljene scenarije in scene, ki se jih držijo. Tovrstne oddaje so lahko odlično razvedrilo, toda mnogo ljudi se z njimi poistoveti in zgubi stik z realnostjo. Nekatere takšne oddaje, kot je na primer Keeping Up with Kardashians gredo še korak dlje, saj na piedestal dajejo lepotno kirurgijo in promovirajo nerealne lepotne standarde kot nekaj vsakdanjega in normalnega.

4. Telefonske aplikacije

Ste vedeli, da obstaja aplikacija, ki vam omogoča, da na sebi "opravite" plastično operacijo? To lahko naredite z nekaj kliki z aplikacijo Plastic Surgery Simulator, katere slogan se glasi "lepota je pravica". Med nešteto drugimi aplikacijami obstaja tudi aplikacija SkinneePix, ki jo lahko uporabite na svojih fotografijah, ki pripomore k temu, da ste v nekaj sekundah videti do 7 kilogramov lažji.

Čeprav se morda tovrstne aplikacije na prvi pogled zdijo neškodljive, lahko povzročijo obsedenost z videzom in pripomorejo k ustvarjanju negative telesne podobe. Za razmislek pa je to zgolj ena izmed številnih aplikacij, ki pripomorejo ustvarjati dvom o svojem videzu in želji, da je vedno potrebno nekaj popraviti.  

Vir: yourtango.com 

Morda bi vas zanimala tudi ta HIIT vadba brez poskokov: