"Ljubim svojega sina, a v njegovo dobro sem prekinil vse stike z njim" (osebna zgodba)

"Ljubim svojega sina, a v njegovo dobro sem prekinil vse stike z njim" (osebna zgodba) (foto: profimedia) profimedia
11. 3. 2023

Kaj bi naredili na očetovem mestu? 

"Ko sem prišel iskat svojega sina v hišo njegove mame (kjer živi), ni hotel iti z mano. Jokal je in me niti ni hotel objeti. Izgledal je čisto prestrašeno, njegova mama pa se je smehljala. Vedela je, kakšno škodo je naredila, in da ji je namera uspela. Sedaj me sin vidi kot tujca, kot nekoga, s komer ne želi imeti opravka. 

Srce se mi je zlomilo ob misli, da je najin odnos s sinom razpadel. Od takrat naprej sem vedel, da moram odkorakati stran, da bi zaščitil svoje mentalno zdravje. 

Šlo je za 6 let bolečine, kjer nikoli nisem imel zagotovljenega dostopa do svojega sina. Videl sem ga lahko pod nenavadnimi pogoji, ki jih je postavila njegova mama. 

Ko sem prvič izvedel, da bom oče, sem bil popolnoma prestrašen. Privzgojeno mi je bilo, da moram biti odgovoren tudi pri dekletih, vendar se je vseeno zgodilo: ko sem bil star 22 let, je ona zanosila. 

Ko je prišlo do poroda in sem sina prvič držal v rokah, pa se je nekaj spremenilo. Preplavila so me čustva. Postal sem oče temu čudovitemu fantku. Z njegovo mamo se že pred rojstvom nisva najbolje razumela, najino razmerje pa je pred vsem tem trajalo kakšne 3 mesece. 

Med nosečnostjo me je ignorirala, čeprav sem kupoval stvari za otroka in skušal preživeti več časa z njo. Ko je videla, da sem se v porodnišnici zjokal od sreče, se je na videz omehčala in mislil sem, da bodo šle stvari na bolje. Vendar se to nikoli ni zgodilo. 

Otrok mi je zelo podoben: ima dolge okončine in moj ten polti. Preden je zavrnil moje obiske, sem ga komaj lahko začel videvati čez noč - vsak drugi petek. Pred tem mu njegova mati ni dovolila prenočiti, kar je pomenilo, da sem ga že čez nekaj ur odložil doma. 

Tisti specifični petek naj bi ga pobral po šoli in ga pripeljal nazaj šele naslednji dan. Skupaj naj bi gradila kocke, šla na trampolin in igrišče. A na moje veliko presenečenje je zavrnil obisk pri meni. Nimam pojma, zakaj se me nenadoma boji. 

Prijatelji, ki so videli moj odnos s sinom, vedo, kako rada se imava. Ne vem, kaj se je spremenilo. 

Njegova mama mi je povedala le, da ne želi biti v moji družbi in da je začel jokati, ko mu je povedala, da bo ostal pri meni. Zaupal naj bi njenim besedam, a to je ista oseba, ki mojega imena ni hotela dati na rojstni list, ker naj ne bi bil dovolj zrel za otroka. Že pred tem dogodkom se nisva strinjala glede določenih pogledov na vzgojo. 

Njegova mati mi je sedaj jasno povedala, da bi bilo bolje, če nisem prisoten v življenju mojega sina, saj me ne potrebuje niti noče moje bližine. 

Prvih šest let njegovega življenja sem poskusil vse, da bi ga večkrat videl. Hotel sem celo stopiti v stik z družino njegove mame, a mi ni uspelo. Kmalu potem, ko je bil rojen, sem začel sodni proces, vendar sem ga opustil. Upal sem, da bova čez čas razrešila težave in ga bom lahko videval. 

Na koncu sva se dogovorila, da ga lahko vidim enkrat tedensko, ampak mi je preprečila obisk tudi po več tednov skupaj. Potem sem lahko preko mediacije vsaj zagotovil redni obisk enkrat na teden. Vse dokler me moj sin ni zavrnil. 

Lansko leto sem torej odšel in z njim prekinil vse stike. To je bil zame eden najtežjih trenutkov. Zlomilo se mi je srce. 

Bolelo je, ko je vame zrl s prestrašenimi očmi, kot da sem tujec. 

Moje mentalno zdravje že tako ali tako ni bilo najboljše in nisem moral prenesti še enega takšnega udarca. Moral sem dati prednost svojemu mentalnemu zdravju. Kljub temu imam sina vsak dan raje. 

Že leto dni je minilo od najinega zadnjega srečanja. Ko sem ga zadnjič lahko poljubil na čelo, pockrljal in mu pomagal zaspati. Rad bi ga spet videl, morda s pomočjo kakšnega sodnega postopka. 

Nisem prekinil stikov z njim zato, ker ga ne bi imel rad in vem, da se moja odločitev lahko odbije kot bumerang, če mu njegova mama vsadi idejo, da ga nimam več rad. 

Nekoč bom dokazal, da nisem zlobni lik v tej zgodbi, da nisem nikoli pozabil nanj niti ga nehal ljubiti."

Vir: Metro.co

Prisluhnite aktivni podkastu s prehranskim strokovnjakom! 🎧

Mag. inž. prehrane Jernej Ogrin razkriva vse, kar morate vedeti o hujšanju in zdravi prehrani: