Mladi niso več odgovorni! … Za največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola

Mladi niso več odgovorni! …  Za največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola (foto: foto arhiv Zavoda VOZIM) foto arhiv Zavoda VOZIM
2. 12. 2021

Od leta 2010 do danes so mladi več kot prepolovili število prometnih nesreč pod vplivom alkohola in so lahko zgled vsem ostalim udeležencem v prometu. Žal pa je alkohol še vedno največji problem na naših cestah, varnost v prometu pa odgovornost vseh nas, zato moramo stopiti skupaj.

Letošnja, že 5. sezona iniciative Zavoda VOZIM, Toyote Slovenija, Zavarovalnice Generali in agencije Luna\TBWA za manj voženj pod vplivom alkohola Heroji furajo v pižamah, tudi tokrat prinaša inovativne pristope. Mladi vozniki so tisti, ki delajo največje napredke in povzročajo vse manj prometnih nesreč na splošno, kot tudi tistih, ki jih povzročijo pod vplivom alkohola. S tem so lahko zgled njihovim staršem in vsem ostalim voznikom pri preprečevanju voženj pod vplivom alkohola. A na cestah se moramo odgovorno obnašati vsi – v pomoč pa nam je lahko HEROJSKI VAU'ČER, ki so ga v Herojih ustvarili.

foto arhiv Zavoda VOZIM
Na naših cestah je alkohola še vedno preveč

Kljub temu, da prometne nesreče med mladimi vozniki padajo, je letošnja statistika na naših cestah izredno slaba. »Do 20. 11. 2021 smo že presegli številke s konca lanskega leta (ki je bil resda malo specifičen) – tako po številu prometnih nesreč kot po smrtnih žrtvah in hudo telesno poškodovanih, zato nikakor ne moremo biti zadovoljni z rezultati in aktivno delamo naprej. Letos (2021) je bilo povzročenih že 1259 prometnih nesreč pod vplivom alkohola. Od tega so jih 164 povzročili mladi od 15 do 24 leta, 1095 pa ostali. Je pa letos na cestah umrlo že 31 ljudi, od tega že 5 v nesrečah, ki so jih povzročili mladi od 15 do 24 let.« je povedal Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi.

A se je v Sloveniji od leta 2010 prometna varnost na splošno vseeno bistveno izboljšala. Je pa napredek pri številu povzročenih prometnih nesreč pod vplivom alkohola precej počasnejši. »Alkohol je še vedno tisti, ki nas kot narod vleče v črno statistiko na naših cestah, saj se predvsem starejši premalo zavedamo, da se organizacija prevoza iz zabave začne že veliko pred zabavo in odhodom domov. Tega se, za razliko od starejših, odlično zavedajo in izvajajo mladi, ki se organizirajo in se že pred odhodom na zabavo dogovorijo, kdo bo vozil in posledično ne bo pil alkohola,« pravi Nino Batagelj, ambasador Zavoda VOZIM, ki z mladimi išče rešitve za manj voženj pod vplivom alkohola v lokalnem okolju na herojskih posvetih in delavnicah.

foto arhiv Zavoda VOZIM

Si za večer s srečnim koncem? Pošlji HEROJSKI VAU'ČER

Ko se z bližnjimi pogovarjamo, pogosto slišimo: 'Če boš rabil prevoz, kar pokliči!'. A ko gremo na zabavo, to le malokrat izkoristimo, saj imamo občutek, da je bilo rečeno le iz vljudnosti. Zato so v iniciativi Heroji furajo v pižamah zasnovali HEROJSKI VAU'ČER, za večer s srečnim koncem, ki ga lahko prejemnik unovči za varen prevoz z zabave domov.

HEROJSKI VAU'ČER lahko vsak posameznik ustvari sam na spletnem mestu www.heroji.si in ga podari najbližjim z iskrenim pozivom, da ga lahko pokličejo kadarkoli, ko potrebuje varen prevoz domov. Tudi če sredi noči in v pižami.

Heroji furajo v pižamah

HEROJSKI VAU'ČER je srčna obljuba in iskren namen, ki lahko reši življenje. Z njim želijo spodbujati, da bi se vsi vau večeri končali z varnim prevozom domov in ne s prometno nesrečo.

»S HEROJSKIMI VAU'ČERJI želimo preplaviti splet in posledično vplivati na izboljšanje prometne varnosti vsaj v zadnjem mesecu letošnjega leta, pa tudi naprej skozi celotno naslednje leto. So odlično darilo za vsakega ob vsaki priložnosti ali pa kar tako. Vsi si želimo, da bi naš najbližji prišel varno domov, kar mu s HEROJSKIM VAU'ČERJEM za večer s srečnim koncem lahko podarimo,« pravi David Razboršek, direktor Zavoda VOZIM.

Ti nimajo omejenega roka trajanja, namenjeni pa so predvsem povezovanju ljudi v teh odtujenih časih, in temu, da vsak lahko naredi kaj pozitivnega za drugega – predvsem svoje bližnje in prijatelje

Heroji furajo v pižamah