TAKŠNA je moč oksitocina – hormona ljubezni in vseh drugih najlepših občutij (in kako lahko pridete do svoje doze po naravni poti)

TAKŠNA je moč oksitocina – hormona ljubezni in vseh drugih najlepših občutij (in kako lahko pridete do svoje doze po naravni poti) (foto: Profimedia) Profimedia
6. 8. 2021

Z razlogom so mu nadeli vzdevek 'ljubezenski hormon' – saj poznate tiste prijetne in vznemirljive občutke, ki vas preplavijo, ko pocrkljate kužka, objamete svojega prijatelja ali pa poljubite partnerja. Tu ima prste vmes oksitocin. In TO je njegova moč.

Tako majhna možganska spojina, pa opravlja tako pomembne naloge.
  • Oksitocin spada med nevropeptide, kar pomeni, da gre za beljakovinam podobno molekulo, ki jo možganske celice uporabljajo za medsebojno komunikacijo.
  • Poleg tega je oksitocin tudi hormon, kar pomeni, da ga možgani izločajo v krvni obtok ter tako komunicirajo s telesom.
Ne glede na to, kako pridete do njega, pa ne vpliva samo na naše družabno življenje, temveč tudi na spomin in razmišljanje.
Oglejmo si nekaj primerov, kako ta zapletena možganska spojina vpliva na naše počutje in obnašanje, in kako lahko možgane prelisičimo, da bodo proizvajali še več oksitocina, kar bo sprožilo tiste prijetne občutke.

Oksitocin naj bi ljudem pomagal pri medsebojnem povezovanju ...

Ker so zaradi njega bolj odprti, zaupljivi in radodarni.
Ugled si je oksitocin prislužil, ker dokazano pripomore k večji odprtosti in povezanosti z drugimi.
Zanimiva raziskava je pokazala ...

Da so moški študenti po dozi oksitocina (iz pršila za nos) z neznanci bolj odprto govorili o svojih čustvih v zvezi z bolečimi spomini kot pa tisti, ki so prejeli placebo.

Ne samo, da so zaradi doze oksitocina posamezniki neznancem lažje zaupali svoja čustva, ampak se je to zgodilo tudi z denarjem!

V sklopu druge raziskave ...

So udeleženci igrali igro z vlaganjem denarja, v sklopu katere so kakršnokoli količino žetonov z denarno vrednostjo lahko zaupali drugemu udeležencu, varuhu.

Tisti, ki so prej prejeli pršilo oksitocina, so omenjenemu agentu lažje predali svoje žetone.

Večina v skupini je predala ves denar, nasprostno pa so bili tisti, ki so prejeli le placebo, manj zaupljivi in denarja niso kar tako zaupali popolnemu tujcu. Le petina izmed njih je predala vse svoje žetone.

Kaj pa v primeru, ko bi morali svoje trdo prigarane prihranke podariti neznancu, ki potrebuje pomoč?

Tudi pri tem lahko oksitocin pripomore, da postanejo posamezniki bolj radodarni. Raziskava je pokazala, da so posamezniki, ki so prejeli oksitocin v obliki pršila za nos, kar 80 odstotkov več svojega denarja delili s popolnimi neznanci kot pa tisti, ki pršila niso prejeli!

Bi morali torej kar vsi zjutraj jemati še dnevno dozo oksitocina? Če bi vsi borzni posredniki na Wall Streetu z jutranjo kavo dobili še malce oksitocina, bi bila borza malce manj neizprosna?

Nikar ne sklepajmo prehitro. Nekatere raziskave niso pokazale enakih rezultatov, hkrati pa nam nobena izmed omenjenih raziskav ni pokazala dolgoročnih učinkov oksitocina na vsakdanje življenje oziroma dolgoročno.

Poleg tega mora biti vedno previdni, kadar se izsledki raziskav izkažejo za prelepe, da bi bili resnični.

Profimedia

Oksitocinov vpliv na spomin je zapleten

Ne glede na prijetne občutke, ki jih prinaša, pa niso vsi oksitocinovi učinki pozitivni. Zelo verjetno je, da oksitocin slabi spomin.

Raziskava, ki je bila objavljenja ob približno istem času kot raziskava o zaupanju, je pokazala, da so se ljudje ob prejemu doze oksitocina v obliki pršila na testu besedišča slabše odrezali kot tisti, ki so prejeli placebo.

To potem pomeni, da smo zaradi oksitocina bolj pozabljivi?

Zanimivo dejstvo pravi, da naj bi bilo to odvisno od vašega stila navezanosti, kar se nanaša na vzorec tkanja vezi z drugimi ljudmi, vključno s tem, kako krepite zaupanje, avtonomijo in intimnost.

Nedavna raziskava je pokazala, da v primeru, da je vaš stil navezanosti bolj čustveno neodvisen (to pomeni, da vam je ob tem, da ste odvisni od drugih, neprijetno), oksitocin izboljša vašo sposodnosti učenja in priklicovanja seznama besed.

Hkrati pa je oksitocin slabo vplival na spomin tistih, ki so se bolj zanašali na druge.

Drži pa, da sta omenjeni raziskavi zajeli samo kratkoročno učenje in priklicovanje podatkov. Kaj pa dolgoročno?

Oksitocin se v tem primeru očitno bolje odreže. Ni presenetljivo, da preveč stresa škodljivo vpliva na hipokampus, predel možganov, ki je nepogrešljiv pri izoblikovanju spominov, kar drži tako pri ljudeh kot pri podganah. Če je podgana pod stresom prejela dozo oksitocina v pršilu, pa je ta očino zaščitil možganske celice v njenem hipokampusu, kar je dolgoročno pripomoglo k njenemu spominu.

Shutterstock

Oksitocin lajša bolečine

Na seznamu pozitivnih učinkov oksitocina se je znašlo tudi lajšanje fizične bolečine.

Zanimivo je, da imajo ljudje s kroničnimi bolečinami, kot denimo tisti, ki trpijo za fibromialgijo, naravno nižjo raven oksitocina v krvnem obtoku.

Nižja je raven oksitocina, močnejša je njihova bolečina, hkrati pa sta bolj intenzivna tudi stres in depresija. Celo zdravi ljudje z nižjo ravnjo oksitocina v krvi imajo nižji prag bolečine.

To je znanstvenike vzpodbudilo k razmišljanju, če bi doza oksitocina pri ljudeh lahko zmanjšala njihovo bolečino oziroma občutljivost na bolečino.

To se je res zgodilo, še posebej pri tistih s kroničnimi migrenami, sindromom razdražljivega želodca, kroničnimi bolečinami v hrbtenici ter celo bolečinami zaradi raka. Pri ljudeh s težavami z bolečinami je oksitocin povečal njhovo sposobnosti prenašanja akutne bolečine.

Še bolj neverjetno je, da oksitocin ni samo neposredno vplival na predele možganov, ki so odgovorni za prenašanje bolečine, temveč je z lajšanjem simptomov depresije in anksioznosti, ki ju povzroča bolečina, neposredno zmanjševal posameznikovo trpljenje.

Ker oksitocin na različne načine vpliva na centralni živčni sistem, in to tako fiziološko kot psihološko, lahko uspešno lajša tudi hudo krizo, v katero zapadejo ljudje, kadar se zaradi bolečine počutijo brezupno in napeto, kar pa posledično bolečino še poslabša.

Kako lahko dobimo več oksitocina?

Čeprav je oksitocin zapletena snov in moramo navdušene naslove člankov o njem jemati z rezervo, pa lahko mirno potrdimo, da gre načeloma za spojino, ki pripomore k našemu dobremu počutju in sreči.

Eric Ward | Unsplash

Do svoje doze oksitocina lahko pridete po naravni poti.

Naštevamo nekaj stvari, ki jih lahko storite, da bo več oksitocina krožilo po vašem krvnem obtoku.

  • Objemajte in crkljajte se. Pomirjujoč fizični dotik je preverjen način, kako povečati količino oksitocina, pa naj gre za dotik med staršem in otrokom, med pari, ter seveda med ljudmi in psi.
  • Seks (oziroma ukvarjanje s samim seboj). Spolni užitki so eden izmed najučinkovitejših načinov za ogromno dozo oksitocina. Ni pomembno, ali se predajate partnerju ali samemu sebi – oksitocin bo ob orgazmu kar poskočil.
  • Oglejte si čustven film. Kadar nas preplavlja sočutje do sočloveka, se čustveno postavimo v njegovo kožo. Raziskava je pokazala, da vzbujanje sočutja ob gledanju čustvenega videa dviguje raven oksitocina pri posameznikih, zaradi česar postanejo bolj sočutni.
  • Porod in dojenje. To dvoje očitno ni na voljo vsakomur, a če v prihodnosti načrtujete otroka, se lahko veselite navala oksitocina, ki ga boste ob porodu prejeli. To močno sproščanje oksitocina vpliva na skorajda vse, od povzročanja popadkov, kar sproži porod, do pripravljanja telesa na dojenje. Oksitocin bo pripomogel tudi pri čustvenem povezovanju matere in otroka, hkrati pa vas bo preplavil tisti topli in vzneseni občutek, ki je tako značilen za novopečene mamice.

Prevedeno in prirejeno po The Power of Oxytocin, avtorice Jade Wu Ph.D.