Najboljše vaje za odpravljanje bolečin v vratu

8. 6. 2024
Deli
Najboljše vaje za odpravljanje bolečin v vratu (foto: Profimedia)
Profimedia

Bolečine v vratu so pogosta težava, s katero se sooča veliko ljudi, predvsem zaradi dolgotrajnega sedenja, napačne drže ali stresa. Na srečo obstajajo učinkovite vaje, ki lahko pomagajo zmanjšati ali celo odpraviti bolečine v vratu. Preizkusili smo nekaj najboljših vaj za lajšanje bolečin v vratu.

1. Raztezanje vratnih mišic

A. Stransko raztezanje vratu

Navodila: Usedite se ali stojte z ravnim hrbtom. Počasi nagnite glavo na eno stran, tako da približate uho k rami. Držite položaj 15-30 sekund in ponovite na drugi strani. Vajo ponovite 3-5 krat na vsaki strani.

Koristi: Zelo enostavna vaja za sproščanje napetih vratnih mišic. 

B. Raztezanje trapezaste mišice

Navodila: Usedite se ali stojte z ravnim hrbtom. Upognite eno roko za hrbet in z drugo roko nežno potisnite glavo na stran, proti nasprotni rami. Držite položaj 15-30 sekund in ponovite na drugi strani. Vajo ponovite 3-5 krat na vsaki strani.

Koristi: Sprošča napetost v trapezasti mišici, ki je pogosto vir bolečin v vratu.

2. Krepitev vratnih mišic

A. Vaja za upogibanje vratu

Navodila: Usedite se ali stojte z ravnim hrbtom. Položite roke na čelo in nežno pritisnite, medtem ko se upirate s premikanjem glave naprej. Držite položaj 5-10 sekund in ponovite 5-10 krat.

Koristi: Krepi sprednje vratne mišice in izboljšuje stabilnost vratu.

B. Vaja za iztezanje vratu

Navodila: Usedite se ali stojte z ravnim hrbtom. Položite roke na zadnji del glave, prekrižajte prste, da dobite močno oporo in nežno pritisnite, medtem ko se upirate s premikanjem glave nazaj. Držite položaj 5-10 sekund in ponovite 5-10 krat.

Koristi: Krepi zadnje vratne mišice in izboljšuje držo.

3. Mobilizacijske vaje

A. Rotacija vratu

Navodila: Usedite se ali stojte z ravnim hrbtom. Počasi obrnite glavo na eno stran, kot da bi želeli pogledati čez ramo. Držite položaj 15-30 sekund in ponovite na drugi strani. Vajo ponovite 3-5 krat na vsaki strani.

Koristi: Izboljšuje gibljivost vratu in zmanjšuje togost.

B. Nagib glave naprej in nazaj

Navodila: Usedite se ali stojte z ravnim hrbtom. Počasi nagnite glavo naprej, kot da bi želeli dotakniti brado s prsnim košem. Nato počasi nagnite glavo nazaj, kolikor udobno gre. Držite vsak položaj 15-30 sekund in ponovite 3-5 krat.

Koristi: Sprošča napete mišice in povečuje fleksibilnost vratu.

Nasveti za uspešno izvajanje vaj

Rednost: Redno izvajanje vaj je ključno za doseganje dolgotrajnih rezultatov. Poskusite vaje vključiti v svojo dnevno rutino.

Pravilna tehnika: Pri izvajanju vaj bodite pozorni na pravilno tehniko, da se izognete dodatnim poškodbam. Če niste prepričani, se posvetujte s fizioterapevtom.

Zmernost: Ne pretiravajte z vajami. Začnite počasi in postopoma povečujte intenzivnost ter trajanje vaj.

Sprostitev: Poleg vaj za vrat poskusite vključiti tudi tehnike sproščanja, kot so joga, meditacija ali dihalne vaje, ki lahko pomagajo zmanjšati splošno napetost v telesu.

Bolečine v vratu so lahko zelo neprijetne, vendar jih je mogoče uspešno obvladovati s pravimi vajami. Raztezanje, krepitev in mobilizacija vratnih mišic so ključni elementi za lajšanje bolečin in izboljšanje funkcionalnosti vratu. Z rednim izvajanjem teh vaj boste kmalu občutili olajšanje in izboljšanje kakovosti življenja. Ne pozabite tudi na pravilno držo in ergonomijo pri vsakodnevnih dejavnostih, da preprečite ponovne bolečine v vratu.

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič