Naše telo – živeti zdravo: Razstava, ki nam predstavi tisto, česar o telesu ne vemo

19. 3. 2016

Doslej največja tovrstna razstava v Sloveniji, Naše telo – živeti zdravo, ki je na ogled do 3. julija v podhodu Ajdovščina (pod blagovnico Metalka v Ljubljani), predstavlja, kako deluje naše telo in kako so stvari med sabo povezane, od kosti, mišic, sklepov, notranjih organov, živčnega sistema do celotnega organizma.

Lokostrelec Celotna telesa so prikazana tudi v neki funkciji, kar lahko vpliva na naše dojemanje človeškega telesa. Dobro se vidi, da ne 'delajo' le roke, ampak celotno telo, tudi boki in noge.
Šahist. Ljudje na razstavi stvari lahko vidijo takšne, kot so v resnici.
Žolčni kamen
Zdrava pljuča. Pljuča imajo približno 70 kvadratnih metrov površine.
Učinek pljučnega raka
Možgani se skrčijo za 20 do 30 odstotkov, zaradi velike količine vode.
Naše telo – živeti zdravo. Razstava ponuja celosten vpogled v človeško telo, saj je poznavanje anatomije in fiziologije telesa ključno za boljše razumevanje lastnega telesa in zdravega načina življenja.

Razstavljena trupla, ki so k nam prišla iz Moskve, prihajajo iz Anatomical Sciences & Technologies Foundation. Telesa so donirana po postopku, ki je po vsem svetu enak. Ko se bodo razstave, ki so trenutno v 18 državah, zaprle, bodo trupla shranjena v hongkonškem muzeju, za katerega sredstva še zbirajo.

Razstavljenih je 25 celih človeških teles in drugih anatomskih primerkov, več kot 200 primerkov, tudi obolelih organov, ki so obdelani s posebno metodo – polimerno tehniko ohranjevanja (najprej dajo primerek v aceton, ki iz telesa odstrani vso vodo, nato ga dajo v polimerno kopel, v kateri plastika zapolni vse odprtine, kjer je prej bila voda, potem telo osušijo in secirajo). Za en primerek je potrebnih tudi do 18 mesecev dela, lahko pa izobrazijo milijone in jih imamo za vedno.

Razstava nam želi predstaviti tisto, česar o telesu ne vemo

Če bi razumeli, kako deluje naše telo in kako so stvari med sabo povezane, bi lahko živeli bolj zdravo in nadzorovali svoje življenje.

Obenem opozarja na to, da smo si navzven različni, navznoter pa smo vsi bolj ali manj enaki. Dejstvo je, da so vrsto let tovrstno znanje o človeku imeli le zdravniki. S to razstavo pa ga lahko imamo vsi. Nekateri so se zaradi ogleda odločili spremeniti svoje življenje na boljše, opustili so recimo kajenje.

Napisala Suzana Golubov. Fotografije Goran Antley. Iz revije Lisa

Razstava je na ogled do 3. julija. Možen je tudi voden ogled. Šolam ponujajo dejavnosti pred ogledom razstave. Na razstavi so prisotni tudi vodniki z medicinskim znanjem, ki so tam za morebitna vprašanja.

Več o razstavi na: www.telesa.si.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri