Nasveti kako zmanjšati stres

22. 10. 2012

Enostavne metode, kako nejevoljo spreobrniti v pozitivne občutke in si polepšati dan.

Razmišljajte o hrani

Namesto da navalite na hrano, se obroku popolnoma posvetite. Umirite se za deset minut in uživajte.

Globoko dihajte

S trebuhom globoko vdihnite in potem počasi spuščajte zrak, čisto do konca. Ta preprosta vaja blokira stres in prisili vaše telo, da se sprosti.

Potolažite se

Ko vas nekaj vznemiri, si vzemite čas za tolažbo in počitek. Vzemite dve blazini in sedite na pete, sklenite prste in dihajte.

Veselite se malih stvari

Za trenutek se ustavite in se zahvalite malim stvarem, za katere ste hvaležni, da jih imate. Morda uživate ob dobri kavi ali čokoladnem kolaču, zakaj ne ob prijaznem možu?

Preživite čas z nekom posebnim

Pojdite na kavo z mamo ali s prijateljico. Vzemite si čas za otroke, pojdite v park in na tortico. Mimogrede boste pozabili na stres, ki vas obdaja.

Manj je več

Ljudje, ki veliko potujejo, imajo odličen nasvet: ko spakirate, dajte iz kovčka tri stvari. Zagotovo ničesar ne boste pogrešali, obleke ne bodo zmečkane, prostor pa bo tudi za darila. Torej, ko ste pod stresom, poglejte svoj rokovnik in z urnika zbrišite tri stvari – zagotovo se bo svet vrtel naprej.

Meditirajte

Izberite eno besedo ali frazo, ki vam je pomembna, in jo melodično ponavljajte na glas, po tiho ... Naj bo to vaša beseda za umiritev.

Sledite intuiciji

Vsak od nas ima razvito intuicijo, a ko je naše življenje preveč napolnjeno s stvarmi in dražljaji, takrat izgubimo tudi to. Na vsakem koraku prisluhnite svojemu notranjemu glasu, on najbolje ve, kam morate.

Poskušajte razumeti tudi druge

Imate občutek, da boste izgubili živce? Naslednjič, ko vas agresivni voznik spravi s tira ali vam kolega pošilja zlobna elektronska pisma, si samo recite, da je vse to človeško. Spomnite se, da je oseba, na katero ste jezni, le človek in zasluži, da mu oprostite.

Potožite se prijateljem

Pogovor o težavah se včasih niti ne zdi konstruktiven, a v večini primerov pomaga. Iz glave boste dali nekaj, kar vas bi drugače tiščalo še ves dan in vso noč. In ko ste v vlogi poslušalca, nikar ne delite nasvetov, samo poslušajte.

Iz revije Lisa