Nazdravite letu, ki nas čaka!

Nazdravite letu, ki nas čaka! (foto: Shutterstock) Shutterstock
3. 12. 2018 Promocijsko sporočilo

Božično-novoletni čas je predvsem čas druženja, preživljanja časa z ljudmi, ki so nam blizu, in nazdravljanja novemu letu, v katero vstopamo in o katerem upamo, da nam prinaša čim več pozitivnih izkušenj in doživetij.

Da bomo tudi nazdravljali pozitivno, izbirajmo za to prava vina, ki sežejo k duši in nas pocrkljajo. Vera v to, da se bodo naše želje uresničile, bo z njimi vsekakor močnejša. Ker nazdravljamo z ljudmi, pa na predpraznična in praznična druženja povabite vse, s katerimi bi radi delili svoj čas tudi v novem letu in si z njimi ostali blizu. Vzemite si čas zanje, izberite hrano in ujemajoče se vino in jih povabite na gostijo v pravem vzdušju.

Ob tem je seveda zelo dobrodošlo, da veste, katero vino se poda k določeni jedi, saj bodo gastronomski užitki tako na vrhuncu, vzdušje v družbi pa bo temu samo še sledilo.

3 pravila spajanja jedi z vinom

- Rdeča vina spadajo k močnejšim jedem, kot so mesne jedi in močno začinjene ali mastne jedi, bela pa k lažjim, a upoštevati je treba še začimbe, ki ne smejo nadvladati vina, in nasprotno.

- Paziti je treba na intenzivnost kislosti in sladkosti. Kislost na krožniku je treba uskladiti s kislostjo v kozarcu. Rdeča vina se na splošno bolj podajo k jedem, ki niso kisle.

- Mislite na družbo, ki bo jedla in pila. Verjetno jih poznate toliko, da veste, kaj jim najbolj ustreza oziroma kakšne okuse imajo radi. Seveda ne morete misliti na vsakega od njih, a določite skupni imenovalec – ima večina rada morsko hrano in belo vino? Vzemite na primer pinelo.

Vsekakor upoštevajte eno univerzalno pravilo: izberite vino, ki ga poznate in vam je všeč!

Mercator, v katerega hipermarketih se povečuje izbor vin, med katerimi jih je kar 90 % slovenskih, je ob tej priložnosti pripravil natečaj Radi imamo domače, vina iz slovenskih avtohtonih sort in med 71 izbral 3 vinarje oziroma 3 vina, ki bodo umeščena na prodajne police izbranih Mercatorjevih hipermarketov. Zgodbe vseh so zanimive in vina odlična, kot ljubitelje pinele pa vas bo vsekakor navdušila pinela Ferjančič 2017.

Vinska zgodba Petra Ferjančiča iz Planine nad Ajdovščino

Planina nad Ajdovščino je vinogradniško-vinarska vas in tamkajšnji vinarji tam že dobro desetletje prirejajo Druženje s pinelo, prireditev, posvečeno tej stari avtohtoni vipavski sorti, o kateri je pisal že Matija Vertovec. Eden od vodilnih pridelovalcev pinele na tej planoti nad Vipavsko dolino pa je Peter Ferjančič.

Ko je začel, je imel Ferjančič zastarelo opremo iz časa prve svetovne vojne. A takrat, se spominja, je nastajala ravno nova država, bili so mladi, stari dobrih 20 let, in zagnani. »Takrat sem podedoval dobrih pet tisoč trt. Postopoma pa sem začel povečevati vinograde, poleg redne službe, seveda. Leta 2000 sem prišel na 11 tisoč trt, v letih 2003 in 2004 smo spet sadili in vzeli nekaj tudi v najem. Danes imamo 33 tisoč trt,« pove vinar.

V povprečju Ferjančičevi pridelajo 35 tisoč litrov vina na leto. Večino stekleničijo, nekaj pa se proda tudi odprtega vina, čeprav je njihov cilj, da bi nekoč celotno produkcijo zapakirali v steklenice.

Ferjančičev paradni trio so pinela, lokalni zelen, ki mu namenjajo čedalje večjo pozornost, in merlot. Za zraven pa prideluje še rose (iz merlota in barbere), sauvignon in rebulo. 

Pinela Ferjančič 2017

Vino je živahne zelenkasto rumene barve z izrazito sortno cvetico, ki spominja na agrume, sočna rumena jabolka in suho cvetje, tudi timijan in žajbelj. Okus vina je poln in bogat ter z obilo svežine. Pinela sodobnega sloga, izdelana, z lepim sadnim nabojem in zelo okusnim zaključkom. Ponudimo jo kot aperitiv, k morskim jedem ali suhim mesninam.

O avtohtoni sorti Pinela

Najdemo jo le v Vipavski dolini in malo na Krasu, kjer jo gojijo kot priporočeno sorto. Leta 1932 je opisana v publikaciji Agrarnega inštituta iz Gorice kot krajevna sorta, ki je razširjena predvsem po gričih Vipavske doline. To potrjuje tudi Matija Vertovec v knjigi Vinoreja za Slovence, ki je izšla leta 1844. Sorta daje zelo polna vina, ki lahko spremljajo zahtevnejše jedi. 

Ferjančičevo pinelo najdete tudi na policah v prodajalnah Mercator Šiška, Ljubljana Šmartinska, Maribor Tabor, hipermarket Koper in v Maxi market.

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!

Značke: Mercator