Ne spreglejte znakov depresije pri otrocih

Ne spreglejte znakov depresije pri otrocih (foto: profimedia) profimedia
1. 10. 2019

Toliko je povedanega o depresiji pri odraslih, na otroke pa pozabimo. Otroštvo ni vedno brezskrbno in veselo. 

Če se vedenje pri vašem otroku hitro spremeni, in to na slabše, bodite pozorni na znake, ki lahko kažejo, da je zapadel v depresijo. 

Žalost in pomanjkanje zanimanja

Depresiven otrok je izgubil upanje in ima nizko samozavest, zato tudi ne vidi več smisla v stvareh, ki jih je prej rad počel. Vseeno mu je na primer, ali bo zamudil tekmo nogometa in manjkal pri likovnem krožku. Že najmanjša nepravilnost ga lahko spravi v jok. Opazili boste tudi, da reagira in govori počasneje kot običajno in brez posebnega navdušenja. 

Nervoza in napetost

Nervozo boste opazili že pri osnovnih opravilih, ko mora otrok sedeti pri miru in mu to prej ni povzročalo težav, sedaj pa se nenehno premika. Nemiren bo tako doma kot v šoli, lahko opazite paniko in anksioznost. Če se pojavita kar tako in otrok v preteklosti ni imel paničnih napadov, ne spreglejte možnosti, da gre lahko za depresijo. 

Občutek krivde in nepomembnosti, samoškodovanje

Depresivni otroci se čutijo zelo krive za vsako napako, ki jo naredijo, pa naj bo še tako majhna. Menijo, da niso za nobeno rabo in da njihova dejanja niso nikoli dovolj dobra. Lahko gredo celo tako daleč, da se namerno poškodujejo in si zadajajo bolečino. Ko opazite kaj takšnega, takoj ukrepajte in poiščite pomoč strokovnjaka. 

Sprememba hrane in prehranskih navad

Ali se bo apetit povečal ali zmanjšal, je odvisno od vsakega posebej. Tisti, ki so prej radi jedli, preizkušali različne kombinacije in morda celo kuhali, bodo izgubili zanimanje za hrano. Spet drugi bodo s hrano hranili svojo žalost in pomanjkanje pozitivnih čustev. Zato bodite pozorni na oboje: nenadno povečanje ali zmanjšanje teže, pa tudi koliko bo otrok pojedel za kosilo. 

Težave s spanjem

Depresiven otrok bo zaspal in podaljšal spanje dolgo v jutro, čeprav tega nikoli ni počel. Ali pa se bo prebudil več ur pred budilko. V šoli lahko poročajo o stalni zaspanosti, kar je za depresijo značilno - povečana potreba po spanju. 

Če sumite, da je vaš otrok postal depresiven, se z njim najprej skušajte pogovoriti, potem pa poiščite pomoč strokovnjaka, ki bo znal ugotoviti, kaj natanko se dogaja in po potrebi ustrezno pomagati. 

Prispevek pripravila: A. H.