10 nasvetov za dobro intimno počutje

10 nasvetov za dobro intimno počutje (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
31. 7. 2017

Pogoji za ohranjanje zdravja nožnice so za vsako žensko drugačni. Zato se vsakodnevno opazujte in bodite pozorni na simptome okužbe, na rdečico ... In takoj ukrepajte. Pomagalo bo tudi nekaj nasvetov, kako se ogniti tovrstnim neprijetnostim.

1. Pred začetkom intimne higiene si vedno umijte roke in poskrbite, da ne prenesete bakterij na najbolj občutljive organe. Ne pozabite, zelo pomembna je tudi partnerjeva higiena.

2. Izogibajte se prekomernemu izpiranju nožnice, razen če vam je tako svetoval ginekolog. In vode ne usmerjajte neposredno v nožnico.

3. Uporabljajte intimno milo z blago kislo pH-vrednostjo, ki pomaga pri ohranitvi kislosti nožnice in preprečuje množični pojav mikroorganizov, ki lahko škodujejo zdravju žensk. Prav tako se ne priporoča uporaba trdih mil, saj je njihova pH-vrednost bolj bazična in zato lahko spreminja bolj ali manj stabilne biofizične značilnosti fiziološkega okolja vaginalne sluznice.

4. Umivanje je pomembno tudi pred in po spolnem odnosu. Tako preprečite nezaželenim bakterijam, da bi povzročile okužbe.

5. Pomembno je tudi, kako se umiva. Vedno se umivajte od spredaj proti zadnjični odprtini, sicer se lahko iz zadnjične odprtine v nožnico prenese bakterije.

6. Izogibaj se uporabi sintetičnega spodnjega perila in dnevnih vložkov, saj ti materiali ne dihajo ter zaradi tega povzročajo mehčanje kože in draženje zunanjih genitalij.

7. Čim manjkrat nosite zelo oprijete hlače, saj se te zajedajo v intimne predele. Izcedki iz nožnice skupaj s telesno toploto ustvarijo klimo tople grede, ki pripomore k razvoju dejavnikov okužbe (bakterije, glivice, kandida ...).

Več: Kako ugotovite povečano prisotnost kandide? 

8. Še posebej pa je pomembno dobro vzdrževanje intimne higiene, kadar jemljete antibiotike, med menstrualnim ciklusom, med nosečnostjo, v poporodni dobi, med menopavzo in kadar uporabljaš kontracepcijo v obliki tabletke, spirale ali spermicidov.

9. Uživajte večje količine vode. Povečana produkcija seča sproti izpira bakterije, da ne pridejo v mehur.

10. V primeru vnetja se vselej posvetuj z ginekologom.

Preberite še: 3 stvari, ki bi jih morala vsaka ženska narediti po seksu 

Značke: intimna nega