7 naravnih sredstev za nego ustne votline

26. 5. 2015
Deli
7 naravnih sredstev za nego ustne votline (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Nepravilna higiena, uporaba nekakovostnih zobnih krem, slabe prehranjevalne navade ... vse to občutno znižuje pH-vrednost ustne votline. Ta postane kisla in zato ugodna za čezmerno razmnoževanje bakterij, kar vodi v vnetja, neprijeten zadah ter nenaravno porumenelost ali posivelost zob.

S kombiniranjem navedenih sestavin je mogoče narediti več naravnih in zdravilnih pripravkov za nego ustne votline. Najbolj poznani sta zobna krema in ustna vodica.

Morska sol

Sol vsebuje številne minerale in ima močne antiseptične učinke. Preprosto zmešamo žličko soli z 1 dcl vode in z mešanico spiramo ustno votlino.

Jedilna soda

Jedilna soda je derivat soli, ki ima močno alkalno delovanje ter opazno zmanjšuje kislino v hrani in ustni votlini. Uporabimo jo za piling jezika in zob.

Preberite: Naravno beljenje zob

Zelena glina

Zelena glina v prahu vsebuje mnogo mineralnih soli in oligoelementov. Zaradi svoje drobnozrnate strukture je odlična kot piling v naravnih zobnih kremah, poleg tega pa nase veže tudi toksine.

Cimet

Cimet vsebuje fenol, ki je učinkovito sredstvo proti virusom, glivicam in bakterijam. Uporabljamo ga kot dodatek sredstvom za nego ustne votline, a v zelo majhnih količinah (ščepec).

Listi in eterično olje poprove mete

Eterično olje deluje antibakterijsko in antivirusno – kapljico ga kanemo na zobno krtačko. Čaj poprove mete bo pomiril vnetje grla in odpravil neprijeten vonj.

Eterično olje evkaliptusa

Eterično olje evkaliptusa ima zelo močno protivirusno delovanje. Preprečuje virusne okužbe v ustni votlini in dihalnih poteh ter odpravlja neprijetne vonjave. Nekaj kapljic kanemo na zobno ščetko.

List in eterično olje žajblja

Izkazala sta se za učinkovita pri preprečevanju nastajanja aft ter vnetij grla. Za spiranje ustne votline pripravimo čaj iz žajbljevih listov, za umivanje zob uporabimo eterično olje, ki ga vsak dane kapnemo na zobno krtačko. Poškodovane in h krvavenju nagnjene dlesni si bodo hitro opomogle.

Doma pripravljena ustna vodica

Sestavine:
  • žajbljev čaj
  • poprova meta
  • jabolčni kis ali limonin sok
  • sol
  • eterično olje evkaliptusa
Priprava:

V 2,5 dcl ohlajenega žajbljevega čaja in poprove mete dodajte pol žličke jabolčnega kisa ali limoninega soka, žličko soli in kapljico eteričnega olja evkaliptusa. S tem spirajte ustno votlino nekajkrat na dan, še zlasti če imate vnete dlesni, slab zadah ali vas peče grlo.

Naravna zobna krema

Sestavine:
  • jedilna soda
  • zelena glina
  • cimet
  • kokosovo olje
  • eterično olje poprove mete
Priprava:

Zmešajte žličko jedilne sode in žličko zelene gline, dodajte ščepec cimeta v prahu, malo kokosovega olja (dodajte ga in mešajte, dokler ne dobite kreme), nato dodajte še kapljico eteričnega olja poprove mete. Po želji lahko dodate tudi ščepec stevije v prahu, da krema ne bo grenka.

S tem pripravkom si umijte zobe kot z navadno kremo. Ta se sicer ne bo penila, bo pa poskrbela za čiste zobe in svež dah.

Več: Naravne sestavine za nego ustne votline in naravna zobna krema