7 navad, ki škodijo koži

7 navad, ki škodijo koži (foto: Profimedia) Profimedia
7. 8. 2015

Skrb za kožo je v naših rokah. Torej, zakaj se ne bi raje izognili stvarem, ki povzročajo težave na koži, namesto da zapravljate za ekstremno drage kozmetične izdelke?

1. Stiskanje mozoljev

Ko se vam po obrazu razcveti leglo mozoljev in še posebej eden prav nesramno strmi v vas vsakič, ko se pogledate v ogledalo, si ne morete pomagati - stisnete ga.

Ne počnite tega. Praskanje in stiskanje mozoljev zanesljivo škoduje vaši koži, še posebej, če to počnete z golimi rokami. Za nohti in na konicah prstov je namreč ogromno bakterij, ki jih s stiskanjem in praskanjem nanašate na že tako obolelo kožo. Tako povzročite še več vnetij.

2. Lak za lase

Jutranje urejanje pričeske z lakom za lase ni nobena skrivnost. Ali pri tem zaščitite svoj obraz? Morda se res ne zdi, da bi imeli lak na koži, a čez čas bodo posledice vidne. Večina lakov vsebuje kemikalije, ki dražijo kožo, sluznico ... so pravzaprav pravi strup zanjo. Med drugim tudi mašijo pore in izsušujejo.

Če že, naslednjič ko uporabljate lak za lase, pokrijte obraz s čisto brisačo.

3. Očala

Presenečeni? Očala nosite vsak dan, večina zaradi slabovidnosti, drugi kot modni dodatek. Postala so tako rekoč del vas. Zjutraj si jih nataknete na nos, opoldne za trenutek odložite, da bi odpočili oči, jih popravljate, ko zdrsijo prenizko, ko se tuširate in ko spite, pa jih odložite na omarico ... In ta očala so ves čas tudi v stiku z vašo kožo.

Kako pogosto jih očistite? Pa s tem ne mislimo le stekel. Tudi na okvirju očal se kopičijo bakterije, ki se nato prenesejo na vašo kožo.

4. Kava

Raziskave, ki omenjajo kavo in njene učinke na naše zdravje, je možno interpretirati na veliko različnih načinov. Zato o za zdravju dobrih in škodljivih učinkih tokrat ne bomo podrobno pisali. Več o tem si lahko preberete v članku Kava – užitek, ki škodi? Mi raje poglejmo, kako kava vpliva na kožo?

Kava povzroči dehidracijo, posledično tudi več gubic. Poleg tega je suha koža zelo nežna in zahteva posebno nego. Da bi se temu vplivu kave izognili, poskrbite za zadosten vnos vode.

Prav tako se je pametno izogibati alkoholu, ki poleg vlage nase veže tudi minerale.

5. Mobilni telefon

Za trenutek pomislite – kje vse se je že znašel vaš telefon? V torbi? Žepu? Na mizi v restavraciji? Na klopi v parku? V resnici niti ne pomislite na to, kam ga boste odložili, kajne?

Vse te bakterije prenesete na kožo vsakič, ko se z rokami dotaknete obraza ali ko odgovorite na klic. Pri sebi imejte antibakterijske robčke in občasno obrišite svoj telefon.

6. Vroč tuš

Vroča prha tako prija, še posebej, ko je zunaj hladno, da niti ne omenjamo dni, ko se zvečer vrnete domov popolnoma izžeti.

Vendar lahko (pre)vroča voda vaši koži tudi škodi – izpere naravna olja ter naravno zaščitno plast in jo izsuši. Zato si raje privoščite mlačno prho ali kopel, ob koncu pa kožo še izdatno nahranite z losjonom.

7. Klor

Ste se kdaj vprašali, zakaj je vaša koža po kopanju v bazenu tako netipična na dotik? To je zaradi klora.

In tega pogosto niti hitra prha ne spere, klor pa lahko tudi negativno reagira ob stiku z geli za tuširanje. Poskusite z gelom za prhanje, ki je namenjen takšnim situacija, torej po kopanju v morju, bazenu ... nikar pa z bazena ne odidite domov ne da bi se prej stuširali in preoblekli.