7 razlogov, zakaj je koža na stopalih suha in se lušči

7 razlogov, zakaj je koža na stopalih suha in se lušči (foto: Profimedia) Profimedia
25. 3. 2018

Zelo hitro bo napočil čas, ko boste svoja stopala spet pokazali in jim privoščiili spomladanski užitek v odprtih sandalih. Zato bi se bilo dobro znebiti težave, ki pesti mnoge izmed nas: luščenje kože na stopalih.

Suha koža na stopalih, v nekaterih primerih pa tudi razpokane pete, je pogost pojav, za katerega pa obstaja mnogo razlogov. Med drugim tudi nenehno udarjanje in hoja, ki lahko povzročita razpoke in luščenje kože. Seveda ni nujno, da je za suho kožo, ki se lušči kriva sama hoja.

Naštevamo 7 razlogov, zakaj je koža na vaših stopalih suha in se lušči.

1. Glivična vnetja

Najpogostejši razlog, zaradi katerega se lupi koža na stopalih, je glivično vnetje – čeprav se marsikdo tega ne zaveda. Ker luščenja ne spremlja srbečica, preprosto ne pomislijo na glivično vnetje.

Če se bo vaša koža nenadoma začela luščiti, obiščite zdravnika. Ko se na koži pojavi glivično vnetje, se lahko hitro razširi na nohte, česar se je zelo težko znebiti.

2. Prekomerno potenje

Prekomerno potenje in vlažno okolje pogosto privedeta do vnetij na nogah, ki posledično povzročajo luščenje kože. Kar pomeni, da lahko k temu prispeva tudi vadba, še posebej aktivnost, ki jo opravljate bosonogi in si z drugimi delite blazine. Ali pa na primer jogo izvajate v vlažnem okolju. Vse to lahko vodi v tovrstna bakterijska ali glivična vnetja. Če sumite, da trpite za tovrstnimi obolenji, obiščite zdravnika.

3. Čevlji z visokimi petami in paščki

Mnoge ženske poleti obožujejo čevlje s paščki. Vendar, če novih čevljev niste ustrezno razhodili, lahko obutev povzroča resno trenje. Vse, kar povzroča trenje, pa lahko povzroči tudi žulje in posledično do luščenja oziroma lupljenja kože.

Čevljev ne nosite predolgo in vedno raje izberite naravne materiale. In takoj, ko začutite, da vas bo ožulilo, vsaj za nekaj časa zamenjajte obutev. Nič se ne sme preveč zariti v vašo kožo. Poleg tega se ne smete osredotočiti samo na učinek pet. Tudi japonke lahko povzročijo neugoden občutek v stopalih in lupljenje.

4. Opekline

Nihče se na plažo ne odpravi, ker bi si rad prislužil živordeče in boleče opekline. Čeprav pazite, da kremo za sončenje nanesete na obraz, hrbet in rame, pa stopala vedno potegnejo kratko. Ko stopala pomočite v vodo in mislite, da se krema ni sprala ... jo morda vseeno spet nanesite. Opekline lahko vodijo k izsušitvi kože in luščenju ter k drugim, hujšim, posledicam. Ne dopustite, da bi vaša nezaščitena stopala postala žrtev nevarnih UV žarkov!

5. Ekcem

Ekcem je kožno obolenje, ki ga zaznamuje luščenje kože. Lahko povzroči luščenje, srbečico in suho kožo po celem telesu – tudi po podplatih. Čeprav se nekateri že v otroštvu spopadajo z njim, se lahko pojavi tudi v odrasli dobi. Na srečo lahko pri pediatrih in dermatologih dobimo veliko topičnih zdravil.

6. Dehidracija

Dehidracija lahko povzroči utrujenost, upočasnitev metabolizma, težave s kožo in ... res je, tudi luščenje kože na podplatih! Pravzaprav, če ne boste dovolj hidrirani, se bo vaša koža po celem telesu začela luščiti. Zapomnite si: voda je vaša prijateljica (samo ne pretiravajte).

7. Včasih je to povsem običajno

Čeprav obstaja kar nekaj nenavadnih razlogov za luščenje kože na podplatih, pa to ni vedno slabo. Vaše telo se želi tudi povsem naravno znebiti kože.

Kupite plovec in med prhanjem z njim podrgnite po stopalih, s čimer boste odstranili odmrle celice, da se bo koža lahko obnovila.

Stopalom torej naklonite malce ljubezni, ki vam jo bodo seveda vrnila.

Preverite, zakaj bi morali vsak večer pred spanjem na stopala nanesti eterična olja? (VIDEO) 

10 domačih lepotilnih trikov, ki jih zagotovo še niste preizkusili

Poglejte tudi, kaj se zgodi, če 2 tedna namakate roke v jabolčni kis!