Doma pripravljeno mazilo za suhe ustnice

Doma pripravljeno mazilo za suhe ustnice (foto: Profimedia) Profimedia
18. 11. 2015

Tudi ustnice potrebujejo veliko nege. Še posebej v dneh, ko smo izpostavljeni suhemu, mrzlemu ali vetrovnemu vremenu. Preizkusite domači lepotni 'zvarek'.

Proti suhim in razpokanim ustnicam

Potrebujete:

  • 1 žlico kokosovega olja
  • 1 žlico medu
  • 2 žlici grobega sladkorja
  • malce limoninega soka

Sestavine zmešajte, da nastane pasta. Vzemite staro zobno ščetko in jo pomočite v pasto. S krožnimi gibi jo nežno nanesite na ustnice in potem sperite z vodo.

Ustnic pa nikar ne grizite in ne trgajte posušene kože. S tem jih boste ranili in čas zdravljenja podaljšali. Prav tako se izognite lizanju, ker jih bo slina še bolj izsušila.

So lahko suhe ustnice pokazatelj resnejših obolenj?

Suhe in razpokane ustnice so najpogosteje posledica mrzlega in suhega vremena ter izpostavljenosti vetru. Na občutljivost ustnic vplivajo tudi slina, nekatera živila in stres. Ustnice namreč nimajo poroženele plasti ali loja, ki bi jih ščitil pred zunanjimi vplivi.

Občasno pa so suhe ustnice pokazatelj resnejšega obolenja. Če takšna zdravstvena težava obstaja, so težave z ustnicami eden od mnogih simptomov.

Suhe ustnice so, na primer, značilen simptom Kawasakijeve bolezni - gre za bolezen, pri kateri so najpogosteje prizadete koronarne žile, ki oskrbujejo srčno mišico. Seveda v tem primeru suhe ustnice spremljajo še drugi simptomi, kot so povišana telesna temperatura, rdeče oči in pordela koža ter izpuščaji, ki spominjajo na ošpice.

Prav tako so suhe in razpokane ustnice pogosto povezane s pomanjkanjem vitaminov B skupine. S to težavo se srečujejo predvsem starejši.

Drugi vzroki:

Huda dehidracija – ki je lahko posledica zaužitja premajhnih količin vode, driske, bruhanja in drugih bolezni. Simptomi, ki jo spremljajo so: zmedenost, izgubljanje zavesti, mrzla koža ...

Bakterijske ali glivične infekcije – če vaše ustnice predstavljajo konstantno težavo, kljub negi in zaščiti, ste izpostavljeni večjemu tveganju za razvoj različnih infekcij. Priporočljiv je posvet z zdravnikom.

Foto: Profimedia

Preberite še, kako se lahko rešite nadležnih ogrcev