Domači tretmaji za suhe in razpokane pete (+ kaj jih v resnici povzroča)

Domači tretmaji za suhe in razpokane pete (+ kaj jih v resnici povzroča) (foto: Profimedia) Profimedia
3. 3. 2019

Suhe in razpokane pete niso samo neprijetne na videz, lahko so tudi zelo boleče. Predstavljamo razloge in osem domačih tretmajev za nego.

S to težavo se srečuje približno 20 odstotkov odraslih, vendar se lahko začne že v otroštvu (genetika). Čeprav ni kritična bolezen, povzroči precejšnje nelagodje, še posebej, če so rane zelo globoke.

Možni vzroki za razpokane pete:
 • dehidracija,
 • pomanjkanje vitaminov in mineralov (predvsem cink, kalcij, železo in magnezij),
 • pritisk (delo na nogah, dolgotrajna hoja, prekomerna telesna teža),
 • starost (koža s starostjo izgublja elastičnost),
 • neprimerna/slaba obutev in slaba drža,
 • neprimerna higiena,
 • (vroča) voda,
 • glivične infekcije,
 • ekcem,
 • hormonske spremembe,
 • genetika.

8 domačih tretmajev za nego stopal

Kokosovo olje: preden se odpravite v posteljo, v stopala dobro vmasirajte kokosovo olje in obujte nogavice.

Preverite še: 69 genialnih načinov za uporabo kokosovega olja v vsakdanjem življenju 

Medena kopel za noge: v toplo vodo vmešajte nekaj medu in stopala namakajte približno pol ure. Med ima antiinflamatorne in antimikrobne lastnosti.

Blažilna krema za dojenčke: tako kot kokosovo olje, s kremo dobro zmasirajte stopala oz. pete in obujte nogavice.

Kamen (pumice/plovec): plovec je vulkanska kamnina, ki se uporablja tudi v kozmetiki za čiščenje kože. Dobite ga v prahu ali v trdi obliki. Če je koža na petah suha in trda, stopala 10-15 mintu namakajte v vodi, pete zdrgnite s kamnom in nato nanesite še mazilo.

Avokadovo olje: avokadovo olje, tako kot kokosovo, zaradi antibakterijskih lastnosti zdravi razpokano kožo. Nanesite na pete in pustite delovati čez noč.

Doma pripravljeno mazilo iz banane in kokosa: encimi v banani so zelo dobrodejni za kožo. Banano dobro pretlačite, dodajte dve do tri žlice kokosovega olja. Mešanico nanesite na pete in pustite delovati približno pol ure. Za to so zelo priročne vrečke, preko katerih lahko obujete še nogavice.

Vazelin in limona: stopala najprej namakajte v topli vodi ter jih dobro osušite. Nato zmešajte čajno žličko vazelina, 4-5 kapljic limone in dobro vmasirajte v pete. Lahko obujete volnene nogavice in pustite čez noč.

Pasta iz mletega riža, medu in kisa: trem žlicam zmletega riža dodajte malo medu in toliko jabolčnega kisa, da dobite gosto pasto. Če so vaše pete zelo suhe, lahko dodate čajno žličko kokosovega, mandljevega ali oljčnega olja. Stopala najprej v topli vodi namakajte 10 minut, dobro osušite, nato zdrgnite pete s pripravljeno pasto.

Pomembno:

Če so rane globoke ali je že prišlo do vnetja, stanja ne zdravite sami, temveč se posvetujte z zdravnikom. V vsakem primeru je sicer priporočljivo najprej ugotoviti vzrok ter na podlagi tega začeti pravilno zdravljenje.

Preberite tudi:

Domači nasveti za nego razpokanih ustnic

Naravni lifting: Vaje, s katerimi odpravite podbradek (VIDEO)

7 stvari, ki jih nikoli ne počnite pred spanjem