Dve kuhinjski sestavini, ki očistita in pobelita zobe

Lepi beli zobje s pomočjo naravnih sestavin (foto: Profimedia) Profimedia
21. 8. 2015

Že veste, s katerima dvema naravnima sestavinama iz kuhinje lahko na enostaven način temeljito očistite in pobelite zobe?

Najnaravnejši sestavini za nego zob in ustne votline sta ...

Gre za naravno drobno morsko sol in jedilno sodo. Naravna drobna morska sol vsebuje številne minerale, ima pa tudi močne antiseptične učinke. Največ boste dobili od nje, če boste ustno votlino spirali z mešanico 1 dcl vode, v kateri boste raztopili eno žličko soli, ali pa če boste naravni zobni kremi dodali malo soli.

Jedilna soda je derivat soli, ki ima močno alkalno delovanje ter opazno zmanjšuje kislino v hrani in ustni votlini. Pogosto je sestavina zdravih različic zobnih krem, uporabimo pa jo lahko kot odlično sredstvo za piling jezika in zob, saj učinkovito odstranjuje nečistoče in nevtralizira neprijetne vonjave. Zobje so po takšnem pilingu ponovno beli in bleščeči.

Tudi zobno kremo lahko pripravite sami, in sicer takole ...

Zmešajte žličko jedilne sode in žličko zelene gline, dodajte ščepec neema ali cimeta v prahu, malo kokosovega olja (dodajte ga in mešajte, dokler ne dobite kreme), nato dodajte kapljico eteričnega olja poprove mete. Po želji lahko dodate tudi ščepec stevije v prahu, da krema ne bo grenka.

S tem pripravkom si umijte zobe kot z navadno kremo. Ta se sicer ne bo penila, bo pa poskrbela za čiste zobe in svež dah.

Kako pa lahko sami pripravite ustno vodico?

V 2,5 dcl ohlajenega žajbljevega čaja in poprove mete dodajte pol žličke jabolčnega kisa ali limoninega soka, žličko soli in kapljico eteričnega olja evkaliptusa. S tem spirajte ustno votlino nekajkrat na dan, še zlasti če imate vnete dlesni, slab zadah ali vas peče grlo.

Članek je bil v razširjeni obliki objavljen v reviji Sensa.

Preverite še, kaj se je zgodilo ženski, ki se je za 8 tednov odrekla sladkorju.

Značke: nega zob