Generacija kožnih bolezni - kaj je krivo in kako se lahko zaščitimo?

Generacija kožnih bolezni - kaj je krivo in kako se lahko zaščitimo? (foto: Profimedia) Profimedia
25. 11. 2015

Nekdo se stalno praska, drugi pa ima nadležne izpuščaje. Naslednji lahko uporablja le posebno kozmetiko. Si vse samo domišljamo? Ali pa smo res postali generacija kožnih bolezni?

Nevrodermitis

Zanj je tipičen potek v valovih: obstajajo obdobja, ko je koža le suha, in akutne faze, ko prizadeti trpi za neznosno srbečimi ekcemi ali pa se spraska do krvi.

Vzrok tiči v motnji obrambnega mehanizma kože. Predispozicijo za to kožno težavo se podeduje, vendar pa svoje naredijo tudi škodljive snovi iz okolja, kajenje in tudi živila, kot je na primer mleko ali pšenica.

Statistika poleg tega dokazuje, da vse bolj narašča število mladih, ki zbolijo za to obliko kožne bolezni. V 60. letih jo je imelo le dva ali tri odstotke otrok od rojstva do prihoda v šolo, danes pa jo ima že skoraj vsak šesti otrok.

Kaj pomaga: pomembno je, da odkrijete povzročitelje (na primer z vodenjem dnevnika) in da ste potrpežljivi.

Pigmentni madeži

Pri določeni starosti pa tudi zaradi hormonskih sprememb (na primer jemanja kontracepcijskih tabletk), sonca in neustrezne kozmetike se lahko ravnovesje v pigmentnih celicah poruši. Te začnejo tvoriti preveč barvila melanina. Posledica: rjavi madeži na obrazu in rokah.

To sicer mnogo žensk precej moti in začnejo uporabljati posebne kreme. Toda pogosto prav te drage kreme vsebujejo snovi, ki so občutljive za svetlobo. To pomeni, da lahko brez zaščite proti soncu in UV-žarkom povzročijo resnične poškodbe kože.

Kaj pomaga: poiščite nasvet pri dermatologu in uporabljajte negovalne izdelke brez parfumov in s čim manj sestavinami. Pigmentne madeže lahko nekoliko odpravite tudi z pilingi ali terapijo z laserjem. Na splošno pa velja, da morate kožo nujno zaščititi pred sončnimi žarki.

Alergije

Število alergikov v industrializiranih državah iz leta v leto narašča. Glede na ugotovitev več študij je alergičnih skoraj 30 odstotkov evropskega prebivalstva!

Del krivde nosi vse večje število problematičnih snovi v kozmetičnih sredstvih, negovalnih izdelkih, oblačilih, živilih in v okolju, ki nas obdaja. In pa tudi pretirana higiena. Študije namreč dokazujejo, da imajo otroci, ki odraščajo na kmetijah, manj alergij. Verjetno zato, ker se mora njihov obrambni sistem boriti proti več klicam.

Teoretiki menijo, da se takrat, ko našemu imunskemu sistemu postane dolgčas, poveča nevarnost, da se občutljivo odzove na nenevarne snovi in se proti njim bori kot proti sovražnim snovem. Posledica: ob stiku z določenimi kovinami (na primer nakit), dišavami, barvili in konzervansi se pojavijo izpuščaji in ekcemi – glede na snov takoj ali pa v roku 24 do 48 ur.

Kaj pomaga: alergiki morajo po nasvet k specialistu. Če se alergijskI povzročiteljI ugotoviJO s posebnim kož­nim testom, se jim je treba dosledno izogibati. Zakonsko je tudi obvezno, da so na vseh embalažah in tudi na jedilnih listih restavracij navedeni alergeni (na primer pšenica). Pri kozmetiki morajo alergiki poznati t. i. INCI, ime svojega alergena, in se takim negovalnim sredstvom raje izogibati.

Iz revija Lisa

Poskusite še 5-minutni lepotni trik mojstrov ličenja in preverite 8 živil, ki bi jih prav zdaj morali jesti pogosteje.