Kako negujemo hiperpigmentirano kožo?

Kako negujemo hiperpigmentirano kožo? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
20. 5. 2014

Hormonske motnje, geni, nosečnost, bolezen jeter, menopavza, predvsem pa sonce so glavni krivci za hiperpigmentacijo kože, ki nas vizualno lahko postara tudi za deset let.

Vse več žensk ima težave s hiperpigmentacijo – madeži na obrazu, ki ostanejo kot spomin na dopust ali pa nastanejo med nosečnostjo.

Raziskave so pokazale, da to ženske skrbi bolj kot nastajanje gubic. Kar pa niti ni čudno, saj lahko ti vizualno dodajo deset let. Neenakomerna pigmentacija nas lahko postara bolj kot gubice.

Zakaj madeži nastajajo?

Neravnotežje hormonov v organizmu, nosečnost, jemanje kontracepcije, akne, leta, stres, geni, bolezen jeter, menopavza, nepravilna nega kože ... Vse to so lahko vzroki za neenakomerno pigmentacijo kože. Največji krivec pa je seveda sonce.

Tudi starostne pege nastajajo na mestih, ki so bila v preteklosti preveč izpostavljena soncu: na čelu, obrazu, nosu, dekolteju ...

V nasprotju s starostnimi pegami, ki se povprečno začnejo pojavljati po 40. letu, lahko sončne pege nastanejo že v otroštvu in se jih je zelo težko znebiti, tudi s tretmajem beljenja. V vsakem primeru je najboljša terapija izogibanje soncu, saj bo le tako naša polt ostala čista.

Ko so kožne celice iztrošene, začnejo proizvajati preveč melanina, temnega pigmenta, kar povzroči spremembo barve kože. Neenakomerna pigmentacija pa lahko prizadene tako svetlo kot tudi temno polt, saj svetla polt nima toliko naravne zaščite, temna pa proizvaja več pigmenta.

Bolje preprečiti kot zdraviti

Kako negujemo hiperpigmentirano kožo?

Za dnevno nego obraza ne uporabljajte sintetičnih sredstev za čiščenje in gelov, ki uničujejo zaščitni sloj kože. Uporabite protivnentno kremo, obogateno z antioksidanti in UVA- in UVB-zaščitnim faktorjem.

Za nočno nego uporabite obnovitveni izdelek, ki kožo dobro očisti. Če je vaša koža občutljiva in razdražena, naredite vse, da jo pomirite, saj vnetje lahko tudi spodbudi hiperpigmentacijo.

No, vse to pa je zaman, če med letom ne uporabljate kreme z zaščitnim faktorjem, najmanj SPF 30.

Čeprav mislite, da je koža najbolj izpostavljena na morju, to ne drži. Največja težava je vsakodnevno izpostavljanje soncu. Ne zanašajte se na kreme in pudre, ki vsebujejo dodan SPF. Naj vam bodo ti le dodatek k dermokozmetiki z UVA- in UVB-zaščito.

Nosečnice morajo biti še bolj pozorne, saj hormoni med nosečnostjo podivjajo, zato so bolj izpostavljene hiperpigmentaciji.

Najboljša zaščita pred madeži je izogibanje soncu, nošenje pokrival, dobra sončna očala in nanašanje kreme z zaščitnim faktorjem vse leto. Poleg tega vam kreme za sončenje ponujajo tudi dolgotrajno hidratacijo, vsebujejo vitamina D in E, ki sta potrebna v boju proti prostim radikalom in preprečujejo prehitro staranje.

Jih že imate in vas zanima, kako se jih znebiti?

Obstaja veliko tretmajev, s katerimi preprečimo nastanek in ublažimo že nastale madeže. Tretma za že nastale je odvisen od tipa kože, saj so nekateri lahko zelo agresivni.

Seveda pa se lahko odločite za manj agresivne: s pomočjo aparata in sterilnih kristalov vam odstranijo vrhnji sloj kože in s tem spodbudijo obnavljanje te, povečajo imunost kože in sposobnost vezanja vlage. S tem tretmajem lahko odpravljajo tudi brazgotine, gube in lahko pozdravijo koža, poškodovana od sonca in solarija.

Na začetku kožo temeljito očistijo z mlekom za čiščenje, nato pa nanesejo encimski piling, ki deluj le pet minut. Po čiščenju nanesejo losjon, ki je na koži tako dolgo, dokler ta ne vpije vseh hranilnih sestavin. Šele takrat je koža pripravljena za mikrodermoabrazijo.

Z aparatom se na obraz nanese tekočina, ki hrani kožo s kisikom, tretma pa se zaključi z bogato hranljivo kremo. S tretmajem se izboljša struktura kolagenskih in elastičnih vlaken, izboljša tonus mišic na obrazu, pospešuje rast novih kožnih celic v globokih slojih. Tako je koža bolj gladka in sveža. Postopek je popolnoma neboleč.

Dobra izbira so tudi kemični pilingi, ki so kombinacija kislin (glikolne, retinola) in so razviti tako, da prodrejo globoko v kožo. Kemični pilingi se izvajajo v razmiku od 14 do 30 dni, najpogosteje zadostujejo štirje tretmaji.

Za najtrdovratnejšo pigmentacijo

Dermamelan je izvrsten piling, ki odstranjuje najtrdovratnejšo hiperpigmentacijo s kar 80-odstotnim učinkom. Ta piling je nekoliko dražji in zajema en obisk ter nadaljnjo nego doma s posebnimi kremami.

Ko ni krivo sonce

Hiperpigmentacija se pogosto pojavi v nosečnosti, in ko jemljete kontracepcijo. Torej je govora o neravnovesju hormonov.

Vse več raziskav pa kaže, da so vzrok hiperpigmentacije kozmetični izdelki, ki vsebujejo rastlinska eterična olja, retinol in druge fotosenzibilatorje oziroma učinkovine, ki krepijo občutljivost kože za svetlobo.

V tem smislu lahko škodujejo tudi parfumi, kjer lahko nastane rahel madež, zlasti če smo ta del izpostavili soncu. Takšen madež sicer izgine, a lahko traja tudi nekaj mesecev.