Kako do čvrstih prsi?

3. 7. 2011

S pravilno prehrano in pravilnim prhanjem, različnimi vajami in domačimi pripravki lahko naredimo prave čudeže.

In ker so prav prsi sinonim za ženstvenost in zapeljivost, je zelo pomembno, da je v kratkem času, ki nam je na voljo ali ki si ga vsakodnevno vzamemo, nega pravilna in učinkovita.

Preventiva

Skozi življenje se v prsih dogajajo nenehne spremembe. Njihova velikost se pod vplivom hormonov (največ med menstruacijo in med nosečnostjo ter dojenjem), s hujšanjem in rejenjem spreminja.

Ključna obdobja, ko moramo negi prsi posvetiti še posebej veliko pozornosti, so:

  • po porodu,
  • med časom dojenja in
  • ko vstopite v menopavzo, saj se takrat zaradi raztezanja mlečnih žlez začenja spreminjati njihova oblika.

Negativno vpliva tudi močna in neredna menstruacija.

Čeprav staranja ne moremo ustaviti, se lahko do neke mere upremo gravitaciji, zato je na prvem mestu preventiva, da se prsi ne povesijo ali ne nastanejo strije, akne in druge nepravilnosti.

Uravnotežena prehrana je zelo pomembna, saj se s krvnim pretokom in limfo hrani tkivo in iz njega se izločajo toksini. Če izločanje toksinov ni popolno, se spremeni oblika prsi in lahko se poveča možnost nastanka raka.

Prekrvavitev prsi lahko izboljšamo s knajpanjem, kar pomeni, da se prhamo izmenično s hladno in vročo vodo, kar spodbudi cirkulacijo krvi in elastičnost kože. Zelo je pomembno, da se masirate s srednje močnim curkom vode in da vedno končate s hladno vodo.

Izbor modrčka in vaj

Modrček mora biti oblikovan tako, da ga med nošenjem skoraj ne čutite. Nekateri strokovnjaki celo trdijo, da dolgotrajno nošenje modrčka ni zdravo. Modrček sicer polepša videz prsi in opravlja delo prsnih mišic, ki podpirajo prsi, te pa se lahko zato polenijo.

Na splošno za rakom na dojkah zboli več žensk, ki nosijo modrček 24 ur na dan. To pomeni, da modrček pritiska na tkivo, kar omejuje limfni sistem, da ta ne more izločiti toksinov, ki se zadržujejo v tkivu.

Če pa ne morete biti brez modrčka, večina žensk namreč ne more, potem ga nikar ne nosite več kot 12 ur na dan. Pomembno je tudi, da je narejen iz naravnih materialov in da so naramnice iz elastike, mehke, široke in dovolj dolge. Za športne aktivnosti izberite športni modrček, saj takrat potrebujete prav posebno močno oporo, po aktivnosti pa se takoj oprhajte.

Uvedite rutino vsakodnevnih vaj, ki krepijo prsne mišice – plavanje na primer krepi mišice, ki 'nosijo'prsi.

Vzemite 1 kg težke uteži in jih dvignite 15-krat nad glavo. To ponovite 3-krat. Ko ste v službi, lahko nekaj minut stiskate dlani, sklenjene pred prsmi. Komolci morajo biti vzdignjeni do višine ramen ali pa se opirajte v stene.

Piling in nega s kremo

Da bi občutljiva koža dekolteja in prsi ostala dalj časa mehka in voljna, enkrat na teden na to področje nanesite lahek piling.

Namesto rokavice za prhanje in močnega masiranja, ki lahko še bolj škodi občutljivi koži, naredite fini domači piling (ali pa izberite tistega, ki ga imate za obraz, saj vsebuje mikrogranule) in z nežnimi gibi masirajte kožo, da odstranite vse odmrle kožne celice.

Potem na prsi in dekolte vmasirajte vlažilno kremo brez škodljivih sestavin, da boste kožo še dodatno nahranili. Pri nanašanju katerekoli kreme za prsi je pomembno, kako jo nanašate. To počnite s krožnimi gibi. Čarobna beseda se imenuje masaža.

Masaža vsaj dvakrat na teden

Količino maščobnega tkiva v prsih določajo geni, teža, zdravstveno stanje in starost ženske in zato na obliko in velikost ne moremo vplivati neposredno, ampak posredno, in sicer z delovanjem na žile, limfo, ligamente in mišice, da tako postanejo večje, čvrste in lepše oblikovane.

Namen masaže je spodbujanje pretoka tekočine iz prsi, tako skozi žile kot skozi limfo, povečanje elastičnosti in splošnega zdravja ligamentov in mišic, ki podpirajo prsi. Če boste nežno masirali s prsti od bradavice navzven, boste spodbudili drenažo in delo limfnega sistema.

Gibanje mora biti nežno, kot da pritiskate na veko. Po drugi strani pa gibi, ki so podobni tistim, ko mesimo kruh, pomagajo krvnemu pretoku in počutje je boljše. Te masažne tehnike ponavljajte vedno, ko nanašate kremo, piling ali olje. Tudi če ste v stiski s časom, se potrudite in to počnite vsaj dvakrat na teden.