Kako ravnati pri sončnih opeklinah

Kako ravnati pri sončnih opeklinah (foto: Profimedia) Profimedia
18. 6. 2014

Morda sploh niste uporabili zaščitne kreme. Morda imate polt kot Casper in vas je ožgalo na poti do poštnega nabiralnika. Kakorkoli že, sonce je udarilo in povzročilo škodo. Kaj sedaj?

»Ko se začnete lupiti, opazujete celice, ki so jih pokončali ultravijolični žarki, kako cepijo povrhnjico, zunanjo plast kože,« pravi Richard Glogau, doktor medicine, profesor na oddelku za dermatologijo Univerze v Californii v San Franciscu.

»Razpadanje povzroči, da se celice nad njimi odluščijo v plasteh, zelo podobno kot pri vrhnjem delu mehurja. Mrtva plast se dobesedno odlepi.«

Posledice

Če je prišlo do mehurja, bo sledilo tudi luščenje, in nobena količina kreme tega ne bo preprečila. Vlaženje sicer lahko reakcijo začasno upočasni, a ko so celice povrhnjice enkrat uničene, se bodo odluščile.

Če se le da, se opekline ne dotikajte – nobenega praskanja, obiranja ali trganja. Vlaženje lahko pomaga, da vas ne bo tako srbelo, kar bo tudi zmanjšalo željo po drezanju po opeklini.

Bolečina

»Če imate mehur, se ga ne dotikajte, da bo lahko nova koža pod njim dozorela in ozdravela,« pravi Elizabeth Martin, doktorica medicine, iz ustanove Pure Dermatoloy & Aesthetics.

Če natrgate kožo, ki se lupi, ali pa mehurje, je več možnosti, da se vam bo koža vnela.

Mehurjasto kožo bodo ublažili obkladki ali kopeli s koloidnim ovsom. Lahko pa uporabite tale naredi-si-sam trik: Minuto ali dve trajajoči obkladki z ledeno mrzlim polnomastnim mlekom bodo prav tako ublažili močan pekoč občutek za kako stopnjo.

Tudi redno nanašanje nevtralnega vlažila bo pomagalo. Obkladke s koloidnim ovsom ali mlekom nanašamo po potrebi na vsako uro.

Pomoč pri zelo hudih bolečinah

Na srečo obstaja veliko načinov za nadaljnje lajšanje tovrstnih tegob. Glede na splošno bolečino začnite s protivnetnimi ukrepi.

»Protivnetna zdravila, ki jih ne sestavljajo steroidi, npr. ibuprofen, lahko bistveno olajšajo boleč občutek ob opeklini, če jih prvih 24 ur jemljemo v skladu z navodili,« pravi Glogau. Ključna stvar? Če želite, da bodo ta zdravila učinkovita, jih morate vzeti v prvih urah po tem, ko ste začutili bolečino ali opazili rdečico pri opeklini.

Pri topičnem zdravljenju pa je aloe vera logična izbira. Aloe vera, ki jo hranimo v hladilniku, še posebej blagodejno vpliva na opečeno kožo.

Priporočljiva je tudi krema s hidrokortizonom, ki se jo dobi brez recepta. A pazite na določene sestavine: predvsem na izdelke, ki vsebujejo sestavine s '–caine' v imenu. Ti lahko kožo razdražijo, lahko pa povzročijo celo alergično reakcijo.

Pomnite!

Ko vas enkrat opeče, morate biti pozorni na določene stvari.

Najprej na hidracijo: Ko vas je opeklo, je tekočino potegnilo na površino kože, stran od drugih delov telesa, zato pri opeklinah pijte več vode, da ne boste dehidrirali.

Poleg tega opeklino čuvajte pred soncem. Če morate iti ven, oblecite tesno tkane obleke (ohlapne, seveda), da kožo zaščitite. Če mehurji pokrivajo večjo površino, npr. celoten hrbet, ali pa vas mrazi, imate vročino ali glavobol, se takoj posvetujte z zdravnikom.

Vir: www.menshealth.com