Naravna olja za nežno kožo in zdrave lase

Naravna olja za nežno kožo in zdrave lase (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
14. 12. 2013

Naravna olja so v uporabi že tisoče let, skrbijo namreč za mehko in nežno kožo, za zdravje in so hkrati tudi dober dodatek v prehrani.

Danes naravna olja lahko kar hitro zamenjajo sintetični nadomestki, ki jih naredijo v laboratorijih. Takšna olja so predvsem nezdrava, so pa poceni.

Naravna olja so sestavljena iz estrov, kot so maščobne kisline, ki so stabilizatorji. Kožo naredijo bolj mehko in napeto, odlično jo ščitijo pred soncem, jo čistijo in vzdržujejo njeno vlažnost.

Ker delujejo tudi protibakterijsko, je zelo pomembno, da jih vsebujejo vsi izdelki za nego las in kože.

Lanolin

Lanolin je mastna učinkovina, ki jo naredijo iz ovčjih žlez lojnic. Ker je to stranski produkt, ki nastane pri zbiranju volne in čiščenju, ga je precej lahko dobiti, ne da bi poškodovali žival.

Zato je lanolin že vrsto let priljubljena sestavina v kremah in izdelkih za lase. Številni menijo, da so živalska olja prijaznejša do človeške kože in las kot rastlinska ali mineralna.

Lanolin ima pa tudi slabo plat, in sicer, da je alergen, kar so potrdile tudi neke študije.

Lanolin je mešanica maščobnih kislin in estrov voska, diestri in hidroksi estrov z visoko molekulsko maso, kakor tudi maščobnih alkoholov (33 različnih alkoholov in 36 različnih maščobnih kislin).

V svojem naravnem stanju lanolin vsebuje od 25 do 30 odstotkov vode. Na koži in laseh zelo učinkovito zadržuje vlago. Tvori zelo stabilno vodo v olju emulzije in se lahko uporablja kot stabilizator emulzije. Veliko spremenjenih oblik lanolina je odobrenih za uporabo pri negi las in izdelkih za nego kože.

Lanolin je po mnenju nekaterih premasten in obteži kodraste lase, drugi uporabniki pa imajo po njegovi uporabi zelo lepe, suhe in kodraste lase.

Karitejevo maslo

Karitejevo maslo je maščobna snov, pridobljen iz semen karitejevega drevesa karite. To je zelo kompleksna mešanica maščobnih kislin, estrov in alkohola. Vsebuje vitamine A in E (tokoferol).

Karitejevo maslo absorbira UV-sevanje, kar je zelo uporabno pri izdelkih za nego kože in za ohranjanje barve las. Maščobne kisline v karitejevem maslu imajo od 14 do 20 C-atomov, kar je nekoliko več, kot jih je v povprečni sestavi kokosovega olja.

To pomeni, da je karitejevo maslo bolj kremasto in zelo cenjeno zaradi svoje sposobnosti zaščite pred zunanjimi vplivi.

Jojobino olje

Jojobino olje je edinstveno naravno olje iz rastline jojoba. Ta učinkovina se razlikuje v tem, da njena sestava ni razvejana, zaradi česar se pri sobni temperaturi utekočini. Spada v kemično kategorijo 'voski' (kot je lanolin) in ne vsebuje olj in skoraj nobenega triglicerida. Večina estrov je precej večjih kot v večini naravnih olj.

To so olja, kemično zelo podobna oljem iz sperme kitov, in so nadomestila zanje, saj so leta 1970 prepovedali lovljenje kitov.

Jojobino olje je zelo mazljivo, vendar ni mastno. Je zelo termično stabilno in idealno za ljudi, ki za oblikovanje pričeske uporabljajo toplotne pripomočke. Vsebuje vitamin E in antioksidante, ki pomagajo ohraniti barvo in strukturo las.

Prav tako je bilo ugotovljeno, da vsebujejo fosfolipide, ki so na človeški koži. Jojoba je zelo podobna sebumu, ki se izloči iz naših žlez lojnic. Zaradi tega lahko sebum raztopi in ga pomaga odstraniti s kože in las.

Oljčno olje

Oljčno olje stisnejo iz oljk in je sestavljeno večinoma iz maščobnih kislin olj (trigliceridov). Enkrat nenasičena olja predstavljajo približno 90 odstotkov olj iz oljčnega olja v kombinaciji s polinenasičenimi maščobnimi kislinami, ki sestavljajo preostanek.

Vsebuje tudi nekaj vitaminov (A, E, D, K) in nekaj antioksidantov v obliki različnih polifenolov.

Oljčno olje je eno od lažjih olj. Zaradi lahke narave oljčnega olja, kakor tudi njegove toplotne stabilnosti, je zelo učinkovit pri vlaženju las.

Mandljevo olje

Mandljevo olje je sestavljeno iz istih maščobnih kislin, kot je oljčno olje, vendar je le od 20 do 30 odstotkov mononenasičenih, v nasprotju z 90-odstotnega mononenasičenega oljčnega olja. Je zelo spolzko olje in daje prijeten občutek na laseh in jih vlaži, ni pa tako toplotno stabilno kot oljčno olje.

Ricinusovo olje

Ricinusovo olje je sestavljeno iz hidroksiliranih maščobnih kislin, ki mu dajejo nekatere edinstvene lastnosti. Je toplotno stabilno in sposobno zaščititi lase pred vremenskimi vplivi. Vendar pa je zelo viskozno in zato mogoče premastno za lase.

Kokosovo olje

Kokosovo olje je izredno lahko, ne povzroča mastnega občutka in je zelo vlažilno. Palmovo olje ima podobno sestavo in lastnosti kokosovega olja.

Naravna olja zagotavljajo veliko raznolikost in imajo veliko prednosti. Zelo težko ali skoraj nemogoče je, da jih olja iz laboratorijev lahko kakorkoli zamenjajo.

Vendar pa obstajajo nekatere pomanjkljivosti pri uporabi naravnih olj, saj se zaradi njihovega pridobivanja in variabilnosti naravnih virov lahko spremenijo. Za številne to ni zaskrbljujoče, saj so naravna olja čudovito orodje, da so naši lasje sijoči in mehki.