Domače pršilo za nego kože po sončenju

Domače pršilo za nego kože po sončenju (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
4. 7. 2015

Če ne čutite topline sončnih žarkov, še ne pomeni, da vas ne more opeči. In če ste si dan privoščili na prostem, zdaj pa je vaša koža opečena, si lahko pršilo, ki jo bo ohladilo, pripravite kar sami.

V steklenički s pršilnikom zmešajte

  • 1 dl zelenega čaja,
  • 1 dl alojinega soka in
  • pol žličke naravnega eteričnega olja sivke ter pred pršenjem dobro pretresite.

Pršilo bo kožo prijetno ohladilo in hkrati spodbudilo njeno celjenje.

Kožo lahko ohladite tudi z gelom iz iztisnjenega lista aloje, ki mu dodate nekaj kapljic eteričnega olja sivke.

Uporabite lahko tudi le hladne obloge s čajem sivke. Sivka je namreč že od nekdaj znana kot naravno zdravilo, njeno eterično olje pa je eno redkih, ki ga lahko damo neposredno na kožo. Da celi opekline in spodbuja obnavljanje celic, je povsem naključno odkril francoski kemik, ki se je pri eksperimentu opekel in roke pomočil v vedro vode, v kateri so bile esence sivkinega olja.

Mazilo iz medu in jogurta

Iz medu in nekaj kapljic sivkinega eteričnega olja pripravite vlažilno mazilo. Zmes nanesite na vlažno kožo in jo po 20 minutah sperite. Nato na telo nanesite še vlažilen losjon, ognjičevo mazilo ali šentjanževo olje.

Tudi 'trik' z jogurtom vam je zagotovo dobro poznan. Poškodovani koži pomagate tako, da nanjo nanesete jogurt, nato pa še mazilo ali olje ognjiča ali šentjanževke, ki pomirjata kožo in pospešujeta regeneracijo.

Koristen nasvet

Ne pozabite na tekočino. Odličen je čaj iz svežega origana in rožmarina, ki vsebujeta veliko antioksidantov in prav tako pomagata koži pri celjenju.