Občutljiva koža

9. 10. 2007

Vedno več žensk ima zelo občutljivo in problematično kožo, spremembe pa so povezane s podnebjem, ki je zelo suho ali zelo vlažno, prekomernimi temperaturnimi razlikami, onesnaževanjem, nepravilno prehrano, stresom in, seveda, genetsko zasnovo.

Kuperozna koža

Kuperoza je drugo ime za rdečico oziroma razpokane kapilare, ki se na obrazu pojavijo predvsem na licih in nosu, največkrat pa doleti vse s tanko in občutljivo kožo. Vzroki za nastanek so prirojena krhkost kapilarnih sten, pretirano izpostavljanje soncu, določena bolezenska stanja, grobi posegi na koži, uživanje vroče in začinjene hrane ter alkoholnih pijač, kajenje, obiskovanje savne, nekatera zdravila in stres; strokovnjaki pa omenjajo tudi močan dedni dejavnik za nastanek te težave.

Vsi ti dejavniki pa torej šibijo zaščitno funkcijo kože, zato je izpostavljena napadom iz okolja, postane bolj občutljiva, oslabljena pa je tudi zaščitna pregrada. Prehodi iz mrzlega v vroč prostor in obratno na primer vplivajo na mikrocirkulacijo, zato postanejo nos in lica rdeči. Drobne kapilare na obrazu začnejo pokati in pojavi se kuperoza.

Da bi se čim bolje zaščitili, pred prehodom položite na obraz dlani, da ublažite šok. Priporočljivo je tudi uživanje vitamina C, ki krepi kolagen, in skrbno negovanje z izdelki, namenjenimi posebej kuperozni koži. Temeljno pravilo sta ustrezna zaščita in vlažilna krema tako poleti kot pozimi.

Izbirajte kreme za občutljivo kožo, zelo vlažilne kreme z malo mastnimi sestavinami, ki vsebujejo sestavine proti širjenju žil. Bodite pozorni, da krema vsebuje še visok zaščitni faktor. Priporočljivo je uporabljati tudi čim blažja čistilna sredstva in prekrivni puder, ki kožo ščiti pred zunanjimi vplivi.

Za blaženje rdečice pa lahko poleg primerne kozmetike poskrbimo tudi s preprostimi domačimi pripravki, kot so na primer obkladki iz kamilic in žajblja, ki si jih pripravimo dvakrat do trikrat na teden.

Nad žilice z laserjem

Če rdečice ne zdravimo, lahko preraste v rosaceo (razširjene in popokane kapilare), ko stalno rdečico na obrazu spremljajo tudi boleči, vneti mozolji. Ponavadi se pojavi okoli 30. leta. Vzroki naj bi bili utrujenost, preobilna prehrana, prebavne in hormonske motnje.

Bolezen zdravimo z antibiotiki in mazili za lokalno uporabo, v zadnjem času pa uspešno tudi z lesarjem. Postopek je treba nekajkrat ponoviti, opravlja pa se ga spomladi ali jeseni, saj se moramo po posegu vsaj tri tedne izogibati soncu.

Laserski poseg povzroča rahle bolečine, ki kmalu minejo, na obrazu pa se pojavita rdečica in rahla oteklost, ki po nekaj dneh izgineta. V dneh po posegu se moramo izogibati tudi uporabi kozmetičnih sredstev, pudra in ličil, ki bi lahko razdražili kožo. Na istem mestu, kjer je bila odstranjena, kapilara nikoli več ne poči, ob neustrezni negi pa lahko počijo tiste ob njej, saj jih imamo samo na obrazu več tisoč.

Nečista koža

Nečista koža in mozolji niso le težava najstnikov. Doletijo lahko kogarkoli in kadarkoli, še posebej so k takšni koži nagnjeni vsi, ki živijo stresno. Razlogi so seveda tudi škodljivi zunanji vplivi in bakterije, notranji razlogi za pojav aken pa so hormonske spremembe, dedna zasnova in delovanje lojnic. Naša koža namreč skozi pore poleg potu in škodljivih snovi izloča tudi loj, ki kožo ohranja vlažno. Če je tvorba loja prevelika, se lojnice zamašijo in nastane nečistoča.

Napačno je prepričanje, da lahko akne in nečisto kožo odpravimo s pogostim umivanjem ali pripravki, ki odstranjujejo lojni sloj. S tem lahko dosežemo celo nasprotni učinek, saj suha koža dodatno aktivira lojne žleze. Kaj torej storite?

Najpomembnejše je temeljito čiščenje kože zjutraj in zvečer, še posebej če ste naličeni. Izogibajte se močnim milom, boljši so posebni izdelki, ki kože ne izsušijo in ne načenjajo njene zaščitne obloge. Enkrat do dvakrat na teden s pilingom odstranite kožne luskinice in poskrbite za dobro prekrvitev kože.

Vsak dan jo očistite še s tonikom, ki jo bo razkužil in ponovno vzpostavil njeno ustrezno pH-vrednost. Šele nato je na vrsti ustrezna krema za nečisto kožo. Pazite pa tudi na prehrano. Priporočljivo je uživanje polnozrnatih živil, sadja in zelenjave ter pitje zadostne količine vode.

Mozoljev ne iztiskajte sami, saj lahko povzročite vnetja; z laičnim početjem boste nečistočo namreč kvečjemu porinili globoko v kožo. to nego prepustite kozmetičarki.

Občutljiva koža

Svetlolaske, rdečelaske, ženske s svetlo poltjo, modrimi, sivimi ali zelenimi očmi so večinoma bolj nagnjene k občutljivi koži. Nekatere imajo občutljivo in razdražljivo kožo že od rojstva, pri drugih lahko takšna postane šele z leti. Na njej se najprej pojavi rdečica, ki je eden vidnejših znakov razdraženosti kože, na spremembe pa opozarjajo tudi pordelost, zategovanje, pikanje, srbenje, luščenje in občutek vročine.

Občutljiva koža je vedno suha, poleg lastnosti suhe kože pa ima še manj maščobe, še tanjši roženi sloj in malo zaščitnega pigmenta. Občutljiva koža se odziva na vse zunanje dražljaje in duševni stres – govorimo torej o hiperreaktivnosti ali nižanju praga tolerance do dejavnikov, ki jih normalna koža sicer dobro prenaša.

Odziva se na onesnaženost okolja, temperaturne in vremenske spremembe, nepravilno nego, duševne in telesne strese, prehranske dejavnike, prevročo ali preveč začinjeno hrano in alkoholne pijače. Že neustrezno čiščenje (uporaba agresivnih mil in čistilnih izdelkov) je mnogokrat vzrok za občutljivo kožo, vzrok pa je lahko tudi pretirano sončenje ali uporaba drugih neustreznih negovalnih izdelkov.

Za čiščenje in hranjenje takšne kože je najbolj varno uporabljati izdelke brez alkohola (ki poškoduje zaščitni hidrolipidni sloj kože), sestavljene iz nežnih čistilnih sredstev, lahkih olj in pomirjajočih aktivnih sredstev, kot so pantenol in nekateri rastlinski izvlečki. Čiščenje naj se vedno konča z uporabo obrazne vode ali hranljivega brezalkoholnega tonika, ki ga ni treba izpirati.

Trda voda iz pipe, ki pogosto vsebuje veliko apnenca, lahko namreč prodre skozi zaščitno pregrado povrhnjice ter kožo izsuši in razdraži. Na koncu nanesite tenak sloj kreme z učinkovinami za zelo suho in občutljivo kožo. Dnevna krema naj bo lahka in čim bolj vlažilna, vsebuje pa naj tudi filtre proti UV-žarkom (če jih seveda prenese – prav na UV-filtre se lahko občutljiva koža odzove z reakcijo).

Izdelki za nego občutljive kože pomirjajo, jo oskrbijo z vlago in zmanjšajo rdečico, saj zavirajo sproščanje celičnih posrednikov, krivcev za nastanek vnetja. Ne vsebujejo dišav in alkohola in so hipoalergeni. Nekateri vsebujejo posebne zelene pigmente, ki takoj prekrijejo rdečico in poskrbijo za enakomeren ten. Ponavadi ti izdelki tudi krepijo zaščitno plast kože in tako povečajo njeno odpornost.

Dermatologi svetujejo, da negovalne izdelke le redko menjate. edini primeren čas za preizkušanje novih je, ko je koža neobremenjena. zaradi večnega stresa v vsakdanjem življenju lahko koža postane preobčutljiva in ne prenese niti tistih izdelkov, ki bi bili v normalnih okoliščinah ustrezni.