Omamna vrtnica

13. 8. 2008

Vrtnica, kraljica rož, je znamenje za ljubezen, lepoto in erotiko, zelo dobro pa deluje tudi na počutje. Poleg čudovitega vonja ima ta lepa rastlinica tudi učinkovine, ki pomagajo proti suhi in občutljivi koži, pomirijo razdraženo kožo in delujejo proti vnetjem. Posebno dragoceno pa je rožno olje, olje iz vrtnic, ki ga pridobivajo z destilacijo.

Za liter rožnega olja potrebujejo približno tri tone cvetov vrtnic, zato prav nič ne preseneča dejstvo, da je eterično olje vrtnic eno izmed najdražjih eteričnih olj na svetu. Njegov vonj in učinkovine delujejo zelo dobro na razpoloženje in harmonijo duše in telesa, zato ga pogosto uporabljajo kot dodatek v kopelih, parfumih in tudi v izdelkih za nego telesa in obraza.

V aromaterapiji je zaradi svoje sproščujoče lastnosti zelo učinkovito pri nategnjenih mišicah, pri težavah s črevesjem in z želodcem, pri 'požvinjenju' in celo pri motnjah spanca. Zelo sproščujoče deluje tudi na čustva, ki jih predrami, zato se olje vrtnice uporablja tudi kot afrodiziak.

Obraz

Rožno lepotilo: izdelki za nego obraza z izvlečki vrtnice (rožno olje ali cvetna voda) so idealni za nego nežne, suhe in k razdraženosti nagnjene kože. Sestavine in učinkovine izvlečkov vrtnice varujejo kožo pred negativnimi vplivi okolja in pred prezgodnjim staranjem kože. Pri pordeli koži in razširjenih kapilarah (majhnih rdečih žilicah) pa deluje protivnetno in pomirjujoče.

1 Weleda, divja vrtnica, intenzivna negovalna maska. Približno 16 EUR

2 Dr. Hauschka, rožna krema, dnevna negovalna krema proti rdečici. 18, 43 EUR

Kopel

Kopel z dodatki dragocenega, nežnega in dišečega rožnega olja deluje negovalno in hkrati sproščujoče. Pomirja in deluje blagodejno na kožo kot tudi na čutila, zato je posebno primerna po telesnem naporu ali psihični napetosti.

1 Fa, kremni gel za prhanje vrtnica & mandelj, 1, 65 EUR

2 Kneipp, kopalni kristali divja vrtnica-sivka, 0, 95 EUR

3 Tetesept, oljna kopel z izvlečki divje vrtnice, 5, 51 EUR

Telo

Kreme za nego in olja, ki vas ovijejo v zapeljiv, nežen šopek opojnih cvetov vrtnic, koži zelo dobro pristajajo, še posebno pa so primerne za suho in občutljivo kožo, ki ji nudijo pravo ugodje. Zelo blagodejno delujejo tudi na kožo po sončenju, ki je pogosto razdražena in rahlo pordela, rožno olje pa jo pomiri, okrepi in naredi ponovno nežno, prožno, napeto in gladko.

1 Weleda, negovalno olje za telo iz divje vrtnice. 14, 39 EUR,

2 Terra Naturi, negovalno in sproščujoče olje za telo vrtnica mandelj. 4, 01 EUR

Dišava za dušo in telo

Vonj po vrtnicah in rožnem olju ima poseben terapevtski učinek na vse čute, zato ga že od nekdaj uporabljajo v klasični parfumeriji. Parfumi z rožnim oljem razvajajo čute in prinašajo harmonijo v misli. Dobro poznan parfum z vonjem po vrtnici je klasični Chanel No. 5.

1 Ferre Rose, elegantna, živahna dišava z jagodičjem in vrtnico. Edt, 30 ml, 33, 59 EUR

2 Osvežujoč koktajl iz citrusov in vrtnice Lanvin Rumeur 2 Rose. Edp, 30 ml, 31, 99 EUR