Proč s pigmentnimi madeži

18. 7. 2010

Enakomerna polt brez pigmentnih madežev? Z novimi kozmetičnimi izdelki, laserji in inovativno luščilno masko je lahko preprosto …

Po poletju so spet tu: neenakomerni, temno obarvani kožni madeži. V obliki drobnih sončnih peg so lahko očarljivi, večji pa nam povzročajo lepotne preglavice. Pojavljajo se predvsem na obrazu, dekolteju in zunanji strani rok.

Za njihov nastanek je skoraj vedno odgovorna UV-svetloba, zato so vsi, ki se pogosto nastavljajo sončnim žarkom ali obiskujejo solarij, nagnjeni k pigmentnim spremembam kože. Večinoma se začnejo pojavljati okoli 35. leta, vendar prekomerna pigmentacija prizadene tudi mlajše.

Za to so največ krivi hormoni. Tako se v nosečnosti na čelu, licih ali nad zgornjo ustnico pogosto pojavijo sivo rjavi, strogo zamejeni madeži (melazme), neenakomerna obarvanost kože pa se pojavi tudi pri približno 15 odstotkih žensk, ki jemljejo kontracepcijske tablete. Njihovo število narašča, eden izmed razlogov za to pa je, da so dekleta, ki uporabljajo kontracepcijsko zaščito, vedno mlajša.

Med nosečnostjo nastali površinski madeži pogosto izginejo sami od sebe, kar pa ne velja za melazme, ki nastanejo zaradi jemanja kontracepcijskih tablet. Te so namreč bolj trdovratne in pogosto ne zbledijo niti po zamenjavi ali prenehanju jemanja tablet. V preteklosti so za nastanek melazem krivili visoke koncentracije estrogena, danes pa vemo, da jih povzroča tudi jemanje tablet, ki ne vsebujejo veliko tega hormona.

Kaj se dogaja v koži med nastajanjem pigmentnih madežev?

Glavno vlogo igra encim tirozinaza. Ta zavira presnovo, potrebno za tvorbo melanina, ki skrbi za obarvanje kože in učinkuje kot naravna zaščita pred soncem. Tvorbo tirozinaze spodbuja UV-svetloba. Če je premočno aktivirana, pride do prekomerne tvorbe melanina in točkovnega kopičenja pigmenta.

Poleg prekomerne izpostavljenosti UV-žarkom in hormonskih motenj lahko na nastanek pigmentnih madežev vplivajo tudi staranje kože, zdravila (na primer antibiotiki, kot je tetraciklin, preparati proti povišanemu sladkorju v krvi, šentjanževka), dišave (na primer bergamotno olje), brazgotinjenje po vnetjih (na primer akne).

Najnovejša tehnologija in naravna sredstva

Kozmetična industrija ponuja številne izdelke za odpravo motečih madežev. V kliničnih laboratorijih na primer prisegajo na dve vrsti kvasovk, ki se v kitajski tradicionalni medicini uporabljajo že stoletja. Te kvasov­ke skrbijo za razgradnjo nakopičenega melanina v mikrodelce, ki se nato odstranijo z luščilnimi snovmi, kot je salicilna kislina. Brez skrbi, koža se pri tem ne obeli.

»Sestavine so dozirane v takšnih odmerkih, da se osredotočijo samo na odvečen melanin, « pojasnjuje dr. Tom Mammone, vodja raziskav pri kozmetični hiši Clinique. Drugi izdelki vsebujejo učinkovine, ki uravnavajo prekomerno tvorbo pigmenta in imajo poleg tega blag učinek posvetlitve (na primer vitamin C, arbutin iz listov gornika, izvleček sladkega korena in murve). Pomembno je, da sredstva nanašate dvakrat na dan. Tako boste že po štirih do šestih tednih uporabe opazili vidne rezultate.

Laser in piling po meri

Rešitve seveda ponujajo tudi dermatologi, ki najprej ugotovijo vrsto pigmentnih motenj. Hormonsko pogojeni madeži so, kar zadeva zdravljenje, skorajda imuni, vse druge vrste pigmentnih madežev pa se dobro odzivajo na laser ali laserju podobne metode.

Za posamezne madeže je najbolj primeren Neodymium – YAG-laser, za madeže, ki zavzemajo večjo površino, pa IPL-laser. S segrevanjem se skupki melanina razbijejo, nastanejo drobni fragmenti, ki jih ‘pospravijo’ telesu lastni fagociti. Pogosto zadostuje že en poseg. Včasih lahko po postopku na koži nekaj dni ostane rahla rdečica.

Alternativa: ‘Piling po meri’ z uporabo mešanice glikolne in salicilne kisline. Takšen piling se izvaja v obliki tretmaja, ki vključuje od pet do šest obiskov v razmiku desetih do 14 dni.

Pozor: Zaradi teh posegov je koža bolj občutljiva za svetlobo, zato je prvih nekaj tednov po posegu priporočljiva uporaba kreme z zaščitnim faktorjem 50. Za ohranjanje doseženih rezultatov je treba pozneje uporabljati dnevno kremo z zaščitnim faktorjem 15.

 

Novo odkritje proti prekomerni pigmentaciji: dermamelan maska

 

»Moji pigmentni madeži in kontrast med zdravo in porjavelo poltjo postajajo vse večji. Vem sicer, kako se temu izogniti (belilne kreme pozimi, poleti pa zaščitni faktor 50+ in klobuk), vendar sem proti koncu poletja vseeno videti, kot bi s šablono na obrazu zaspala na plaži. Kot me je poučil dermatolog, gre v mojem primeru za hormonsko pogojene pigmentne motnje. Do sedaj zanje ni bilo zdravila, zdaj pa naj bi jih bilo mogoče odpraviti z dvema lončkoma kreme južnoameriškega podjetja Amelan, « pravi ena od ‘žrtev’ prekomerne pigmentacije.

Kako deluje ta čudežna krema? Gre za postopek, ki združuje elemente beljenja in pilinga s kojično kislino. Kislina, ki nastane pri fermentaciji riževega vina, podaljša postopek pretvarjanja tirozina v melanin, pri tem pa se blokira hormonsko pogojen encim. Na obraz se nanese debel sloj maske, ki mora učinkovati šest ur. Po odstranitvi maske koža rahlo srbi, vendar je gladka in mehka.

Naslednje jutro pa je obraz pordel, koža je videti kot po pilingu s sadno kislino. Ker je težko predvideti, kako se bo koža odzvala na masko, dermatologi priporočajo, da dva dni po posegu preživite doma in vsaj teden dni ne načrtujete pomembnih dogodkov.

»Po sedmih dneh nege s kremo Dermamelan Treatment se je koža pomirila in polt je postala enakomerna ter bolj sveža in pomlajena; po mesecu dni pa so spremembe že več kot očitne, « pove zadovoljna uporabnica. »Še vedno pa je nujna uporaba kreme, saj se v nasprotnem primeru že ob minimalnem UV-sevanju sproži prekomerna tvorba pigmenta. «

vir: Elle