Starostne pege in madeži - kaj jih povzroča?

Starostne pege in madeži (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
16. 3. 2012

Kaj jih povzroča? Sonce! Termin starostne pege opisuje majhne madeže na koži po vsem telesu, ki so nastali zaradi pretiranega izpostavljanja soncu. Ko se staramo, se nam čezmerno sončenje vse bolj pozna.

Naša koža ima pigment, ki se imenuje melanin, ta pa absorbira sončne žarke in pomaga naravno ščititi našo kožo pred UV-žarki. Ko se staramo, naravna sposobnost zaščite pred sončnimi žarki šibi in rezultat tega je nastanek pigmentnih madežev.

Kaj se dogaja v koži?

Obstajajo različne vrste rjavih madežev, ki jih imamo ljudje. Obstajajo sončne starostne pege in klasične pege.

Prve so posledica sonca, saj ta poškoduje melanocite, celice v povrhnjici (površinska plast kože), ki proizvajajo pigment melanina.

Večina celic v naši povrhnjici so kožne celice, ki sestavljajo mrtvo kožo in keratin, ki nas varuje pred zunanjim svetom. V vsaki deseti ali dvajseti celici pa je melanocit, ki proizvaja pigment melanin, ki prenaša rjavi pigment v naše kožne celice, da bi nas zaščitile pred soncem.

Nekateri ljudje imajo melanina dovolj, tisti s svetlo poltjo pa tega nimajo, zato imajo zmanjšano sposobnost naravne zaščite pred soncem. Tako so temnopolti ljudje veliko bolj naravno zaščiteni kot svetlopolti, katerih koža zaradi nesposobnosti zaščite postane polna rjavih peg in lis.

Bolj pravilno je imenovanje sončne pege

Starostne pege pravzaprav niso nič povezane s tem, koliko stari smo dejansko, ampak so posledica čezmernega sončenja. Tako je poimenovanje pigmentnih madežev sončne pege bolj točen in bolj pogost.

Ali so rakotvorni?

Če opazite novo sončno pego ali madež, nikar takoj ne pomislite, da je benigen. Nekaj časa ga opazujte, in če se njegova oblika ali barva spremeni, potem za vsak primer obiščite dermatologa, če pa ostane nespremenjen, potem pa ni razloga za preplah. Dermatolog vam bo naredil biopsijo in ugotovil, ali je benigen ali ne. Če je, obstaja veliko postopkov za odstranjevanje, najbolj pogosta pa je odstranitev z laserjem.

Kako škodljivo je sončenje

Osončena koža ni zdrava koža. Zagorelost je način, s katerim telo pove, da je koža poškodovana in se je morala zaščititi pred nadaljnjo poškodbo. Ko je koža izpostavljena UVA- in UVB-sončnim žarkom, je poškodovana, kar lahko privede do starostnih oziroma sončnih peg, razbarvanja kože in rjavkastih lis.

Preventiva je mogoča

Najboljša preventiva je izogibanje soncu in dobra zaščita. Če se že izpostavljate sončnim žarkom, uporabite visok zaščitni faktor in obvezno pokrivalo.

Večina sončnih opeklin pa lahko nastane tudi med vožnjo z avtom. Steklena okna na avtu ne prepuščajo UVB-žarkov, medtem ko je koža 100-odstotno izpostavljena UVA-žarkom. Priporočamo vam, da na notranji del stekel namestite filter, ki vas bo zaščitil tudi pred UVA-žarki. To bo najboljša zaščita pred nastankom starostnih oziroma sončnih peg.

Iz revije Lisa