Ste že slišali za postenje kože? Bi poskusili?

Ste že slišali za postenje kože? Bi poskusili? (foto: unsplash) unsplash
1. 9. 2020

Ja, tudi kožo lahko damo na “post”. Preverite kako in morda poskusite celo sami. 

Slišali ste že za post kot del diete, vodni post in kaj podobnega, kaj pa za post kože? Tudi to je postal trend. 

Kako deluje?

Bistvo posta kože je, da omejite izdelke za nego na minimum in preprečite preobremenitev kože ter opazujete, katere izdelke prenašate bolje ali slabše.

Pri postu je dovoljena uporaba vode, vse ostale produkte pa morate za nekaj časa postaviti na stran. Kljub temu poleti priporočamo uporabo kreme z zaščitnim faktorjem, da ne poškodujete kože. 

Kako se je skozi enotedenski post prebila novinarka tujega medija, ki ga je preizkusila?

Že v svoji običajni rutini ni imela veliko izdelkov, a vseeno je bil to zanjo kar velik izziv. Uporabljala je samo vodo in sončno kremo. 

  • Prvi dan

Pred prvim dnevom je še zadnjič na kožo namazala vlažilno masko, vendar se je naslednjega jutra vseeno zbudila s suho kožo in srbečico ter občutkom zategnjenosti. 

  • Drugi dan

Naslednji dan ni bil nič boljši, koža jo je še bolj srbela, ustnice so ji razpokale. Vendar se je spomnila, da njena koža vedno izgleda dobro, če zadosti pije. Zato se je večkrat spomnila na hidracijo, kar je malo pomagalo. 

  • Sreda in četrtek

Naslednja dva dneva se stanje ni pretirano spremenilo, ali pa ni več čutila srbečice, ker se je nanjo navadila. Opazila je mozolj in se s težavo uprla, da ga ni iztisnila. 

  • Petek

Mozolj je na srečo postopoma izginil sam od sebe in ni pustil vidnih sledi. Drugih novosti ni bilo. 

Povzetek tedna

Zdelo se ji je, da se cel teden koža upira in kliče po uporabi izdelkov kot je piling ali vlažilna krema. Pravi, da se njena koža ni pretirano izboljšala, vidi pa prednost v odstranjevanju vseh izdelkov za nego, ki jih v resnici ne potrebujemo. Preizkus je bil tudi odličen opomnik, da mora čez dan spiti več vode, ne glede na to ali uporablja izdelke ali ne. 

Poleg tega je dobro včasih koži “pustiti dihati”, brez vseh sredstev, ki naj bi nam pomagala pri vseh mogočih težavah. 

Povzeto po healthline