To se zgodi z vašo kožo, če cel dan presedite pred ekranom (opozarja dermatologinja)

To se zgodi z vašo kožo, če cel dan presedite pred ekranom (opozarja dermatologinja) (foto: Profimedia) Profimedia
14. 9. 2021

Koliko časa prebijete pred elektronskimi napravami?

Kar nekaj nas je, ki večino dneva presedimo pred ekranom. Služba, študij … Včasih potegnemo tudi pozno v noč – igranje iger, gledanje televizije. In potem so tu še pametni telefoni, ki so pogosto z nami celo v postelji (priznamo).

To se slej ko prej začne kazati tudi na vaši koži, pravi dr. Vivian Bucay, dermatologinja. Vidna svetloba, zlasti modra svetloba, ki jo oddajajo naše elektronske naprave – monitorji in telefoni –, prispevajo k spremembam na koži, opozarja.

Modri svetlobi pa smo zdaj izpostavljeni bolj kot kdajkoli prej. A največkrat sploh ne pomislimo na negativne posledice, ki jih prinaša.

Profimedia

Modra svetloba je vidna svetloba krajše valovne dolžine in ena od komponent sončnega spektra. Je sicer energetsko racionalnejša, a veliko agresivneje vpliva na naše zdravje in počutje – moti biološko uro, posledično 'meša' hormonske procese in vpliva celo na naš imunski sistem, pravijo strokovnjaki.

Šele nedavno pa so študije pokazale, da lahko ta vidna svetloba in sevanje škodujeta tudi koži, pravi dermatologinja.

Kaj se dogaja s kožo, če cel dan presedimo pred ekranom

Škodljive učinke UVB in UVA sevanja zelo dobro poznamo. Čezmerno izpostavljanje soncu in s tem UV-sevanju lahko povzroči akutne in kronične škodljive učinke na koži, očeh in imunskem sistemu.

Kakšne pa so posledice modre svetlobe?
Profimedia

Poleg tega, da meša našo biološko uro, zaradi česar se začnejo rušiti tudi druge telesne funkcije, ima lahko takšen vpliva na kožo:

  • Vpliva na razgradnjo kolagena.

Mimogrede: kolagen je glavna beljakovine v telesu, vendar iz njega ni sestavljena le koža. Najdemo ga v kosteh, zobeh, mišicah ... Telo ga proizvaja vsak dan, a njegova proizvodja se z leti upočasni!

  • Pride do spremembe lipidne sestave (zunanja plast kože) in
  • v pigmentaciji kože.

Povedano preprosto:

  • Lahko povzroči prezgodnje staranje, suhost kože in hiperpigmentacijo.
Kako zmanjšati negativne učinke modre svetlobe?

Poleg očitnega – skrajšajte čas pred ekranom – dermatologinja priporoča zaščitno kremo na osnovi mineralov.

Hkrati opozarja, da vse zaščitne kreme niso učinkovite, zato natančno preberite sestavine in preverite, ali krema zagotavlja popolno zaščite pred vsemi tipi svetlobe.  

Preberite še:
Ali pa:
Profimedia