To so olja, s katerimi bodo vaši lasje in koža zasijali še pred novim letom

To so olja, s katerimi bodo vaši lasje in koža zasijali še pred novim letom (foto: Notino) Notino
14. 12. 2022 Promocijsko sporočilo

Dragocena naravna olja so tista, ki lahko celovito negujejo tako vaše lase kot kožo. Katera izbrati, da boste dosegli kar najboljše blagodejne učinke glede na vaš tip kože in las? 

Olja vrnejo lasem, kar potrebujejo

Olja revitalizirajo celotno lasišče, izboljšujejo strukturo las ter ščitijo lasne konice pred cepljenjem. V hipu lasem torej povrnejo voljnost in sijaj. Pa veste, katero je najprimernejše prav za vaš tip las? Če izberete pravega, bodo negovalni učinki seveda najbolj očitni.
 
Katero naravno olje izbrati, če imate suhe lase, poškodovane, barvane ali mastne lase, če imate kodre ali če želite povečati njihov sijaj? Jojobino je namenjeno vlaženju, arganovo hranjenju, kokosovo za zaščito, ricinusovo za obnavljanje, indigovo za pomirjanje … 

Če imate suhe lase, je poleg kokosovega najbolj priporočeno arganovo olje. Uporabite ga lahko kot masko – lase bo nahranilo in zmehčalo. Tudi jojobino in ricinusovo olje delujeta vlažilno in obnavljalno.

Tudi mandljevo olje je nadvse učinkovito pri suhih in poškodovanih laseh ter utrujenih, pustih laseh brez leska; ob redni uporabi pa tudi preprečuje cepljenje konic. Uporabite ga kot masko za lase; če imate zelo poškodovane lase, pa lahko kar čez noč.

Notino
Olje je univerzalno negovalno sredstvo tudi za kožo

S svojo sestavo olja izdatno negujejo kožo, tudi občutljivo. Vsebujejo veliko vitaminov, mineralov pa tudi drugih aktivnih snovi ter kožo ohranjajo navlaženo, krepijo sposobnost obnavljanja kože in zavirajo njeno staranje.

Kako izberemo pravo olje za obraz? Olja se razvrščajo po t. i. stopnjah komedogenosti od 0 do 5. Najvišja številka označuje največje tveganje za mašenje por in nastanek aken. Če se borite s problematično kožo, bi tako morali izbrati olje, ki ne maši por. Med nekomedogena olja na primer spada arganovo, konopljino ali jojobino olje – ta so primerna za vsak tipe kože. Med komedogena olja pa uvrščamo na primer laneno ali kokosovo olje za obraz.

Če imate mastno, problematično in k aknam nagnjeno kožo, vam priporočamo še šipkovo olje, ki je res odlično tudi za nego zrele kože, saj povečuje elastičnost in vlaži kožo. Primerno neguje tudi kožo s pigmentnimi znamenji, saj zmanjšuje proizvodnjo melanina in lahko malo posvetli kožo, ter je primeren za občutljivo kožo.

Za vse tipe kože pa je primerno mandljevo olje, ki učinkovito vlaži, obnavlja in mehča ter globinsko hrani kožo ter obnavlja njeno prožnost. Ščiti jo tudi pred škodljivimi zunanjimi vplivi. Primerno je tako za nego suhe, občutljive in razdražene kože kot tudi zrele kože. 

Notino