Vse, česar niste vedele o parfumih

12. 11. 2008

Želite biti sveže kot pomaranča s Sicilije, zapeljive kot črni jasmin in prefinjene kot bolgarska roža? Predstavljamo vam nekaj novih jesenskih dišav.

Ko je v mestu Chiang Mai na Tajski kreatorja dišav blagovne znamke Escada navdušil vonj sladice, ki jo je dobil, je začel sanjati o novi dišavi. Tiramisu, ki ga je prevzel s svojim vonjem, in dekoracija z orhidejo sta ustvarila nov vonj Incredible Me, ki je spoj azijske eksotike in evropske udobnosti. Domišljijske note so združile Daljni vzhod in Evropo ter pritegnile mlade oboževalke parfumov.

Za vsako nekaj

V nasprotju z lani, ko so se na trgu pojavile dišave, ki so bile nekako enake in močne, je to jesen izbira veliko bolj pestra in prepričani smo, da bo vsaka našla nekaj zase. Kozmetične hiše so se požvižgale na trende in ustvarile svoj individualni vonj – popolnoma drugačen od drugih.

Tako se je na primer Dior odločil za svež citrusni vonj Escale a Portofino, kjer sta do izraza prišli kalabrijska bergamotka in sicilijanska pomaranča, medtem ko je Bvlgari odkril črni jasmin, cvet, ki razgalja domišljijo s toplimi in čutnimi notami.

Sveži vonji

V nasprotju s trendi pri ličenju, ki letos zapovedujejo poudarjene oči in ustnice ter svetlo podlago, so v parfumskih laboratorijih povsod po svetu nastale domišljijske kreacije, v katerih kot glave zvezde nastopajo različne esence.

Tako lahko letos ženske najdejo parfum, ki so ga že nekaj let iskale, in se izognejo kupovanju dveh dišav, ker nobena ni bila popolna. Danes ženske vedno bolj iščejo sveže dišave, moški pa so odkrili sladke sestavine parfumov.

V nasprotju z današnjimi trendi nošenja lahkih dišav čez dan in težkih ob večernih priložnostih je vse več žensk, ki se rade nadišavijo, pa če gredo v službo ali na kavo s prijateljicami.

Sofisticiran in privlačen Bulgarijev Jasmin Noir je še zadnji v tej kolekciji, ki se je pridružil klasičnim vonjem. Dišava nudi moderno interpretacijo enega najdragocenejših cvetov jasmina, ki se uporablja v parfumeriji.

Kreatorja Carlos Benaim in Sophie Labbe sta si ob ustvarjanju te dišave zamislila žensko, ki je hkrati nežna in zapeljiva. Dišava se odpira s svežimi notami, ki se stapljajo s toplimi, in je zato primerna za vsak dan.

Elizabeth Arden je letos dala prednost cvetno-orientalskim esencam. Ob inspiraciji najbolj poznanega mesta

New York je ustvarila idealno dišavo za večerni izhod. V srcu te dišave je lilija Calla za seksi pridih, ki ga dopolnjuje mošus, bela čokolada, sandalovina in vanilja.

Zvezde in parfumi

Ljubiteljice cvetno-sadnih dišav bodo to jesen prišle na svoj račun in se bodo lahko ponašale s parfumom svetovnih div, ki so se podpisale pod dišavo.

˝Močno verjamem, da sta seksapil in stanje uma zelo povezana, saj veliko ljudi zaradi notranjega zadovoljstva samospoštovanja in notranje lepote dobesedno žari in izraža seksapil. Zelo sem navdušena, saj je Sexy darling spoj cvetno lesnih not, ki naredijo dišavo sofisticirano in bogato, ˝ je izjavila Kylie Minogue za svojo četrto dišavo.

Victoria Beckham je izbrala janežev cvet in jabolka, medtem ko se je Mriah Carey odločila za sicilijansko bergamotko in cvet Tiaré s Tahitija.

Posvečeno ženskam

Odo cvetu, ki nas spominja na otroštvo, je že leta 1936 ustvaril Henri Berdoues. Ko je želel izkazati ljubezen ženski, v katero je bil na skrivaj zaljubljen, je nastala dišava Violettes de Toulouse, ki je bila prvenec dišav in je še 70 let za tem dišava, ki nas pusti sanjati, da smo na livadi, polni vijolic.

Ko je bila Jeanne Lanvin stara 22 let, je leta 1889 zasnovala lastno 'couture house', kar je navdihnilo kreativnega direktorja Lanvina in je kot darilo Jeanne, kraljici elegance, naredil dišavo Jeanne Lanvin. Kombinacija naravnega sadnega soka in mošusa dišavo naredi zapeljivo, cvetno srce parfuma pa prefinjeno.

Verjetno vsaka dišava nekako vpliva na igro zapeljevanja. No, veliko bolj kot kateri koli parfum Agent Provocateur koketira s strastjo in erotičnostjo vsake ženske. Ta eksotična cvetno-orientalska dišava je bila leta 2001 proglašena za najboljši parfum v Angliji, saj je zelo intimen in zapeljiv vonj, ki deluje na vsa čutila. Pravijo, da vas magnetsko privlači, saj se enostavno morate približati ženski, ki ga nosi, ter ga povonjati.