Vse, kar ste si kdajkoli želeli vedeti o celulitu

Vse, kar ste si kdajkoli želeli vedeti o celulitu (foto: Profimedia) Profimedia
23. 5. 2018

Skoraj vsaka ženska ga ima, a o njem še vedno kroži toliko mitov in domnev, kako se ga lahko »resnično« znebimo. Preberite, kaj bi vam o njem radi povedali strokovnjaki ter kaj lahko (in česa ne smete) ukreniti v zvezi z njim.

Merila lepote se nenehno spreminjajo (poglejte si video: Idealno žensko telo skozi 3000 let - česa nas uči?), a eden izmed najpogostejših skupnih ciljev kljub temu vedno ostaja - kako se popolnoma in za vselej znebiti celulita.

Tu je nekaj dejstev in nasvetov:

Skoraj vse ženske ga imajo

V resnici gre za zelo, zelo običajen pojav in večina žensk se mu ne more izogniti. Pravzaprav je tako: ima ga okoli 90 % žensk in približno 10 % moških.

Pri celulitu ne gre samo za maščobo

Večina ljudi misli, da gre pri celulitu samo za maščobo, a v resnici ni tako preprosto. Celulit povzročajo vlaknasta vezivna tkiva, ki se raztezajo v vaši maščobi in vlečejo ovojnice pod kožo. S tem ustvarjajo vdolbinice, kar pomeni, da ni krivo sámo nabiranje maščobe, temveč njena struktura.

Zahvalite se lahko svojemu DNK-ju

Za dejstvo, da ima celulit samo 10 % moških, obstaja razlog. Ženske ga namreč pridobijo zaradi strukture svojega telesa (zato človeka še toliko bolj jezi, da nam konvencionalna lepotna merila ves čas dopovedujejo, da naj ga ne bi imele). "Ključni pa so hormoni ter razlika med moškim in ženskim vezivnim tkivom," razlaga dr. Margarita Lolis, certificirana kozmetičarka.

Najprej glede hormonov: ženske imajo višjo raven estrogena, na katerega se maščobne celice odzivajo drugače kot moški hormoni. S starostjo se raven estrogena zvišuje, kar stanje še poslabša.

Treba pa je upoštevati tudi strukturo. Vezivno tkivo pri moških je bolj prepleteno kot pri ženskah. Moško vezivno tkivo je kot mrežica na oknih – tu se bo maščoba težje prebila skozenj – žensko vezivno tkivo pa ni tako tesno oblikovano, zato ima maščoba več prostora, da se prebije skozi.

Zakaj pa imajo nekatere ženske celulit na rokah in trebuhu?

Medtem ko ga imajo druge samo na zadnjici in stegnih?

Uganili ste: genetika! Genov očitno ne moremo spremeniti, zato je nesmiselno zapravljati dragoceno energijo s premišljevanjem o tem, zakaj imajo nekateri ljudje celulit na določenih mestih, drugi pa ne.

Celulit je samo deloma povezan z vašo težo

Med ljudmi kroži napačno prepričanje, da se bomo celulita najlažje znebili z izgubo telesne teže, a to po besedah strokovnjakov le deloma drži.

Povedano drugače: če posameznikova telesna teža presega priporočen ITM in je torej »pretežek«, bo izguba telesne teže morda res pripomogla k zmanjšanju celulita. Če je vaša telesna teža idealna, pa izguba telesne teže zelo verjetno ne bo izboljšala videza celulita.

Bi morali za izgubo celulita zamenjati življenjski stil

Zdrav življenjski stil je zaradi mnogih razlogov dober, vendar zmanjšanje celulita ni med tistimi najpomembnejšimi. A ne razumite narobe. Zdrav življenjski stil in ukrepi kot so veliko počitka, izogibanje cigaretam in izpostavljanju soncu ter zmerno uživanje alkohola in zdrav jedilnik vsekakor pripomorejo k bolj zdravi koži, ne bodo pa ga mogli popolnoma izbrisati. Zakaj, boste izvedeli v nadaljevanju.

Imajo ga tudi ženske, ki so v formi

Drži, vadba lahko do neke mere vpliva na celulit in pomaga. A samo takrat, kadar se osredotočimo na krepitev mišic. Kar pomeni, da kardio vadba ni rešitev za celulit, kar so nekoč trdili.

Strokovnjaki svetujejo: "Večina žensk celulit opaža na stegnih in ritnicah, zato bodo počepi, izpadni koraki ter celo Zumba, vadba z elastičnimi trakovi in druge krepilne vaje učinkoviti."

Pa se ga lahko z vadbo popolnoma znebite

Ne nujno. Zakaj? Ker se ne morete izogniti staranju. Lako pa spremenite njegov izgled.

Če boste dovolj trdo trenirali, boste izgubili odvečno maščobo, pridobili pusto mišično maso, vaše telo pa bo napeto, zato tudi celulit ne bo tako opazen.

Celo profesionalni trenerji celulit sprejemajo kot del življenja žensk. Osebna trenerka Sandy Liang pravi: "Tudi sama imam celulit, prav tako ga ima veliko trenerk in fotomodelov, ki sem jih spoznala. Morda tega ne opazite, ker se tako osredotočate na dejstvo, da so njihove noge močne in v dobri kondiciji!«

Na srečo obstajajo fotomodeli, ki so v dobri kondiciji in širijo pozitiven odnos do telesa, kot denimo Iskra Lawrence in Ashley Graham.

Obe rušita stereotipe, ker sta svetu pokazali, da lahko ženska redno obiskuje fitnes, pa ima kljub temu celulit – in s tem ni popolnoma nič narobe.

Čudežnega zdravila ni

Verjetno ste že opazili kreme, napitke in številne druge pripomočke, s katerimi naj bi se celulita povsem znebili. Slaba novica: niso se izkazali kot čudežna zdravila, ki bi v resnici popolnoma odstranila celulit. Pri kremah pa je tudi tako, da napnejo zgornjo plast kože, a njihov učinek po nekaj urah popusti.

Tudi operacije ne pomagajo vedno

Kar nekaj kirurških postopkov obstaja, ki naj bi odstranjevali celulit, a se moramo zavedati, da noben izmed njih ne predstavlja trajne rešitve.

Sledi hiter nabor obstoječih odstranjevanj ter njihove prednosti in slabosti.

Liposukcija: ta postopek v kontekstu odstranjevanja celulita pravzaprav ni več tako zelo priljubljen. Liposukcija na splošno ni primerna izbira za celulit in lahko stanje še poslabša.

Cellulaze: gre za prvo "zdravilo" proti celulitu, ki ga je odobril Zvezni urad za hrano in zdravila v ZDA. Pri tem postopku uporabljajo majhno lasersko cevko, ki jo vstavijo pod kožo. Laser se segreje, stopi maščobo ter zmehča vlakna, ki maščobo držijo skupaj. Čeprav so rezultati zelo dobri, pa celulita na ta način ne moremo v celoti odstraniti.

Zwave: ta postopek na problematične predele pošilja visokoenergetske radialne udarne valove. S tem se tkivo ob predelih z vdolbinicami razbije, zračni mehurčki znotraj maščobnih struktur pa se izničijo. Izvesti je potrebno okoli 10 postopkov (znotraj dveh ali treh tedenskih obiskov), tako da gre za dolgoročno zdravljenje. Poleg tega en postopek stane od 245 evrov do skoraj 370 evrov.

Cellfina: ta postopek traja manj kot uro, opravljajo pa ga v treh korakih. Najpre označijo različne predele, ki jih bodo zdravili. Potem jih oštevilčijo, nakar s posebnim pripomočkom z izjemno majhnim rezilom zgrabijo kožo in preščipnejo vezivno tkivo. Okrevanje traja tri dni, brazgotin pa praktično ni.

Za konec

Pomembno je, da se za doseg ciljev potrudimo, in če mednje spada tudi zmanjšanje celulita, je to popolnoma razumljivo.

Hkrati pa se moramo zavedati, da je povsem sprejemljivo, če se z njim sploh ne obremenjujemo, tovrstno razmišljanje pa nam bo morda celo pripomoglo k boljši samopodobi, kar se tiče telesa.

Boste pri tem potrebovali malce pomoči? Za zgled si vzemite plus size fotomodel, ki se je odločila, da svojega celulita ne bo več dojemala kot nekaj grdega.