Nenavadne spremembe na telesu, ki jih lahko povzroči stres

Nenavadne spremembe na telesu, ki jih lahko povzroči stres (foto: Profimedia) Profimedia
27. 1. 2022

Vsi vemo, da ima stres posledice na naše telo; slabši imunski sistem, glavoboli, nespečnost... Preverite, do katerih nenavadnih in manj znanih sprememb lahko pride, kadar ste pod stresom.

Izguba las in prezgodnje sivenje

Zaradi stresa lahko izgubljamo več las, kakor sicer. Načeloma se stanje izboljša kmalu zatem, ko se zmanjša tudi stres. Če smo pa kronično izpostavljeni stresu, lahko pride tudi do predčasnega sivenja las.


Večja občutljivost na bolečino

Stres pogosto povzroča glavobole ter bolečine v vratu in hrbtu. Ali ste vedeli, da lahko poveča tudi občutljivost na bolečino? Stroka meni, da je temu tako, ker zaradi stresa proizvajamo manj hormonov, ki bolečino blažijo. Tako smo ob raznih zdravstvenih stanjih zaradi stresa v večji bolečini, kakor bi bili sicer.

Težave z neplodnostjo

Da, stres lahko vpliva tudi na našo plodnost. Če smo pod stresom, je manj možnosti, da lahko zanosimo. Tudi pri moških je stres povezan z manjšim številom spermijev.

Zvonenje v ušesih

Nekateri ljudje zaradi stresa doživljajo zvonenje ali piskanje v ušesih. Temu je tako, ker se na stresne situacije odzove tudi amigdala - del v naših možganih, ki prispeva tudi k procesiranju zvokov.

Vročinski oblivi

Pojav najpogosteje povezujemo z menopavzo, a se pojavlja tudi takrat, ko smo pod stresom. Stres namreč sproži razne hormonske spremembe, te pa privedejo do nenadnih vročinskih oblivov.

Preberite tudi:

Vir: elemental.medium.com