Ugotovitev znanstvenikov: S TEM načinom, ki se skriva v vašem hladilniku, lahko najhitreje preprečite neprijeten zadah

25. 9. 2023
Deli
Ugotovitev znanstvenikov: S TEM načinom, ki se skriva v vašem hladilniku, lahko najhitreje preprečite neprijeten zadah (foto: Profimedia)
Profimedia

Neprijeten zadah je marsikomu trn v peti. Vzrok zanj so lahko tudi nekatera živila, med katerimi sta čebula in česen. To je razlog, zakaj se jim nekateri ljudje, kljub temu, da jih radi jedo, raje izogibajo.

Toda na srečo, se ni potrebno povsem izogniti tovrstnih živil, saj zoper neprijetni zadah obstaja rešitev. Tako je namreč pokazala raziskava, v kateri je bilo ugotovljeno, da polnomastni jogurt pomaga preprečiti neprijeten zadah po česnu.

Grški jogurt je lahko še posebej učinkovit v boju proti neprijetnemu zadahu

Raziskovalci so ugotovili, da bi bil lahko grški jogurt, ki vsebuje več beljakovin kot večina drugih jogurtov, še posebej učinkovit v boju zoper neprijetni zadah. Dodali so, da bi lahko v prihodnosti začeli prodajati posebne jogurte z visoko vsebnostjo beljakovin, ki bi se borili proti neprijetnemu zadahu.

Profesorica Sheryl Barringer z državne univerze v Ohiu je glede ugotovitev povedala: »Visoka vsebnost beljakovin je trenutno zelo aktualna, saj ljudje na splošno želijo jesti več beljakovin. Nenamerna stranska korist je lahko formulacija z visoko vsebnostjo beljakovin, ki bi se poleg prehranskih učinkovin lahko oglaševala tudi kot sredstvo za prijetnejši zadah.«

Kako jogurt vpliva na vonj česna?

Strokovnjakinja je v svoji zadnji raziskavi, objavljeni v reviji Molecules, preučevala, kako jogurt v laboratoriju deluje na vonj česna. Raziskovalci so 1 mm debele rezine surovega česna dali v steklene stekleničke in jim dodali 100 ml celega jogurta, da bi ugotovili kako to vpliva na raven vonja.

S posebnim aparatom za masno spektrometrijo so zaznali raven žveplovih kemikalij, ki se sproščajo v zrak in so odgovorne za vonj česna. Celoten jogurt je zmanjšal količino spojin za 99 odstotkov pri surovem česnu in do 94 odstotkov pri ocvrtem česnu. Preizkusili so tudi, kako voda in maslena maščoba vplivajo na raven vonja, da bi ugotovili učinkovitost. Beljakovinska in maščobna sestavina sta povzročili podobno zmanjšanje neprijetnega vonja, medtem ko je voda prispevala manj.

Barringerjeva je v ločenih raziskavah sicer že dokazala, da lahko jabolka, meta in solata pomagajo zmanjšati zadah po česnu. Enako pa torej velja tudi za jogurt, zato ga priporoča vsem, ki se želijo znebiti neprijetnega zadaha.       

Vir: themessenger.com

Preverite tudi Aktivni podkast:

V epizodi prve sezone našega podkasta je z nami Janja Kogovšek, mag. prehrane, ki se ukvarja s prehranskim svetovanjem, deluje pa tudi pod Instagram profilom Nutrika.