Občine na poti do uresničitve strategije 'zero waste'

Občine na poti do uresničitve strategije 'zero waste' (foto: Profimedia) Profimedia
8. 3. 2021 Promocijsko sporočilo

Občine, v katerih Komunala Kranj d.o.o. izvaja gospodarsko javno službo zbiranja komunalnih odpadkov, so včeraj stopile na pot do družbe brez odpadkov. Na uvodni delavnici Zero waste, ki so jo pripravili Ekologi brez meja so postavili vsebinske in časovne okvirje za pridružitev mreži občin, ki so naziv Zero waste občina že pridobile.

Predstavniki Mestne občine Kranj, občin Šenčur, Naklo, Preddvor in Jezersko so se včeraj pridružili predstavitveni delavnici Zero waste. Predstavniki Ekologov brez meja, ki so del evropske mreže Zero Waste Europe, so predstavili program Zero Waste Slovenija. Spletni predstavitvi so se pridružili tudi člani različnih društev, javnih zavodov, tabornikov in predstavniki Komunale Kranj d.o.o., ki je bila tudi pobudnica srečanja.

Poleg informacij o prednostih implementacije strategije Zero waste v posamezno okolje, so udeleženci spletnega srečanja izvedeli veliko primerov dobrih praks kot so: učni bio vrtovi, ekološke delavnice o kompostiranju, uvedba pralnih plenic, igrala iz recikliranega materiala, izmenjevalnice oblačil, dogodki brez odpadkov, akcija pitje vode iz pipe, uporaba povratne in biorazgradljive embalaže, zero waste hoteli in kampi, brezembalažni avtomati za mila, čistila, kis, olje in še veliko primerov, ki so učinkovito zaživeli v našem prostoru.

Zastavljeni so okvirni cilji o nadaljevanju pristopa na pot družbe brez odpadkov. Prve delavnice s prilagojeno vsebino določenim ciljnim skupinam so v načrtu že konec marca, javna predstavitev Zero waste zavez pa je predvidena v jeseni 2021. Začetek zanimive poti, na katero bodo vabljeni prav vsi občanke in občani petih gorenjskih občin, je zagotovo zgodba, kjer štejejo dobre prakse, nasveti, izobraževanja in transparentnost vseh Zero waste ukrepov.

Občine so zgled krožnega gospodarstva in vplivajo na izvedljivost njegovih okoljskih, gospodarskih in poklicnih koristi. Cilj vseh zavezanih v Zero waste projekte ni samo zmanjševanje količine odpadkov, povečevanje deleža ločenih frakcij in skrb za čisto okolje. Gre za poseg v spremembo kulture, spreminjanja vzorcev, prilagajanje lokalne zakonodaje in umeščanje novih pravil na področju trajnostnega razvoja občin. Zero waste je pot.

Već informacij preberite tukaj.

Preberite več na Metropolitan.si