Očarljiva vzhodna Tirolska: v objemu pristnih naravnih lepot

23. 4. 2014 Promocijsko sporočilo

Želite uživati v vsem, kar vam lahko podari narava, in si spočiti ob vrhunski wellness postrežbi nedaleč od doma? Avstrijski narodni park Visoke Ture (Hohe Tauern) in dolina Hochpustertal na vzhodnem Tirolskem vam ponujata nepozabno doživetje v osrčju naravnih znamenitosti in sodobne arhitekture.

Vrhunski turizem na 1.350 metrih

Visoke Ture so največji narodni park v Srednji Evropi, ki leži na meji s Koroško, Salzburgom in Tirolsko. Ponaša se s številnimi pohodniškimi potmi, mogočnimi vrhovi, kot sta Veliki Klek (Grossglockner) in Grossvenediger, veličastnimi ledeniki in največjimi slapovi v Avstriji, slapovi Krimml, sredi prostrane gorske narave in številnih naravnih čudes pa leži tudi turistični kompleks Gradonna Mountain Resort Châlets & Hotel, ki je po reviji Geo Saison eden izmed 100 najboljših hotelov v Evropi. Ta je v tamkajšnje okolje umeščen kot gorska vasica brez avtomobilov z luksuznim hotelom s štirimi zvezdicami in 41 tradicionalnimi in vrhunsko opremljenimi alpskimi počitniškimi kočami, ki obiskovalcem ponujajo nepozabno počitniško doživetje v osrčju narave.

Z ravno in funkcionalno arhitekturo ter pestro in vrhunsko ponudbo se Gradonna Mountain Resort odpoveduje vsem alpskim klišejem in stavi na trajnost, regionalnost ter sodobno kulturo užitka. Kakovostno opremljene koče za štiri (120 m²) ali osem oseb (250 m²) so zgrajene iz naravnih materialov, ki še poudarjajo naravno svežino in občutek bivanja sredi narave, medtem ko hotel svojim gostom ponuja družinske sobe (do 30 m²), ekskluzivne apartmaje (58 m²) in center dobrega počutja z bazeni in savnami v velikosti 3000 m², na prostem pa se nahaja tudi naravni in kar 700 m² velik ribnik, ogrevan na sončno energijo, ki obiskovalcem ob lepem vremenu ponuja kopanje na prostem.

Ker je turistični kompleks tudi okoljevarstveno ozaveščen, je pomembno poudariti, da se delno samooskrbuje: razpolaga namreč z lastnim vodnim virom in ogrevanjem na biomaso, izkorišča sončno energijo, ima električno polnilno postajo za e-kolesa in e-avtomobile, če ste se na počitnice odpravili z vlakom, pa vas bo šofer hotela na železniški postaji Lienz pričakal z avtomobilom Volvo XC60 Hybrid. Ker je to kompleks brez avtomobilov, boste vsi tisti, ki se boste tja pripeljali z avtom, svoj jekleni konjiček varno parkirali v podzemni garaži, potem pa se prepustili čudežnemu vplivu narave in si privoščili bodisi pohodniške izlete, adrenalinske plezalne podvige, kolesarska potepanja ali pa zgolj uživaško lenarjenje.

Pohodi, kolesarjenje in lenarjenje

S kar 250 kilometri pohodniških poti je narodni park Visoke Ture idealen za vse ljubitelje pohodništva in gorništva, za popolno gorsko doživetje pa so na voljo tudi ture z legendarnimi kalškimi gorskimi vodniki, ki prihajajo iz vasice Kals, v kateri turistični kompleks tudi je. Poleg enodnevnih pohodov na okoliške vrhove ali v bližnje doline vam kalški gorski vodniki ponujajo tudi tako imenovano kraljevsko turo na Veliki Klek, na voljo pa so tudi nekoliko bolj adrenalinski plezalni izleti, kot je vzpon na Blauspitz-Ostgrat in Klettersteig. Ob lepem spomladanskem ali poletnem vremenu toplo priporočamo tudi tedenske vodene izlete z gozdnimi čuvaji narodnega parka, na katerih boste na primer imeli priložnost razkrivati tamkajšnjo naravo in štirinožne prebivalce narodnega parka.

V ceno prenočitve v turističnem kompleksu Gradonna Mountain Resort, bodisi v hotelu bodisi v eni izmed tradicionalnih alpskih koč, je vključena tudi vozovnica za vzpon na gorske vrhove s katerokoli izmed odprtih poletnih gorskih žičnic na vzhodnem Tirolskem, pa tudi na ledenik Mölltal in vrh Ankogel na avstrijskem Koroškem.

Vabeče planjave v narodnem parku Visoke Ture so primerne tudi za navdušene kolesarje, ki se želijo zavihteti na gorska kolesa ali pa na e-kolesa, opremljena z elektromotorjem, ki tako olajšajo naporno kolesarsko vožnjo. V Gradonna Mountain Resortu so na voljo kolesarski vodniki, gorska kolesa, e-kolesa in električna polnilna postaja, kjer lahko tamkajšnji gostje brezplačno napolnijo svoja e-kolesa, potem pa se odpravijo po kateri izmed številnih kolesarskih stez s pogledom na veličastni Veliki Klek, vse do najlepših razglednih točk v narodnem parku.

Po napornem dnevu, polnem poživljajočih aktivnosti na svežem zraku, si lahko brez slabe vesti privoščite tudi nekaj razvajanj. Poleg kopanja v katerem izmed notranjih bazenov ali prej omenjenem ogrevanem ribniku na prostem si lahko privoščite sproščanje svojih napetih mišic v kateri izmed savn, parnih kopeli, infrardečih savn, bazenih za potapljanje ali v sprostitvenih oazah miru. Godila vam bo tudi oljna kopel s poživljajočim učinkom olja borovega ruševja, topla kopel za noge ali mehki piling z medom in cemprinom, v tamkajšnjem centru dobrega počutja pa vam ponujajo tudi številne druge zdravilne sprostitvene metode, pripravljene na podlagi tradicionalnih domačih zelišč in pripravkov iz šentjanževke, arnike, medu in planinskega bora.

Divja in gojena zelišča, ki rastejo na tem območju, v svojih kulinaričnih specialitetah uporablja tudi Michael Karl, šef kuhinje turističnega kompleksa Gradonna Mountain Resort. Sodobne jedi, pripravljene iz pretežno lokalnih izdelkov, lahko à la carte naročite in pojeste v restavraciji ali pa se prepustite postrežbi v koči. Kulinarične storitve v paketu sicer vključujejo samopostrežni zajtrk z vzhodnotirolskimi specialitetami, popoldansko malico, večerjo z več hodi ali v okviru bifeja dobrot, najmlajšim izbirčnežem pa je na voljo otroška restavracija, v kateri bodo zagotovo našli tudi katero izmed svojih najljubših jedi.

Hochpustertal - biser na južni strani Alp

Nedaleč stran, v dolini Hochpustertal, leži še en turistični biser za brezskrbne aktivnosti in kakovostnega počitka željne obiskovalce. Dolomiten Residenz Sporthotel Sillian, ki leži v alpskem okolju na 1.100 metrih nadmorske višine, je prvi vzhodnotirolski družinski wellness hotel in pravi sončni biser na južni strani Alp v Avstriji, ki svojim gostom ponuja obilo organiziranih izletov, aktivnosti in sprostitvenih možnosti.

Glede na to, da je v regiji Hochpustertal kar 1200 kilometrov zahtevnih in manj zahtevnih pohodniških poti, je jasno, zakaj se tja vedno znova vračajo navdušeni hribolazci in plezalci, za vse tiste, ki gore občudujejo predvsem od daleč, pa ima hotel celo lastno gorsko žičnico, s katero se lahko odpravite na čudovite razgledne točke v okolici. Tako kot v Gradonna Mountain Resortu lahko tudi tu uveljavljate brezplačno vzhodnotirolsko vozovnico za gorske žičnice, ki vas bo popeljala na najbolj znane bližnje gorske vrhove, hotel Dolomiten Residenz Sporthotel Sillian pa med drugim organizira tudi tedensko vodene doživljajske pohode po tamkajšnjih južnih Alpah, ki so znane po tem, da so v Avstriji deležne največjega števila sončnih dni na leto. Gostje kompleksa se na pot po bližnjem gorovju podajo s pohodniškim nahrbtnikom, polnim vzhodnotirolskih dobrot in pohodniških zemljevidov, s katerimi bodo krmarili po osupljivo lepi pokrajini in občudovali tamkajšnje naravne lepote.

Seveda se po okolici Hochpustretala lahko popeljete tudi z gorskim ali e-kolesom, ki si ga boste izposodili kar v športni trgovini nasproti kompleksa. Neposredno mimo hotela je speljana kar 366 kilometrov dolga dravska kolesarska pot, ki predstavlja pravi izziv tako izkušenim kolesarjem kot priložnostnim ljubiteljem, željnim tovrstnih počitniških aktivnosti, gorski kolesarji pa bodo navdušeni nad dejstvom, da je v okolici kompleksa približno 70 kilometrov gorskih kolesarskih poti. Med najbolj priljubljene spada kolesarska pot na goro Marchkinkele (20 km, 1520 metrov nadmorske višine), tudi zaradi osupljivega panoramskega razgleda.

Kompleks Dolomiten svojim gostom ponuja tudi dnevne športne programe, ki jih vodijo tamkajšnji trenerji fitnesa. Pod strokovnim vodstvom boste lahko spoznavali tudi nordijsko hojo, izvajali jogo ali vaje za hrbtenico, novi fitnes prostori na strešni terasi hotela pa bodo navdušili vse tiste, ki želijo počitnice izkoristiti tudi za redno vadbo. 3000 m² velik center dobrega počutja Vitalresidenz Schloss Heinfels obiskovalcem ponuja lahkotne plavalne in organizirane vadbene aktivnosti v notranjih in zunanjih ogrevanih bazenih ter kopanje v naravnem ribniku, ki je sredi čudovitega vrta, za sproščanje in lenarjenje pa so vam na voljo tudi bio izba za znojenje, viteška parna kopel, solna votlina, savna v brunarici ter obsežna ponudba lepotnih in sprostitvenih tretmajev, ki bodo osvežili, obnovili in poživili tako vaše telo kot duha.

Užitki za najmlajše

Počitnice v Hochpustertalu so idealne tudi za vse družine z majhnimi in odraščajočimi otroki, pa tudi za vse stare starše, ki nameravajo na počitnice peljati svoje vnuke. Najmlajšim obiskovalcem kompleksa je poleg posebnih bazenov za otroke na voljo kar dvanajst ur organiziranega druženja z njihovimi vrstniki na dan; pod budnim očesom tamkajšnjih animatorjev bodo ustvarjali, risali, sodelovali pri gledaliških igrah in pevskih nastopih, si privoščili odbojkarski turnir ali kolesarjenje s piknikom, obiskali legendarno otroško diskoteko ali kmetijo, preživeli indijanski dan ob ognju ali pa z gozdnim čuvajem spoznavali bližnji gozd. Prava uspešnica med otroci je tudi wellness paket Häppi Päppi z dišečo kopeljo in masažo za otroke, medtem ko se bodo vaši otroci ali vnuki zabavali po svoje, pa si lahko vi privoščite nekaj kakovostnega časa zase in za aktivnosti, ki vas najbolj veselijo.

Seveda je najmlajšim v restavraciji kompleksa namenjen tudi poseben otroški meni, medtem ko si bodo odrasli po napornem dnevu lahko privoščili gurmansko večerjo s petimi hodi in izbranimi vrhunskimi vini, brez česar vaš dopust zagotovo ne bi bil popoln.

Turistična ponudba na vzhodnem Tirolskem bo navdušila vse, ki so željni aktivnih in sproščujočih počitnic v osrčju pristnih naravnih lepot, pestre ponudbe in vrhunske postrežbe. Se še vedno sprašujete, kam bi se letos odpravili na zaslužen dopust?