Ljudje vsak dan popijejo "štamperle" oljčnega olja: strokovnjaki razkrivajo, kaj ta viralni trend v resnici naredi vašemu telesu

10. 12. 2025
Ljudje vsak dan popijejo "štamperle" oljčnega olja: strokovnjaki razkrivajo, kaj ta viralni trend v resnici naredi vašemu telesu (foto: Profimedia)
Profimedia

Se sprašujete, ali je priljubljeni trend pitja oljčnega olja zdrav?

Če se prehranski strokovnjaki o nečem strinjajo, je to, da je ekstra deviško oljčno olje prava hranilna "bomba". V zadnjem času ga vplivneži in znane osebnosti promovirajo v obliki majhnih kozarčkov, kar znaša eno do dve žlici na dan. Poleg dobro znanih koristi za srce in protivnetnega delovanja naj bi po njihovem mnenju izboljšalo tudi prebavo in videz kože.

Portal Real Simple je o tem trendu govoril s strokovnjaki. Pojasnili so, na kaj morate biti pozorni, če vas mika, da bi trend preizkusili.

Zakaj je ekstra deviško oljčno olje koristno?

Ekstra deviško oljčno olje ima vrsto pozitivnih učinkov na zdravje. Bogato je z mononenasičenimi maščobami, ki so prijazne do srca, pomagajo zniževati holesterol in zmanjšujejo vnetja v žilah. Poleg tega vsebuje veliko polifenolov, rastlinskih antioksidantov, povezanih z manjšim tveganjem za kronične bolezni.

Je tudi ena ključnih sestavin mediteranske prehrane, za katero je znanstveno dokazano, da zmanjšuje tveganje za bolezni srca in upad kognitivnih sposobnosti, poudarja dr. Annie Fenn, avtorica kuharske knjige The Brain Health Kitchen. Čeprav so te koristi dobro dokumentirane, strokovnjaki še vedno ne morejo potrditi, da pitje olja kakor "štamperle" dejansko izboljša kožo ali prebavo.

Z njimi ni nikoli dolgčas: ti znaki so glavne zvezde vsake zabave

Kako naj bi "štamperle" oljčnega olja deloval?

Ideja je preprosta: vsak dan popijete en "štamperle", pravi Katerina Mountanos, ki je pri razvoju sodelovala z dr. Williamom Lijem, avtorjem knjige Eat to Beat Disease. Njihov cilj je omogočiti, da bi ljudje koristi kakovostnega oljčnega olja vključili v vsakdan predvsem takrat, ko ne kuhajo pogosto ali ga drugače težko vključijo v prehrano.

Dietetetičarka Lauren Slayton meni, da je "štamperle" priročen predvsem zato, ker ljudem olajša redno uporabo olja. Večina sicer ve, da je oljčno olje zdravo, vendar ga marsikdo ne uporablja vsak dan, še posebej, če ne kuha veliko.

"'Štamperle' spodbuja doslednost," pravi Slayton.

Če ga nameravate piti samostojno, izberite olje z visokim deležem polifenolov, saj ti prinašajo največ protivnetnih koristi. Priporočljivo je, da izberete znamko, ki vsebnost polifenolov redno testira.

"Dve žlici olja z visokim deležem polifenolov sta po učinku enaki približno litru običajnega oljčnega olja. Zaradi rahle grenkobe pa ga je pogosto lažje popiti 'na eks', kot preliti po solati," dodaja Slayton.

Vir: mondo.rs

Ta riba dela čudeže za možgane in srce: kilogram stane približno 4 evre, priporočajo pa jo tudi zdravniki