Omogočimo otrokom kakovostno preživljanje prostega časa

Omogočimo otrokom kakovostno preživljanje prostega časa (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
14. 9. 2014

Pomagajmo zbrati sredstva za kakovostno preživljanje počitnic otrok v družbi terapevtskih živali.

Podjetje Mars bo v obdobju pred svetovnim dnevom živali - od 1. septembra do 21. septembra 2014 - skupaj z Zvezo prijateljev mladine Slovenije, društvom Ambasadorji nasmeha in Tačke pomagačke organiziralo družbeno odgovorno aktivnost ter z zbranimi sredstvi otrokom v šolskem letu 2014/2015 zagotovil kakovostno preživljanje t.i. krompirjevih počitnic - v družbi terapevtskih psov.

Živali za otroke - za kosmato prijateljstvo

V Sloveniji čedalje več otrok svoj prosti čas preživi za računalnikom in televizijo. Zato je pomembno, da računalnik, televizija in ostale t.i. pametne naprave ne nadomestijo branja knjig, druženja z vrstniki, sprehodov in podobno.

Številne organizacije in starši si zato prizadevajo, da otrokom omogočijo kakovostno preživljanje prostega časa, predvsem v času šolskih počitnic. V ta namen so skupaj stopili tudi podjetje Mars, Zveza prijateljev mladine Slovenije, društvo Ambasadorji nasmeha in Tačke pomagačke in organizirali družbeno odgovorno akcijo za kakovostno preživljanje počitnic otrok v družbi terapevtskih živali.

V obdobju trajanja družbeno odgovorne akcije bo podjetje Mars od prodaje vsakega izdelka blagovne znamke Whiskas in Pedigree prispevalo 10 centov in zbrana sredstva namenilo izvedbi aktivnosti v času t.i. krompirjevih počitnic, ki jih bodo organizirale posamezne zveze in društva.

»Zveza prijateljev mladine Slovenije je spoštovana in vsem znana organizacija, ki je lahko ponosna na več kot 60-letno bogato in plemenito delovanje, polno dobrih misli, odličnih akcij, prizadevanj, neštetih prostovoljnih ur in nasmehov na otroških obrazih. Mi, Prijatelji mladine, smo varuhi otrok, mladostnikov in družin. Naše osnovno poslanstvo je bilo, je in vedno bo njihova dobrobit. Mi smo tisti, ki opozarjamo, da imajo otroci svoje pravice, da moramo odrasli zagotoviti vse osnovne življenjske potrebe odraščajočim in jim pri tem nuditi tudi kar najboljše pogoje za razvoj njihovih interesov in talentov. V teh, ne preveč spodbudnih časih, včasih pozabljamo na to, kako pomemben in enkraten je razvoj otroka v družbi in kako ranljive so družine na vseh koncih naše države. Tudi Združeni narodi so pred kratkim jasno povedali, da mora Slovenija za zaščito otrok oblikovati ustrezen sistem socialnega varstva in perspektive vgraditi v vse strategije. Zveza prijateljev mladine Slovenije neprestano opozarja, da otroci ne morejo čakati na boljše ekonomske razmere v družbi, ampak imajo že danes pravico do razvoja, do ustreznega razvedrila, igre in do kakovostnih zdravstvenih storitev. Del vsega tega jim lahko omogočimo s takšnimi akcijami kot je akcija Živali za otroke,« je povedala Darja Groznik, predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije.

Številne strokovne raziskave so pokazale, da bližina in aktivnost z malimi živalmi na otroke vpliva pozitivno, saj se otroci lažje spopadajo z občutkom tesnobe, izboljša se jim splošno zdravje in dobro počutje, dosegajo večjo uspešnost v šoli in se lažje spoprijateljijo z drugimi otroci.

»Pri svojem delu se srečujemo z otroki, ki jih tarejo raznorazne težave. Velikokrat jih težijo bremena, ki so pretežka za njihova mala ramena. O njih ne govorijo, ker se bojijo odzivov ljudi. Pri živalih ta strah odpade, mirno se lahko z njimi pogovarjajo in jim zaupajo kakšno stisko. Velikokrat žival služi tudi kot posrednik pri navezovanju stikov med otrokom in drugimi ljudmi. Uživajo tudi ob božanju in igri z našimi kosmatinci. Ob koncu druženja pogosto nasmejani pritečejo k nam, nas pocukajo za rokav in vprašajo, kdaj pridemo spet, « je o pozitivnem vplivu živali na otroka povzela prof. Neža Vihelm, iz Slovenskega društva za terapijo s pomočjo živali, Ambasadorji nasmeha.

Robert Bogataj, predsednik Slovenskega društva za terapije s pomočjo psov, Tačke pomagačke je ob tem dodal: »Terapevtski pari Društva Tačke pomagačke v terapijah s pomočjo psov vedno znova spoznavajo, da imajo psi na otroke izjemno pozitiven vpliv, ki se še zlasti odraža na motivaciji, sproščenosti in samozavesti otrok. Pes je lahko otrokov najboljši prijatelj, ki ne kritizira in ne obsoja. S svojo prijaznostjo, toplim in ljubečim pogledom psi pri otrocih vzbujajo zaupanje in predanost.«

Obiščite:

Foto: Shutterstock