Raziskava je odgovorila na vprašanje, ali je težje vzgajati sina ali hčerko

2. 2. 2024
Deli
Poenostavljeno povedano, možgani staršev, ki imajo sinove, se starajo veliko hitreje kot možgani staršev, ki imajo samo hčere, a ti rezultati potrjujejo, da je vseeno lažje vzgajati hčere. (foto: Profimedia)
Profimedia

Raziskave kažejo, da več žensk skrbi za starše v starosti. "Dekleta bodo vedno ostala s teboj. So čustvena in ti vračajo vso ljubezen, ki jim jo daješ. Fantje odrastejo, da sedijo v avtomobilih in motorjih, potem pa se začnejo neprespane noči," je rekla ena mama, ko smo jo vprašali v eni od naših anket. vprašal, ali je lažje vzgajati sina ali hčerko.

Prav to je eno najpogostejših vprašanj, ki se porajajo, ko se začne razprava o starševstvu, vendar je zadnja raziskava, ki sta jo skupaj izvedli ekipi s Karlove univerze v Pragi in Univerze Columbia iz New Yorka, končno našla odgovor.

Znanstveniki so proučevali več kot 13.000 staršev, starih 50 let in več, in prišli do nepričakovanih rezultatov – staršem, ki so vzgajali vsaj enega sina, so hitreje upadle kognitivne sposobnosti v primerjavi s starši, ki so imeli samo ženske otroke.

Preberite še: 

Možgani staršev, ki imajo sinove...

Poenostavljeno povedano, možgani staršev, ki imajo sinove, se starajo veliko hitreje kot možgani staršev, ki imajo samo hčere, a ti rezultati potrjujejo, da je vseeno lažje vzgajati hčere.

Eden glavnih razlogov so znanstveniki izpostavili v tem, da hčerke v starosti pogosteje skrbijo za svoje starše in jim nudijo čustveno podporo ter jim tako pomagajo, da so srečnejši in bolj zdravi.

Študija je tudi pokazala, da starši žensk kasneje v življenju manj pijejo alkohol, jemljejo droge in kadijo cigarete, vendar ima več staršev sinov tudi težave s prekomerno telesno težo in demenco.

Stopnja duševnega propadanja...

Stopnja tako imenovanega duševnega propadanja je zagotovo enaka pri materah in očetih oziroma če ima več mater sinov, kasneje v življenju, težave s prekomerno telesno težo in demenco.

Rezultati se ne spremenijo, ne glede na to, ali gre za biološke ali posvojene otroke, pravi znanstvenica Katrin Wolfova.

Odgovor na vprašanje...

Ta raziskava je tako dala odgovor na eno najpogostejših vprašanj, povezanih z vzgojo otrok, in ovrgla raziskavo britanskega združenja za otroke, v kateri je skoraj 60 odstotkov vprašanih dejalo, da je težje vzgajati hčerko.

V anketi, ki so jo lani izvedli hrvaškem portalu Zadovoljna, je glasovalo 675 ljudi, od tega jih je 41 odstotkov izjavilo, da je enako težko vzgajati oba spola. Od skupnega števila glasov jih je 26 odstotkov reklo, da je težje vzgajati sina, 33 odstotkov pa, da je težje vzgajati hčer.