To je napaka, ki jo počnejo mnogi.
Ko končamo s peko hrane, pečica potrebuje čas, da se ohladi. To je še posebej neprijetno v toplejših mesecih, ko so temperature v domu že tako visoke. Mnogi poskušajo ta proces pospešiti tako, da pustijo vrata pečice odprta. Vendar strokovnjaki opozarjajo, da to naredi več škode, kot koristi.
Ne spreglejte:
- Ta poceni sadež naj postane vaš najboljši prijatelj: topi kilograme ter rešuje prebavo in srce
- "Sarkopenija ni nekaj, kar doleti samo 'starčke', temveč se prične že po 30. letu starosti"
Zakaj pečice po uporabi ne bi smeli pustiti odprte?
- Topel zrak lahko poškoduje pohištvo: vroč zrak, ki odhaja iz pečice, lahko poškoduje bližnje pohištvo. To potrjujejo tudi opozorila proizvajalcev kuhinjskega pohištva. Najbolj ogroženi so materiali, kot je aluminij, ki je izjemno občutljiv na temperaturne spremembe. Leseni elementi sicer bolje prenašajo toploto, vendar se lahko barva poškoduje.
- Poškodujejo se lahko vrata pečice: če pečico pustimo odprto ali priprto, to lahko na dolgi rok poškoduje vrata pečice. Lahko se zgodi, da se bo pečica zaradi tega čez čas težje odpirala in zapirala.
- Ogrožanje varnosti: če je pečica povsem odprta, je to lahko nevarno, zlasti, če so v bližini hišni ljubljenčki ali otroci, ki bi se lahko dotaknili vročih delov pečice.
- Širjenje neprijetnega vonja: ko pečico pustimo odprto, se po prostoru razširi vonj hrane, ki ni nujno prijeten. Tak vonj se lahko vpije v oblačila, celo v stene.
Čeprav se pečica hladi nekoliko dlje, ko so vrata zaprta, so sodobne električne pečice opremljene z ventilatorji, ki omogočajo pravilen odvod vročega zraka in vlage. Za optimalno delovanje in varnost vedno pustite pečico zaprto med hlajenjem. Tako se boste izognili neprijetnostim in podaljšali življenjsko dobo vaših kuhinjskih aparatov.
Vir: krstarica.com